Attraktívak a magyar lányok, de most agresszívnak kell lenniük Fukuokában + videó

Három relatíve könnyű csoportmeccs után hétfőn Spanyolország ellen a negyeddöntőben folytatja szereplését a női vízilabda-válogatott a Fukuokában zajló vizes világbajnokságon. Meggyűlt a bajunk a spanyolokkal az elmúlt években, de Bíró Attila szövetségi kapitány a csapat szállásán azt ígérte a lapunknak adott nyilatkozatában, hogy most biztos nehezebb dolguk lesz ellenünk.

2023. 07. 23. 9:41
BÍRÓ Attila
Vizes vb - Vízilabda Fotó: Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebédhez készülődtek a magyar női vízilabda-válogatott játékosai szálláshelyükön, a háromcsillagos a Quintessa Hotelben, amely Fukuoka számos pontjához hasonlóan a vizes világbajnokság köntösébe öltözött. A recepciós pultról a vb kabalafigurái köszönnek vissza, sőt a bejáratnál külön állást kaptak a vb önkéntesei, akikbe az egész városban belebotlani. Bíró Attila szövetségi kapitány és a lányok már otthonosan mozognak a hotelben, pedig a vb igazából csak most kezdődik – hétfőn a Spanyolország elleni negyeddöntő lesz az első igazán jelentős erőfelmérő.

BÍRÓ Attila
Spanyolország ellen eldől, hogy az éremért küzdhetnek-e a magyar lányok. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Nem a Kanada, Japán és Új-Zéland elleni meccsek voltak a legfontosabbak, ezeken csak a győzelmek voltak fontosak – tekintett vissza kérdésünkre még a csoportkörre Bíró Attila, akinek a csapata talán jobban megizzadt az említett válogatottak ellen, mint azt előre gondoltuk. – Örülök, hogy a második hétre koncentrálva is tudtuk az első hét relatíve könnyebb meccseit hozni néha kicsit gyengébb, néha jobb játékkal.

Videónkban Bíró Attila az alábbi kérdésekre válaszol:
   • Hogyan sikerült a felkészülés Spanyolország ellen?
   • Mit számít, hogy a tavalyi Eb-n és két éve az olimpián kikaptunk a spanyoloktól?
   • Miben vár előrelépést a magyar válogatottól?

A spanyolok elleni meccsen muszáj lesz az eddigi legjobb teljesítményt nyújtani Fukuokában, ha a csapat szeretné valóra váltani a célját, vagyis az érmekért harcba szállni a vb-n. Rossz emlékeink lehetnek a spanyol válogatottról, amely tavaly az Eb-negyeddöntőben 15-11-re, két éve pedig itt, Japánban, a tokiói olimpia elődöntőjében 8-6-ra győzte le Bíró Attila együttesét.

– A mostani meccsre ezek semmilyen hatással nincsenek, az olimpián és a tavalyi Eb-n is más-más csapat szerepelt, a spanyolok viszont ugyanazzal a komplett kerettel álltak fel – jegyezte meg a kapitány. – Én menet közben azért kísérleteztem a játékosokkal, sok fiatalt kipróbáltam. A két évvel ezelőtti olimpián tényleg jobbak voltak, az akkori magyar csapatot megverték, ez tény. Biztos vagyok benne, hogy most nem lesz olyan egyszerű dolguk ellenünk, mint az elmúlt években.

Jobb a kétkapu Amerika ellen, mint tizenöt gól Dél-Afrika ellen

Bár csoportgyőztesként jutott egy kis pihenő a magyar válogatottnak, hiszen nem kellett a negyeddöntőbe jutásért játszani, nem teltek tétlenül a napok. Kétkapuzás szerepelt a programban az olimpai és vb-címvédő Egyesült Államok, valamint a csoportban a spanyolokat legyőző Hollandia ellen.

– Sokkal jobban sikerült a felkészülés így, mintha játszottunk volna egy nyolcaddöntőt Dél-Afrika ellen – magyarázta Bíró Attila. – Helyette az Egyesült Államokkal és a hollandokkal tudtunk edzőmeccseket játszani, ami százszor többet ért, mintha lett volna egy tizenötgólos nyolcaddöntő. Nem látni különösebb izgalmat a lányokon, nem ez lesz az első negyeddöntő, amin játszunk, és nem is egyet megnyertünk már.

De miben kell mindenképpen fejlődni, hogy összejöjjön a továbbjutás az elődöntőbe?

– Védekezésben – jelentette ki Bíró Attila. – Góllövésben az élmezőnyhöz tartozunk, attraktívak vagyunk elöl, de agresszívnak kell lennünk hátul, és jó kapusteljesítményt is várok.

Vizes vb, női vízilabdatorna, negyeddöntők, hétfő (magyar idő szerint):
Egyesült Államok–Olaszország 8.00
Hollandia–Kanada 9.30
Görögország–Ausztrália 11.00
Magyarország–Spanyolország 12.30

Borítókép: Bíró Attila szerinte nem izgul a csapat a fontos negyeddöntő előtt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.