Magyar- vagy románellenesség? Budapesten szítják a tüzet a románok

Egy magyarországi futballkedvelő ingerküszöbét eredetileg talán alulról sem súroló csütörtök esti esemény került hirtelen az érdeklődés középpontjába: a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők I csoportja keretében rendezendő Fehéroroszország–Románia mérkőzés romániai felvezetésében immár a magyarellenesség is tetten érhető. Persze keleti szomszédunknál másként látják, ott magyar oldalról való románellenességről cikkeznek. A románok szerint a román játékosokra magyar huligánok vadásznak, és szándékosan kényszerítik őket a Szusza Ferenc Stadion rossz állapotú gyepére.

2023. 10. 12. 15:05
A román labdarúgó-válogatott
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az „alaphírt” a Gazeta Sporturilor című bukaresti sportlap helyszíni tudósítói szolgáltatták, akiknek Mihai Stoichita, a románok szövetségi igazgatója elmondta: elmarad a szokásos, meccs előtti városnéző-bevásárló séta, a magyar szövetség illetékesei ugyanis jószándékúan figyelmeztették őket, hogy nincs kizárva, magyar huligánok támadják meg a román játékosokat. Illetve az MLSZ azt is felkínálta: ha mégis ragaszkodnak a kiruccanáshoz, biztonsági kíséretet biztosítanak a küldöttségnek. Az információ megalapozottságát senki sem bizonyította vagy cáfolta, tény azonban, hogy a románok nem kockáztattak, maradtak a szállodában. 

Románellenesség, magyarellenesség, Szusza-stadion, pálya
A Szusza Ferenc Stadion a GSP-ro portál fényképén

Jött azonban a magyarok „románellenességének”, de legalábbis a románok elleni tiszteletlenségének újabb bizonyítéka. A román sajtó homokban nyújtózkodó férgeket, illetve rájuk vadászó varjakat ábrázoló képeket közölt, valamint egy egész sor légi felvételt, amelyen jól kivehetők az újpesti stadion játéktere szélein, illetve egyik sarkában húzódó szürke foltok. A pályaképek egyértelműen a Szusza Ferenc stadionban készültek, az állatos felvételeket viszont bárhol kattinthatták. A GSP tudósítói mindenesetre azt állítják, hogy az árulkodó talajminták az újpesti pálya gondozóitól származnak.

Az Újpest cálfolta a román értesülést

Az újpesti klub illetékesei a Nemzeti Sport megkeresésére természetesen cáfolták a híresztelést.

„A pálya hetekkel ezelőtt kapott egy fertőzést, amit szakembereink időben észleltek, az érintett szakaszon újravetették a pályát, ám ahhoz, hogy a pálya az érintett szakaszokon újra tökéletes állapotba kerüljön, időre van szükség. Mindez a mérkőzések megrendezését nem befolyásolja. A pályán madárijesztők is vannak kihelyezve, éppen azért, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amiről a román sajtó fantáziál” – áll a klub tájékoztatójában.

 

A román szövetségi kapitány is beszállt a meccsbe

Ezt a változatot erősítette meg a GSP-nek az Újpesten futballozó George Ganea is, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyep csúszósabb a megszokottnál. 

Edward Iordanescu, a románok szövetségi kapitánya mindenesetre nem hagyta ki a magas labdát, a román válogatott iránti tiszteletlenségről beszélt, valamint rosszhiszeműséget sugallt, amikor azt mondta, biztosan akadt volna Budapesten jobb állapotban lévő aréna. A tisztesség látszatának kedvéért még hozzátette: természetesen ez az állapot mindkét csapatot egyformán sújtja, az esélyegyenlőség elvét semmi nem csorbítja. Az Újpestet választó beloruszok nem is hagyták szó nélkül Iordanescu szavait, akit azzal vádolnak, hogy máris mentségeket keres az esetleges vereségre.

Így lehet kiemelni az anonimitásból – amit az is fokoz, hogy a mérkőzést zárt kapuk mögött játsszák – egy mérkőzést, amelynek megrendezéséről talán még a stadion környékén élők sem tudtak.

Románia nagy harcban van a továbbjutásért az I csoportban, talán a románok emiatt is feszültebbek az indokoltnál.

Eb-selejtezők, I csoport, csütörtöki program: Andorra–Koszovó 20.45, Fehéroroszország–Románia, Szusza Ferenc Stadion 20.45, Izrael–Svájc elhalasztották, az állás: 1. Svájc 14 pont/6 mérkőzés, 2. Izrael 11/6, 3. Románia 9/5, 4. Koszovó 4/5 (5-6), 5. Fehéroroszország 4/6 (4-11), 6. Andorra 2/6.

Borítókép: A román labdarúgó-válogatott (Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.