Nem éppen baráti barátságos meccs – dühös kapitányunk az olaszoknak üzent

A női vízilabda-válogatott öt napon belül másodszor, ezúttal vendégként 12-9-re múlta felül az olasz nemzeti csapatot. A felkészülési mérkőzés viszont több áldozattal is járt, a házigazda agresszivitása Keszthelyi Ritát és Bíró Attila szövetségi kapitányt is feldühítette.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 11:51
KESZTHELYI-NAGY Rita; TABANI, Chiara
Budapest, 2023. június 11. Az olasz Chiara Tabani (b) és Keszthelyi Rita a SEAT Kupán, a Magyarország - Olaszország nõi vízilabda felkészülési mérkõzésen a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2023. június 11-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Attila női válogatottja május elején kezdte meg a felkészülést a nyári feladataira. Ennek keretén belül két felkészülési mérkőzést játszott a vízilabdacsapatunk az olaszokkal, és a múlt héten a Margitszigeten, valamint csütörtökön vendégként is diadalmaskodott: az előbbi összecsapás 12-7-es, utóbbi 12-9-es magyar győzelemmel ért véget. Az összecsapás szóhasználat nem véletlen, ugyanis a mieink mindkét mérkőzés után felhívták a figyelmet az olaszok agresszivitására, amivel sérüléseket okoztak néhány magyar játékosnak. Keszthelyi Rita a csütörtöki mérkőzést követően az értékelés mellett kitért a barátságos meccs nem éppen baráti elemeire is.

Szegedi Panni vérző szájjal szállt ki a medencéből
Szegedi Panni vérző szájjal szállt ki a medencéből Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Jellemző ránk, hogy nem stresszelünk a meccs állása miatt, ez látszott megint, ahogy három-egy után reagáltunk – csináljuk szépen a dolgunkat, és ennek meg is lett az eredménye. Alda nagyon jól védett, voltak remek blokkjaink, míg az ő védekezésüket kissé foghíjasnak láttam, és a kapuból sem kaptak annyi segítséget, mint mi. Úgy gondolom, a hátrányos védekezésben még rengeteget tudunk fejlődni, sokszor beragadunk, nem megyünk ki feléjük, így még sokszor nagyon közelről jön a lövés. Összességében úgy, hogy inkább edzettünk, állóképességi munkát végeztünk, ahhoz képest elég jól összeálltunk, okosan és türelmesen játszottunk. Az utolsó negyedben kihasználtuk, hogy vezetünk öttel, végigvittük a támadásokat, még beletettünk egy passzt, csak a legvégén lőttük el, korábban ez nem volt annyira jellemző ránk – magyarázta a csapatkapitány.

– Azt viszont nagyon sajnálom, hogy a pesti meccsen és itt is teljesen indokolatlanul okoztak az olaszok többször is sérülést, nem gondolnám, hogy ez szükséges lenne – és remélem, hogy a sport egyszer még visszaadja ezt nekik.

Bíró Attila szövetségi kapitány örömmel figyelte a tanítványai teljesítményét, a sérülések viszont sok fejtörést okoznak neki.

– Abszolút elégedett vagyok a teljesítményünkkel, nagyon jól ment ma, sokkal szervezettebben játszottunk, mint a múlt héten – de ez már az itteni közös gyakorlásokon is látszott. Jól megindultunk három-egy után, ott még egy kicsit megfogtak minket néhány ítélettel, de tudtuk, hogy ez lesz, készültünk rá, feladat is volt, hogy ne úgy reagáljunk, ahogy egy átlagember – mondta a szakember.

– Ami nem tetszett, hogy megint elkezdtek az olaszok térdelgetni, odaütni, mert képtelenek elviselni a vereséget. Most két játékosnak vannak bordaproblémái, ezután derül ki, hogy mennyire súlyosak – mindezt azok után, hogy Bex (Parkes Rebecca – a szerk.) a pesti sérülése miatt nem játszott ma, de remélem, Kanadában már fog. Kevésbé szerencsés, hogy Vályi Vandának begyulladt a füle, ő most megy haza Torma Lucával és Keszthelyi Ritával, helyette Tiba Panna jön Kanadába, mert nem szeretném, ha az ottani edzésekre végül tízen-tizenegyen maradnánk.

Bízom benne, hogy kint már nem lesznek hasonló gondok, Vanda is meggyógyul itthon, mert a világbajnokság a legfontosabb, és addig van még idő – tette hozzá Bíró Attila.

A magyar válogatott Kanadában folytatja a felkészülést, azt követően, a jövő hétvégén az egyesült államokbeli Long Beachen a Világkupa Szuperdöntőjében szerepel. A nyár legfontosabb eseménye pedig július közepén a fukuokai világbajnokság lesz, ahonnan a két finalista a párizsi olimpiára való kvótával a zsebében távozik.

Felkészülési mérkőzés:
Olaszország–Magyarország 9-12 (3-4, 3-3, 1-5, 2-0)
a magyar csapat gólszerzői: Keszthelyi 4, Rybanská, Szilágyi, Faragó 2-2, Leimeter, Hajdú 1-1 

Borítókép: Keszthelyi Rita (fehér sapkában) az olaszok elleni első, margitszigeti felkészülési mérkőzésen (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.