Ideológiai okból szakított katari szponzorával a Bayern München

Uli Hoeness tavaly ősszel a Bayern München éves közgyűlésén még botrányt okozott, és kijelentette, a német rekordbajnok nem az Amnesty International, nem kell az emberi jogokkal foglalkoznia, melyeket sokak szerint a katari állam nem tart tiszteletben, így az sem problémás, hogy a bajorok egyik legnagyobb szponzora a Qatar Airways. Volt. A kritikák ugyanis célt értek, a Bayern München szerződést bontott a katari légitársasággal.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 12:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kicker cikke szerint sokan megkönnyebülhettek Németországban szerda reggel, amikor a Bayern München bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a Qatar Airwaysszel lejáró szponzori szerződését, így a jövőben nem hirdeti a csapat mezén és különböző felületein a légitársaságot. A Bayern klubkasszájába öt évig áramlott a pénz Katarból, amit régóta elleneztek az együttes szurkolói, akik közül sokak szerint megvásárolták a klub hallgatását az arab országban sérülő emberi jogok ügyében.

1. FC Cologne - Bayern Munich
Eltűnik a Bayern München-mezek ujjairól a katari légitársaság logója. Fotó: AFP/Federico Gambarini 

A Bayern München, mint Németországban sok más csapat, rendszeresen kiáll az elfogadás, a társadalmi egyenlőség és az emberi jogok védelme mellett, ám ennek látszólag ellentmondott a Qatar Airways reklámozása, miközben a híradások szerint Katarban rendszeresek a nők, a melegek és a munkavállalók ellen elkövetett jogsértések. A téma különösen forró volt a tavaly megrendezett katari labdarúgó-világbajnokság előtt, amit felerősített, hogy a The Guardian szerint több mint 6500 bevándorló munkás halt meg az építkezések miatt.  

Már a Bayern 2021-ben rendezett éves közgyűlésen beadtak egy indítványt, amely arra kényszerítette volna a klubot, hogy mondja fel a Qatar Airwaysszel kötött megállapodást, de akkor ezt leszavazták. Tavaly az újabb közgyűlésen Michael Ott, a szurkolók hivatalos képviselője a színpadon vonta kérdőre a vezetőséget, amiért továbbra is hallgatnak Katar jogsértéseiről, az onnan érkező pénzt azonban elfogadják.

A Bayern örök, elnyűhetetlen vezetője, Uli Hoeness ekkor botrányt okozva rátámadt Ottra, akinek a következőt kiáltotta: – Ez itt a Bayern München futballklub, nem pedig az Amnesty International közgyűlése, tanuld meg!

A klub akkori vezérigazgatója, s korábbi legendás kapusa, Oliver Kahn is védte a Qatar Airwaysszel való együttműködést. – Az nem lehet megoldás, ha kizárunk valakit, vagy nem folytatjuk a párbeszédet – magyarázta korábban Kahn, akit az elmúlt idény végén megalázó módon távolítottak el a posztjáról. A helyére kinevezett új vezérigazgató, Jan-Christian Dreesen pedig első intézkedései között bontotta fel a katariakkal kötött szerződést.

„Az FC Bayern München és a Qatar Airways sikeresen működött együtt, és sokat tanult egymástól. Szeretnék köszönetet mondani Akbar Al Bakernek, a Qatar Airways vezérigazgatójának. Minden jót kívánunk a Qatar Airways összes alkalmazottjának a jövőben – idézi a Bayern közleményéből Dreesen diplomatikus szavait a Kicker.

Ez persze tipikusan az az eset, amikor a szavak semmit sem jelentenek, mert a tettek beszélnek helyettük.

Borítókép: Uli Hoeness tavaly még nem támogatta a szponzori szerződés felmondását, de most nem hosszabbították meg azt (Fotó: Europress/AFP/Frank Hoermann)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.