Kiszenvedte az elődöntőt a magyar válogatott az Európa-bajnokságon

Nagy előnyre tett szert a magyar női kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokság negyeddöntőjében, másfél negyeddel a vége előtt már tizenhét ponttal vezetett Csehország ellen. Innen egy csapnivaló utolsó negyeddel sikerült felhozni az ellenfelet, szó szerint az utolsó másodpercig nyílttá vált a találkozó, amelyet Székely Norbert csapata 62-61-re megnyert, amivel ott van a négy között a kontinenstornán, és a szombati elődöntőben a Spanyolország–Németország mérkőzés győztesével játszik.

2023. 06. 22. 14:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorsdöntő meccshez érkezett el a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Legutóbb 1997-ben jutott elődöntőbe a kontinenstornán, és most egy lépést kellett megtenni, hogy lezárja ezt a 26 éves komoly eredmény nélküli időszakot. Ez az egy lépés azonban roppant nehéznek ígérkezett, a negyeddöntőben a fiatal, ám nagyon erős cseh válogatott állt az útjában. A vasárnap óta eltelt három napban rendbe jött a szerbek elleni találkozót kihagyó Cyesha Goree, így visszatérhetett a csapatba, és ott volt a másik center, az operált térdét gyakran fájlaló 208 centire nőtt Határ Bernadett is.

Fotó: fiba.com

A harmadik magas ember, Kiss Virág a három csoportmeccsen berobbant az élvonalba, a FIBA szakírói egyenesen a torna válogatottjába várják, ám ehhez nyilvánvalóan a csapat eredményességére is szükség volt. Székely Norbert a centerek közül őt és Goree-t küldte pályára kezdőként, rajtuk kívül Dubei Debóra, Studer Ágnes és Lelik Réka volt a parketten a labda feldobásakor. Nem indult jól a meccs, több mint négy percig nem tudtunk a gyűrűbe találni, szerencsére a csehek szintén rosszul célozva csak 6-0-ra mentek el addig, majd Dubei triplájával sikerült is utolérni őket.

Az ellenfél nagyon jól levédekezte a centereinket, akik elvesztek a palánk alatti tömegben, a mezőnyből és büntetőből pedig gyenge százalékkal dobtak a magyar játékosok. Gondot okozott az is, hogy a cseheknek sok támadó lepattanót engedtek, más kérdés, hogy ezekkel ők nemigen éltek. Az első negyed utolsó percég egyik csapat sem jutott el tíz pontig, és 11-7 lett a játékrész vége cseh vezetéssel. 

Fotó: fiba.com

A folytatásban csak annyi változott, hogy Varga Alíz két triplájával sikerült újra egyenlíteni 13-13-nál a 14. percben – továbbra sem hullottak számolatlanul a kosarak. Másfél negyed elteltével a három center mindössze három pontot hozott össze, a szigorúan őrzött Kiss Virág ehhez eggyel sem járult hozzá… Ezután Kányási Veronika hárompontosával és Goree duplájával először állt vezetésre a magyar válogatott (22-20), majd a játékrész végére 29-22-re tudta alakítani az eredményt.

 

Azt tudtuk, hogy a cseh játékosok nagy előszeretettel vállalkoznak a hárompontos vonalon kívülről, és jól jött, hogy a szünetig 13 kísérletükből mindössze egy ért célba. A fordulást követően Kiss Virág is beindult, tizenkettőre növelte a különbséget, majd jött Goree triplája, és egy 8-0-ás rohanással 37-22 lett az állás bő három perc alatt. Goree egyébként óriási szívvel játszott és megállíthatatlan volt, sorra szerezte a pontokat olykor sántikálva is. A 27. percben tizenhétre nőtt az előny, az ellenfélnek csak megvillanásai voltak, mégis a sok eladott magyar labdának köszönhetően az utolsó negyed kezdetére feljött 48-39-re. Jókor jött Lelik Réka majd Studer Ágnes hárompontosa, ezekkel lehetett kivédeni a csehek felzárkózási kísérleteit. Persze, ők nem adták fel, küzdöttek szívósan, és sajnos a két említett triplán kívül több mint hét percen át nem sikerült több pontot szerezni, és egy pontra olvadt le a vezetés. 

Fotó: fiba.com

Rossz döntések, pontatlan dobások, eladott labdák és gyenge védekezés jellemezték a magyar válogatott játékát a hajrában. Az utolsó fél percre egy pontos magyar vezetéssel fordult rá a mérkőzés, Kányási kihagyott két büntetőt, a csehek pedig tíz másodperccel a vége előtt megfordították az eredményt. Úgy tűnt, Studer eladta a labdát, de videózás után nálunk maradt a labda, és Dubei betalált, időkérés után a cseheknek 3,6 másodpercük maradt, de kimaradt a dobásuk. Magyarország ezzel 62-61-re nyert, amivel elődöntőbe jutott, és nemcsak a világbajnoki, hanem az olimpiai selejtezőkön is részt vehet.  

Európa-bajnokság, negyeddöntő: Magyarország–Csehország 62-61 (7-11, 22-11, 19-17, 14-22), legjobb magyar dobók:  Goree 17, Dubei 10. Belgium–Szerbia 15.00,
Franciaország–Montenegró 18.00, Spanyolország–Németország 20.45.

Borítókép: Cyesha Goree a magyar csapat és a mezőny legjobbja volt (Fotó: fiba.com)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.