Serena Williams rejtélyes bejegyzése a doppingeltiltás bejelentése után

Simona Halep a lehető legsúlyosabb büntetést kapta, négyéves eltiltással sújtották doppingvétségek miatt. A kétszeres Grand Slam-bajnok román teniszező fellebbez a döntés ellen, nyilvánosságra hozott védekezésében pedig több furcsaság is található. Sokan kiálltak Halep mellett, például a kényes helyzetben lévő Patrick Mouratoglou is hisz a román játékos ártatlanságában. Serena Williams viszont rejtélyes bejegyzést tett közzé az eltiltás hivatalossá válása után, amelyet sokan úgy értelmeznek, hogy az amerikai klasszis benyújtotta az igényét a huszonnegyedik Grand Slam-trófeájára.

2023. 09. 13. 11:31
null
Romania's Simona Halep (L) poses with the Venus Rosewater Dish trophy (L) and US player Serena Williams poses with the runners up trophy after Halep won their women's singles final on day twelve of the 2019 Wimbledon Championships at The All England Lawn Tennis Club in Wimbledon, southwest London, on July 13, 2019. (Photo by GLYN KIRK / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP/Glyn KIRK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serena Williams 2017-ben, már várandósan nyerte utolsó, huszonharmadik Grand Slam-trófeáját, az Australian Open döntőjében nővére, Venus Williams ellen győzött. Első gyermeke születése után Serena visszatért a teniszpályára, sőt négy Grand Slam-finálét is vívott azért, hogy beállítsa Margaret Court rekordját, de ezekben a döntőkben vereséget szenvedett Angelique Kerber, Oszaka Naomi, Simona Halep, végül pedig Bianca Andreescu ellen is. Serena Williams tavaly visszavonult, idén életet adott második gyermekének, de egy rejtélyes bejegyzés miatt sokan úgy látják, mégis bántja még az amerikait, hogy megrekedt huszonháromnál.

Serena Williams Wimbledon 2019
Serena Williams még mindig többre vágyik a huszonhárom Grand Slam-címnél? (Fotó: AFP/Ben Stansall)

A 8 jobb szám.

Ennyi a bejegyzés. Azon túl, hogy néhány rajongója válaszként megírta a saját kedvenc számát Serena Williamsnek, nagy jelentősége nem lenne a posztnak, ha nem éppen azután tette volna közzé az amerikai kiválóság, hogy hivatalossá vált Simona Halep doppingeltiltása.

A háttér, amellyel érthetővé válik a matek: 2019-ben a román teniszező győzte le a wimbledoni döntőben Williamst, ezzel megakadályozva, hogy az amerikai játékos nyolcszoros bajnoka legyen a füves pályás Grand Slam-tornának.

Miért kapott eltiltást Simona Halep?

Halep doppingügye egy éve húzódott, a tavalyi US Open során vett mintából mutatták ki a szervezetében a roxadustat nevű tiltott szert. A román játékos azzal védekezik, hogy az egyik új táplálékkiegészítője szennyezett volt.

Halep tárgyalását többször elhalasztották, míg végül kedden a tenisz tisztaságáért felelős szervezet (ITIA) meghozta a döntést: a maximális, négyéves eltiltást szabta ki román játékosra, akit nemcsak az említett doppingteszt eredménye miatt, hanem a biológiai útlevele által kimutatott rendellenességek alapján is bűnösnek találtak. Halep versenyzési engedélyét 2022 októberében függesztették fel, azaz a jelenlegi ítélet értelmében 2026 októberében, 35 évesen versenyezhetne újra.

Az ITIA indoklása alapján a roxadustatot túl nagy mennyiségben mutatták ki a vizeletmintából ahhoz, hogy azt csak a szennyezett táplálékkiegészítő számlájára lehessen írni, míg a biológiai útlevél vizsgálata alapján mindhárom független szakértő arra jutott, hogy a versenyző „valószínűleg doppingolt”. Utóbbi állítást Halep vitatja, az ő közleménye szerint a háromból két szakértő azután változtatott az álláspontján, hogy megtudta, kinek a nevéhez köthetők az adatok.

A kétszeres Grand Slam-bajnok román játékos mellett minden tárgyaláshalasztás után sokan kiálltak a tenisztársadalom tagjai közül, s sokan még most is biztosították róla Halepet, hogy hisznek az ártatlanságában. Nem meglepő módon Halep fellebbez, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul.

Serena Williams megkaphatja az eltiltott Halep wimbledoni győzelmét?

Az ITIA döntésében nem írt arról, hogy Haleptől melyik eredményeit veszik el, az viszont világosan kiderül a szervezet kommunikációjából, hogy csak a 2022-es évre látják bizonyítottnak a román sportoló doppingvétségét, azaz Halep korábbi években elért eredményeihez aligha nyúlnak.

A tenisz története nincs tele doppingesetekkel, de így is találunk egy precedenst, ami alapján szintén erősen valószínűsíthető, hogy Haleptől nem veszik el a Grand Slam-címeit – a 2019-es wimbledoni torna előtt a 2018-as Roland Garroson is a román játékos lett a bajnok.

1998-ban a cseh Petr Korda – a jelenleg is aktív, amerikai színekben versenyző Sebastian Korda édesapja – nyerte meg az Australian Opent, néhány hónappal később, a wimbledoni torna során viszont pozitív lett a doppingtesztje. Az eredményre csak az év végén derült fény, Korda Wimbledon után elért eredményeit végül megsemmisítették, de a korábbiakhoz nem nyúltak, így ő maradt az 1998-as Australian Open bajnoka.

Williams és Halep volt edzője a kulcsfigura?

Halep mellett kiállt többek között legutóbbi edzője, Patrick Mouratoglou is, aki maga is kényes helyzetben lehet. A francia szakember ugyanis 2022-ben kezdett el dolgozni Haleppel, s már ő vezette a stábot, amelynek javaslatára a román játékos saját bevallása alapján táplálékkiegészítőt váltott.

Mouratoglou legnagyobb sikereit éppen Serena Williams edzőjeként érte el, akivel majdnem egy évtizeden át dolgozott együtt, az amerikai teniszező utolsó tíz Grand Slam-sikere pedig a közös munka során született. Williams azonban nem vette jó néven, amikor Mouratoglou Haleppel kezdett dolgozni, a tavalyi wimbledoni torna előtt nem is akart túl sok szót fecsérelni a francia edzőre. Nem meglepő, hogy Williams nem sietett Halep védelmére kelni, aki bizonyos értelemben átvette a helyét, igaz, a posztja hátterében sejthető 2019-es wimbledoni finálé idején még az amerikai dolgozott Mouratoglouval.

Mouratoglou az egyik leghíresebb teniszakadémiát vezeti, s Halep eltiltása nyilvánvalóan rá sem vet jó fényt, így részben magát is védi. A francia szakembernek 2009-ben is volt egy tanítványa, akit doppingvétség miatt eltiltottak, igaz, a belga Yanina Wickmayert fellebbezése után felmentették, s az ügy hátterében nem pozitív doppingteszt, hanem a holléti nyilvántartás nem megfelelő vezetése állt.

Borítókép: Simona Halep és Serena Williams a 2019-es wimbledoni döntő után (Fotó: AFP/Glyn Kirk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.