Swiatek szoros meccset játszott, volt más meglepetés is

Nem jött össze a várt döntő a Roland Garros női versenyében. A címvédő lengyel Iga Swiatek eddigi legszorosabb meccsét játszotta, de nyert a brazil Beatriz Haddad Maia ellen, a cseh meglepetésember, Karolína Muchová viszont az Australian Open-bajnok Arina Szabalenka ellen is nyerni tudott.

2023. 06. 08. 21:21
Iga Swiatek
Párizs, 2023. június 7. A lengyel Iga Swiatek, miután gyõzött az amerikai Coco Gauff ellen a francia nemzetközi teniszbajnokság nõi egyesének negyeddöntõjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2023. június 7-én. MTI/AP/Thibault Camus Fotó: MTI/AP/Thibault Camus
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási csatát hozott az első női elődöntő a Roland Garroson. A második kiemelt Arina Szabalenka a torna során korábban játszmát sem veszített, ő nyerte az idei első Grand Slam-viadalt, az Australian Opent, majd a madridi salakpályás WTA 1000-es verseny döntőjén Iga Swiatek ellen is nyert. Egyértelmű volt, hogy ő a meccs esélyese a cseh Karolína Muchová ellen, aki ugyan a 2021-es Australian Openen elődöntőig jutott, azóta azonban sérülései miatt a legjobb 200 közül is kicsúszott. Idén szép lassan formába lendült, de így sem kiemeltként játszik Párizsban.

Karolína Muchová Arina Szabalenka ( Swiatek )
Muchová (háttal) Szabalenkát legyőzte, következik Swiatek (Fotó: MTI/EPA/Caroline Blumberg)

Az első játszmát mégis Muchová nyerte meg, rövidítésben lett az övé a szett. Szabalenka szintén tie breakben egyenlített, s úgy tűnt, fizikálisan ő bírja jobban a hosszúra nyúlt elődöntőt. A harmadik szettben 5:2-re ellépett a fehérorosz, ekkor azonban elkezdte világgá ütni a labdákat. Muchová élt a lehetőséggel, zsinórban öt játékot nyert, és meccslabdáról fordítva, 7:5-ös döntő játszmával életében először Grand Slam-döntőbe jutott.

A második elődöntőben is egyértelműnek látszottak az esélyek: a címvédő és világelső Iga Swiatek az első öt fordulóban alig öt és fél órát töltött a pályán, Beatriz Haddad Maia ennek több mint a dupláját, közel tizenhárom órát.

A brazil teniszező életében először jutott túl a második fordulón Grand Slam-tornán, s erre az eredményre rögtön rá is tett néhány lapáttal.

Swiatek azonban neki is nagy falatnak bizonyult: a párizsi viadal 2020-as és 2022-es győztese három évvel ezelőtti meneteléséhez hasonlóan idén is szettveszteség nélkül jutott be a fináléba, bár az elődöntő második szettjében a balkezes brazilnak játszmalabdája volt.

A csütörtöki eredményekkel eldőlt, hogy a lengyel teniszező a jövő hétfői világranglistán is megtartja 2022 áprilisa óta őrzött első helyét.

Roland Garros, női egyes, elődöntő
Swiatek (lengyel, 1.)–Haddad Maia (brazil, 14.) 6:2, 7:6
Muchová (cseh)–Szabalenka (fehérorosz, 2.) 7:6, 6:7, 7:5

Borítókép: Iga Swiatek harmadik párizsi döntőjére készülhet (Fotó: MTI/AP/Thibault Camus)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.