A németek náci múltjára utalt a Bayern München fejese az új játékos bemutatásakor

Manuel Neuer visszatérésének időpontja továbbra is kérdéses, ezért a Bayern München Yann Sommer elengedése után új kapust keresett a nyáron. A kiválasztott Daniel Peretz lett, a német zsidó családból származó 23 éves izraeli kapus, akinek a háttere kapcsán az ország náci múltjára tett utalást a Bayern München vezérigazgatója, amikor bemutatta a szerzeményt.

Magyar Nemzet
2023. 08. 28. 18:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bayern München kapusgondjai tavaly decemberben kezdődtek, amikor Manuel Neuer a katari világbajnokság utáni vakációja alatt síbalesetet szenvedett, aminek lábtörés lett a vége. A bajorok akkor gyorsan megvették a Bundesliga egyik legjobb kapusát, Yann Sommert a Mönchengladbachtól, aki azonban egyrészt felemás teljesítményt nyújtott a tavasszal, másrészt a klub és közte elvi megállapodás született, hogy szeretne első számú kapus lenni, és ha ez Münchenben nem biztosított, akkor elengedik. Így aztán a svájci az Internazionaléba került a nyáron, miközben a Bayern Neuer gyors visszatérésében bízott.

Daniel Peretz a Bayern München első izraeli játékosa. Fotó: fcbayern.com

Csakhogy a 37 éves világbajnok kapus rehabilitációja a vártnál lassabban zajlik, és sokan már arról sincsenek teljesen meggyőződve, hogy újra a régi lesz még valaha. A Bayern kapuját az idény első három tétmeccsén a cserekapus Sven Ulreich védte, ám a Neuer körüli bizonytalanság miatt mindenképpen kellett egy új hálóőr a keretbe. Szóba került a marokkói válogatott Yassine Bounou, aki végül a Sevillából Szaúd-Arábiába igazolt (Al-Hilal) és a Manchester Unitedtől lejáró szerződéssel távozott David De Gea neve is. A Bayern ugyanakkor inkább egy fiatal kapusnak szavazott bizalmat: a 23 éves Daniel Peretz ötmillió euróért érkezett a Maccabi Tel Avivból.

A játékosra idén nyáron az U21-es Európa-bajnokságon figyelhettek fel a Bayern Münchennél, hiszen Peretz a németek ellen 1-1-re végződött csoportmeccsen két tizenegyest is kivédett, és az elődöntőig jutott izraeli válogatott egyik legjobbja volt. Szakértők szerint a korosztályában Európa legnagyobb kapustehetségei közé tartozik, a Maccabiban 102 meccsen védett, nemzetközi tapasztalatot a Konferencia-ligában szerzett, s egyszer már az izraeli felnőtt válogatottban is védett.

Peretz Tel Avivban született izraeli zsidó családban, de van német útlevele is a német zsidó őseinek köszönhetően. Ezzel kapcsolatban a németek náci múltjára tett utalást a Bayern München vezérigazgatója, Jan-Christian Dreesen a játékost bemutató sajtótájékoztatón.

– Daniel az első izraeli játékos, aki a Bayernben szerepel – kezdte Dreesen, akit a klub hivatalos honlapja idézett. – Ennek örülünk, a történelmünk fényében is. Másfelől viszont a származás, a nem, vagy a vallás nem számít nekünk, mi egy világi klub vagyunk, és mindenekelőtt egy dolgot akarunk: sikeres futballt játszani.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy Neuer visszatérésére már nem kell sokat várni, ezért időközben változtattak a kapuskeresés szempontjain, így esett a választásuk Peretzre. A fiatal kapus karrierjében nagy előrelépés a Bayern, és inkább a jövő embere lehet, akár Neuer visszavonulása után is.

Borítókép: Daniel Peretz és Jan-Christian Dreesen a játékos bemutatásán a Bayern Münchennél (Fotó: Facebook / Bayern München)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.