Dzsudzsák Usain Bolt és Kozák Luca miatt is várja az atlétikai vb-t

A magyar labdarúgás válogatottsági csúcstartója, Dzsudzsák Balázs nagy szurkolója lesz a gátfutásban Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Lucának a budapesti atlétikai világbajnokságon, hiszen mindketten debreceniek. Dzsudzsák tavaly találkozott az atlétika egyik legnagyobb legendájával, Usain Bolttal is, és lelkesen várja a hazai vb-t.

Magyar Nemzet
2023. 07. 02. 10:41
null
DVSC-Paksi FC NBI Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 109-szeres válogatott is ott lesz az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon. A DVSC csapatkapitánya érdeklődését az atlétika iránt Usain Bolt fokozta tavaly, akivel több más világsztár mellett a katari labdarúgó-világbajnokságon futott össze és váltott néhány szót. 

– A katari vb egyik kísérőrendezvényén ismerkedtem meg az atlétaként nyolcszoros olimpiai és tizenegyszeres világbajnok jamaicai sztárral, aki nagyon jó arc, kedves és közvetlen, igazi egyéniség, ahol csak megfordul, a társaság középpontja – mesélte Dzsudzsák az SzPress Hírszolgálatnak. – Csodálatos pályafutásra tekinthet vissza, amelynek néhány állomásán én is figyelemmel kísértem. Elképesztően gyors futásaiból, hatalmas hajráiból ízelítőt kaptam, nem túlzás azt mondani, hogy ilyen tehetség nem minden évtizedben tűnik fel. Szemben állva vele tapasztalhattam, hogy jóval magasabb nálam, talán húsz centiméterrel is, viszont egyivásúak vagyunk, mind a ketten 1986-ban születtünk, ő négy hónappal jár előttem.

Egészen pontosan 123 nappal, mivelhogy a jamaicai atlétalegenda augusztus 21-én, a budapesti világbajnokság harmadik versenynapján tölti be a harminchetediket, míg Dzsudzsák a karácsonyi ünnepek előtt, december 23-án.

A magyar válogatottól tavaly elbúcsúzott középpályás szerint a gyorsaságra születni kell, de a tudatos felkészüléssel sokat lehet javítani is az eredendő képességeken. Ő maga gyerekkorában inkább a labda után szeretett futni, mintsem nélküle.

– Csak úgy futni, labda nélkül száguldozni nagyon nem szerettem, főleg akkor, amikor evidens volt, hogy engem, mint focistát indítanak el a futóversenyeken – emlékezett vissza Dzsudzsák. – Lefutottam a távot, jól is sikerült, de szenvedős volt, nem szolgált nekem semmiféle jó élménnyel. Talán még meg is fogadtam, hogy ezt soha többé nem csinálom, ami egészen odáig így is volt, amíg futballistaként a futás a felkészülésem kihagyhatatlan részévé nem vált.

Mivel a Loki edzőpályája szomszédos volt az atlétákéval, Dzsudzsák akaratlanul is szemtanúja lehetett az edzéseiknek, és versenyezni is látta őket.

– Minden eredményes sportolót nagyon tisztelek, mert személyes tapasztalatból tudom, hogy a versenyzők hihetetlenül sok munkát és időt áldoznak egy-egy verseny előtt, hogy aztán tökéletes állapotban lehessenek – mutatott rá Dzsudzsák. – Atlétikában nincs kimondott kedvencem, talán a sprintereket tudnám kiemelni, mert szeretem nézni a küzdelmüket, izgalmasnak és látványosnak találom a hajrákat, a szoros befutókat. Jut eszembe, ha választhatok, az Európa-bajnoki ezüstérmes Kozák Lucát, a debreceni „földimet” is szívesen megnézném a vb-n, ahogy a gátakat veszi, de valójában a többi magyar indulónak is drukkolni fogok. Remélem, nagyon sikeresek lesznek! Hatalmas élmény és segítség lesz számukra hazai pályán versenyezni, ezt mi focisták megannyi alkalommal tapasztaltuk.

Borítókép: Dzsudzsák Balázs is ott lesz a budapesti atlétikai vb-n (Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.