Bajnokok Ligája-sorsolás: a Real Madrid borította a rendet

Kisorsolták a Bajnokok Ligája 2023–24-es idényében a csoportkör beosztását. Fontos szereplő volt a Real Madrid, mégsem a rekorderé a halálcsoport, hanem az F jelű négyes, amelyben a Paris Saint-Germain, a Borussia Dortmund, a Milan és Newcastle United szerepel. A Bajnokok Ligája csoportköre szeptember 19-én kezdődik meg.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 18:55
Bajnokok Ligája, sorsolás, címvédő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyos szempontból történelmi Bajnokok Ligája-idény elébe nézünk. A mostani lesz az utolsó, amikor a megszokott rend szerint csoportkörrel kezdődik a küzdelem a főtáblán: nyolc csoportba négy-négy csapatot sorsoltak. A 2024/25-ös évadtól kezdve már 36 csapat szerepel a főtáblán, a csoportok helyett pedig egy nagy közös tabella lesz, nem hat, hanem majd nyolc fordulót rendeznek, s ennek végeztével alakul majd ki az egyenes kieséses szakasz mezőnye.

Bajnokok Ligája, trófea
A Bajnokok Ligája trófeája (Fotó: Twitter)

Hat csapat jutott fel a BL főtábljára, a Fradi elvérzett

Maradjunk egyelőre az előttünk álló 2023–24-es idénynél. A 32-es főtáblán 28 hely alanyi jogon elkelt, a négyfordulós selejtezőben a maradék 6 helyért ment a küzdelem. A Ferencváros sajnos rögtön az első fordulóban kiesett, a Konferencialigában viszont lényegében a Zalgiris Vilnius elleni visszavágótól függetlenül főtáblásnak tekinthető.

A selejtezőből a következő hat csapat jutott fel a főtáblára: Braga (portugál), FC Köbenhavn (dán), PSV (holland), Antwerp (belga), Galatasaray (török), Young Boys (svájci).

A sorsolás előtt a 32 csapatot négy kalapba osztották a következő rend szerint. Az első kalapba a Bajnokok Ligája és az Európa-liga címvédője, valamint a hat legerősebb európai bajnokság aranyérmese került ide. Mivel a Manchester City az angol bajnokságot és a BL-t is megnyerte az előző idényben, a hetedik legerősebb európai bajnokság aranyérmese, a holland Feyenoord is becsúszott az elitklubba. A többi klubot az előző öt európai kupaidényben nyújtott teljesítményük, az úgynevezett UEFA-klubkoefficiensük alapján sorrendbe állították, és így osztották őket a másik három kalapba.

Érdekesség, hogy a Real Madrid is a második kalapba szorult, az első nyolc csapat célja mi más lehetett, mint a rekorder, a 14-szeres győztes spanyol klub elkerülése.

A kalapok beosztása

1. kalap: Bayern München (német), Benfica (portugál), Barcelona (spanyol), Feyenoord (holland), Manchester City (angol), Napoli (olasz), Paris Saint-Germain (francia), Sevilla (spanyol, El-győztesként)
2. kalap: Arsenal (angol), Atlético Madrid (spanyol), Borussia Dortmund (német), Internazionale (olasz), Manchester United (angol), Porto (portugál), RB Leipzig (német), Real Madrid (spanyol)
3. kalap: Braga (portugál), Crvena zvezda (szerb), FC Köbenhavn (dán), Lazio (olasz), Milan (olasz), PSV (holland), Sahtar Doneck (ukrán), Salzburg (osztrák)
4. kalap: Antwerp (belga), Celtic (skót), Galatasaray (török), Lens (francia), Newcastle United (angol), Real Sociedad (spanyol), Union Berlin (német), Young Boys (svájci)

Először az első kalap csapatait rendelték egy-egy csoporthoz. Aztán haladtak lefelé, a szokásos rend szerint az azonos nemzetbeli csapatok nem kerülhettek ugyanabba a csoportba. 

 

A PSG vezeti a Bajnokok Ligája halálcsoportját

A Real Madrid a C csoportba került a Napoli, valamint a Braga és az Union Berlin mellé, mégsem ez a halálcsoport, nem is a G jelű, a címvédő Manchester Cityvel az élen, hanem az E jelű négyes (Paris Saint-Germain, Borussia Dortmund, Milan, Newcastle United).

A BL-főtábla csoportbeosztása a 2023–24-es idényben

A csoport: Bayern München (német), Manchester United (angol), FC Köbenhavn (dán), Galatasaray (török)
B csoport: Sevilla (spanyol), Arsenal (angol), PSV (holland), Lens (francia)
C csoport: Napoli (olasz), Real Madrid (spanyol), Braga (portugál), Union Berlin (német)
D csoport: Benfica (portugál), Internazionale (olasz), Salzburg (osztrák), Real Sociedad (spanyol)
E csoport: Feyenoord (holland), Atlético Madrid (spanyol), Lazio (olasz), Celtic (skót)
F csoport: Paris Saint-Germain (francia), Borussia Dortmund (német), Milan (olasz), Newcastle United (angol)
G csoport: Manchester City (angol), RB Leipzig (német), Crvena zvezda (szerb), Young Boys (svájci)
H csoport: Barcelona (spanyol), Porto (portugál), Sahtar Doneck (ukrán), Antwerp (belga)

A Bajnokok Ligája csoportkörében három magyar játékos érdekelt: és (RB Leipzig), valamint a jelenleg sérült (Union Berlin).

A csoportkör a hagyományok szerint már szeptemberben megkezdődik és decemberben zárul.

A csoportkör játéknapjai
1. forduló: szeptember 19–20.
2. forduló: október 3–4.
3. forduló: október 24–25.
4. forduló: november 7–8.
5. forduló: november 28–29.
6. forduló: december 12–13.

 

Borítókép: A címvédő Manchester City játékosai a BL-trófeával (Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.