időjárás 17°C Malvin 2023. október 1.
logo

Mennyi pénzt kereshet a BL megnyerésével a City és az Inter?

Magyar Nemzet
2023.06.09. 20:37 2023.06.09. 21:21
Mennyi pénzt kereshet a BL megnyerésével a City és az Inter?

Az Internazionale 2010 óta az első, a Manchester City pedig története első Bajnokok Ligája-győzelmére hajt a sorozat szombati döntőjében Isztambulban. A presztízs és az aranyérem mellett komoly pénz is a tét, súlyos eurómilliók forognak kockán, persze a két csapat már így is degeszre kereste magát. Főleg a döntőig vezető úton brillírozó City.

A Bajnokok Ligája végső pénzdíjainak egy részét még nem lehet megmondani, mert függ az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) bevételeitől is, a csapatok éppen ezért csak később kapják meg a rájuk eső szeletet a nagy BL-tortából. Vannak azonban eredményekhez köthető elemek, amelyek értéke pontosan ismert, így azt is meg lehet mondani, hogy a két döntős csapat, a Manchester City és az Internazionale mennyit keresett eddig – és mennyi üthet még a markát a szombati döntő után.

Az biztos, hogy a BL végső győztese 20 millió eurót, az ezüstérmes pedig 15,5 millió eurót kap, tehát ennyiért futballoznak Isztambulban a csapatok.

A BL-ben azonban már a selejtezőktől kezdve, minden megtett lépcsőfoknál pénz jár. A City és az Inter topligás csapatokként egyből a csoportkörben kezdtek, amiért kapásból kaptak 15,64 millió eurót. A csoportban minden egyes győzelem további 2,8 milliót, döntetlen pedig 930 ezret ért. A nyolcaddöntőbe jutásért 9,6 millió, a negyeddöntőért, 10,6 millió, az elődöntőért pedig 12,5 millió járt.

Ha ezeket az összeget összeadjuk, az már elegendő lehet egy nyári sztárigazolásra. A két döntős együttes BL-keresete között jelen pillanatban csak a csoportban nyújtott teljesítmény tesz különbséget. A Manchester City négy győzelemmel és két döntetlennel vette a csoportkört, amivel 13,06 millió eurót vágott zsebre. Ugyanez az Inter esetében kevesebb, mert csak háromszor nyert és egyszer ikszelt, ami 9,33 milliót jelentett neki.

Tehát a döntő előtt a City összesen 76,9, az Inter pedig 73,17 milliót keresett. Ehhez jön nekik majd még hozzá 20, illetve 15,5 millió. Így 90-100 millió euró körüli összeg üti majd mindkét csapat markát, plusz a tévés jogdíjakból és egyéb részesedésből származó pénzek, amik még nem ismertek.

A City rekordigazolása a 117,5 millió eurós Jack Grealish volt, az Interé pedig a 74 millióba került Romelu Lukaku. Az ebben az idényben megkeresett BL-pénzből futná nekik egy hasonló kaliberű igazolásra.

Borítókép: A Manchester City a Premier League-et már megnyerte idén (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.