Csak egyszer nyerte meg a bronzmeccset a magyar válogatott, így kikapott

A bronzéremért játszott magyar idő szerint hétfőn hajnalban a magyar válogatott a Los Angeles-i vízilabda Világkupa Szuperdöntőben az Egyesült Államok ellen. A gólokban gazdag mérkőzés első körben 13-13-ra végződött, a magyar csapat ötméteresekkel nyert, ám az amerikaiak műhiba miatt óvtak, így a meccs utolsó 4:24 percét újra kellett játszaniuk a csapatoknak – két órával később, a döntő után. A házigazdák pedig a megismételt ötméteres mellett lőttek még egyet, ezzel nyertek.

Magyar Nemzet
2023. 07. 03. 7:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapos eset, hogy egy győztesről órákkal később kiderül, vesztes lett… Most ez történt a magyar férfiválogatottal, amely a Világkupa Szuperdöntőben szerepelt Los Angelesben, és magyar idő szerint hétfőn hajnalban a harmadik helyért szállt medencébe a házigazda Egyesült Államok ellen. A találkozó elején potyogtak a gólok, az első negyed 6-5-ös hazai vezetéssel zárult, és a két csapat a folytatásban is fej fej mellett haladt előre. Amikor 4 perc 24 másodperc volt hátra, az amerikaiak jöttek szöglettel, a kapitányuk, Dejan Udovicic pedig hevesen reklamált, amúgy joggal, mert közben az ötösnél a bírók visszaengedték a kiállított magyar játékost, holott még tíz másodperc maradt volna az emberhátrányból. 

Fotó: USA Waterpolo/Catharyn Hayne

Konkrét hátrány nem érte a jenkiket, mert ha ebből a támadásból nem is, a következőből betaláltak, és ezzel 13-13 lett a végeredmény.
Következtek az ötméteresek, amelyek közül Vodel Soma egyet kivédett, így győzött, és bronzérmes lett a magyar válogatott – legalábbis ezt hitte. Elkészültek a mérkőzést követő szokásos interjúk is, majd érkezett a hír, hogy az amerikaiak óvtak, és a hivatalos személyek által elkövetett hiba miatt újra kell játszani az utolsó 4 perc 24 másodpercet 13-12-es magyar vezetésről. 

Bár volt róla szó, hogy a szöglettől folytatódik a meccs, végül az ötméteresig tekerték vissza az események sorát (ha már mindenáron könyv szerint kellett haladni, ezzel sem lehetett vitatkozni, hiszen ekkor már visszatért az emberünk), azaz nem egészen két órával a megnyert párbajt követően büntetővel indult újra a találkozó, immár a kaliforniai alkonyatban. Az egészben az volt a legérthetetlenebb, hogy volt rá két órájuk, hogy minden világos legyen, ehhez képest még percekig ment az egyeztetés az újrakezdés előtt a bírók és a delegátusok között, miközben a játékosok már a medencében várták a folytatást…

Fotó: USA Waterpolo/Catharyn Hayne

És persze a befejezés is botrányos lett. Az ellenfél vezetett 14-13-ra, amikor a bírók nem adták meg Jansik gólját, mert szerintük túl gyorsan végezte el a szabaddobást, majd Zalánki lövését szögletre védte a kapus, ám a játékvezetők úgy látták, az utóbbi nem ért bele a labdába, a szögletet pedig nem ellenőrizheti a VAR.

– Ilyen még nem nagyon történt, az én karrieremben biztosan nem… – mondta a történtekről szövetségi kapitány. – Nyilván benne van a szabályokban, hogy ebben az esetben lehet óvni – ők pedig megóvták. Talán annyit mondanék, hogy az újrajátszott négy és fél perc sem feltétlenül a fair play szellemében zajlott, pláne nem az addig történtek fényében, az utolsó szöglet jogosságát például utólag elismerték, ennyit vihetünk magunkkal a bronzérem helyett…

Hogy másodjára már nem tudtuk megnyerni a meccset, abban egyértelműen szerepet játszott a pszichés alapállapot: volt egy komoly mérkőzés, amit megnyertél, volt benned egy feszültség, ami jólesően leengedett. 

Ezek után ismét feltöltődni, ráadásul úgy, hogy tőled elvettek valamit, ami már a tiéd volt, ők meg kaptak egy új lehetőséget, ami rögtön azzal indul, hogy újralőhetik a meccsen kihagyott ötméteresüket… Az élet valahol elvesz valamit, és azt valahol visszaadja, remélem, velünk sem lesz másként. 

Borítókép: Csak egyszer tudta megnyerni a nagy csatát a magyar csapat (Fotó: USA Waterpolo/Catharyn Hayne)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.