Megint nem bírtunk a spanyolokkal, vereség a vb-negyeddöntőben

Amikor a védekezés rendben volt, akkor a támadások akadoztak, amikor támadásban voltunk határozottak, akkor könnyű gólokat kaptunk. A kettőt egyszerre nem sikerült összerakni, 12-9-re, a vártnál simábban kikapott a magyar női vízilabda-válogatott Spanyolország ellen a vizes vb negyeddöntőjében, így folytatódott a rossz sorozat: 2012 óta továbbra sem tudjuk legyőzni a spanyolokat világverseny egyenes kieséses szakaszában. Ez most Fukuokában a vágyott érembe kerül.

Szalay Attila (Fukuoka)
2023. 07. 24. 13:30
null
World Aquatics Championships 2023 Water Polo HUN-ESP Fotó: Kovacs Aniko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Voltak, akik azt feltételezték, hogy Spanyolország azért nem bánkódott a Hollandia ellen elszenvedett szűk, 7-6-os vereség miatt a csoportkörben, mert a második helyen továbbjutva elkerülte a világbajnoki és olimpiai címvédő Egyesült Államokat Fukuokában. Ha volt is taktika a spanyolok játékában, az már a Magyarország elleni negyeddöntő előtt füstbe ment tervvé vált, ugyanis az amerikaiak óriási meglepetésre kikaptak Olaszországtól.

A magyar válogatott harciasan kezdte a meccset. Fotó: Kovács Anikó

Nemcsak a spanyolok fejét zavarhatta meg az USA váratlan kudarca, hanem a mieinkét is, ugyanis a magyar lányok épp az amerikaiak ellen jól sikerült kétkapuból merítettek erőt a negyeddöntő előtt. – Az amerikaiak elleni edzőmeccsen helyzetbe tudtunk kerülni, hátul pedig jól védekeztünk, és ha ezt a spanyolok ellen meg tudjuk ismételni, akkor sikerrel járunk – nyilatkozta lapunknak Magyari Alda. De az USA veresége mindent megkérdőjelezett.

Bíró Attila szövetségi kapitány kemény védekezést és jó kapusteljesítményt várt a spanyolok ellen, s ezeket meg is kapta az első negyedben. Magyari háromszor védett, többször blokkoltuk, kiszorítottuk a spanyol támadásokat. Elöl voltunk bizonytalanabbak, de hiába szerezték meg a vezetést a spanyolok egy lécről bepattanó lövéssel, Keszthelyi büntetőjéből hamar egyenlítettünk. Támadhattunk is a vezetésért, ám épp Keszthelyi kezéből kicsúszott a labda, az ellentámadásból pedig a spanyolok léptek el újra 2-1-re. Jött egy kis hullámvölgy, gyorsan két gólra nőtt a hátrány, de Garda találatával kapaszkodtunk. Keszthelyi kezében volt az egyenlítés, az emelése a kapufán halt el.

A második negyed rosszul kezdődött. Két perc alatt két könnyű gólt kaptunk, 5-2-nél már futni kellett az eredmény után. Keszthelyi újabb értékesített büntetőjével közelítettünk, a védelem azonban most nem volt annyira hatékony, Spanyolország emberelőnyből újra elhúzott hárommal. A végén felzárkózhattunk volna, de Leimeter előbb a kapufát találta el, majd emberelőnyt pazaroltunk el egy pontatlan passzal, így félidőben 6-4 volt oda.

Magyari Alda az első negyedben hároszor védett. Fotó: Kovács Anikó

Akárcsak az első két negyedben, a harmadikban is a spanyolok dobták az első gólt, majd Gurisatti kiharcolt kiállítása és Bíró Attila időkérése után Leimeter süllyesztett el egy bombát a spanyol kapuban. Hiába, mert megint csak három lett közte. Olyan érzése volt az embernek, mintha futópadon állna: hiába szedi egyre gyorsabban a lábait, mégsem kerül közelebb a céljához. Sőt egy spanyol labdaszerzés után újabb gólt kaptunk, 9-5-nél eldőlni látszott a meccs. Egyet sikerült lefaragni a négygólos hátrányból, de így is a spanyolok kezében volt a mérkőzés az utolsó negyedre ráfordulva.

Végre mi lőttük az első gólt, majd hősies védekezéssel kihúztunk egy spanyol emberelőnyt. A védelem megint harapott, de most meg a támadások nem mentek. Egymás után dobtuk a kapufákat, amit a spanyolok megbüntettek, két és fél perccel a vége előtt újra elhúztak néggyel. Gyakorlatilag itt volt a vége, tényszerűen 12-9 lett. Elúszott az érem, maradnak a helyosztók. Az 5-8. helyért először Görögországgal játszunk szerdán, a másik ágon Egyesült Államok–Kanada meccset rendeznek.

Vizes vb, Fukuoka, női vízilabdatorna, negyeddöntők: 
Magyarország–Spanyolország 9-12 (2-3, 2-3, 2-3, 2-2)

Korábban játszották:
Egyesült Államok–Olaszország 7-8
Hollandia–Kanada 17-10
Görögország–Ausztrália 8-9

Az elődöntőket szerdán rendezik, a párosítás:
Olaszország–Hollandia
Ausztrália–Spanyolország

Borítókép: Spanyolország ellen kikapott a magyar válogatott a vb-negyeddöntőben (Fotó: MVLSZ/Kovács Anikó)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.