Sorsdöntő meccsek jönnek, öt válogatott már a héten ünnepelhet

Sok kérdés eldőlhet az előttünk álló hat napban. Az Európa-bajnoki selejtezők hetedik és nyolcadik fordulójában több csapat is a hátra lévő meccsek eredményeitől függetlenül kiharcolhatja a részvételt a jövő évi kontinenstornán, és közéjük tartozik a magyar csapat is, amely szombaton este a Puskás Arénában Szerbiát fogadja, majd október 17-én Litvániában lép pályára.

2023. 10. 12. 4:55
Football: Friendly game: Austria v Scotland
FBL-FRIENDLY-AUT-SCO Left to right Scotland's John McGinn, captain Andrew Robertson, Kieran Tierney and Scotland's Lewis Ferguson celebrate after scoring during the friendly match between Austria and Scotland at Ernst Happel stadium in Vienna, Austria on March 29, 2022. (Photo by JOE KLAMAR / AFP) Fotó: Europress/AFP/Joe Klamar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorsdöntő meccsek következnek a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) selejtezői során. Akadnak csapatok, amelyek már most, akár ezen a héten révbe érhetnek, mások egy héten belül ünnepelhetnek, és jó belegondolni, hogy közéjük tartozik a magyar válogatott is. A megfelelő időben, tehát közvetlenül a találkozók előtt erre részletesen is visszatérünk, annyit azonban már most érdemes leszögezni, hogy ha csapata ezt a két meccset megnyeri, akkor már várhatjuk is az Eb sorsolását, mert legrosszabb esetben is a második helyen végezne, mert matematikailag csak Montenegró kerülhetne elé.

A sérült (6) nagyon fog hiányozni. Fotó: Mirkó István

Ha négy pontot szerzünk a következő két találkozónkon, akkor is nagyon közel kerülünk az Európa-bajnoki részvételhez, sőt, ha úgy zsebelünk be négy pontot, hogy a szerbeket verjük meg és aztán Szerbia nem tud győzni kedden Montenegró ellen sem, akkor szintén meglesz az Eb-kvalifikáció már októberben (köszönhetően a szerbek elleni, egymás elleni meccseknek).

Magyar szempontból még a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál, és a belga válogatott szereplése érdekes, ugyanis ebből legalább négy válogatottnak egyenes úton ki kell jutnia a kontinensviadalra ahhoz, hogy Marco Rossi válogatottja pótselejtezőn javíthasson sikertelen kvalifikáció esetén. A felsorolt válogatottak közül jelenleg csupán a holland nem áll kijutó helyen,

de egy találkozóval kevesebbet játszott, mint riválisai, mivel a júniusi játéknapokon a Nemzetek Ligája négyes döntőjében szerepelt.

Öt csapatnak van esélye arra, hogy már a szombat estéig lezajló hetedik fordulóban páholyba kerüljön a továbbjutást illetően. A legjobb helyzetben az A csoportban százszázalékos teljesítménnyel az élen álló skótok vannak, nekik dupla esélyük van a részvétel bebiztosítására: a spanyolok legyőzésével vagy a harmadik norvégok Ciprus elleni pontvesztésével is megváltanák repülőjegyüket Németországba. A vb-ezüstérmes franciák szintén hibátlan mérleggel vezetik a B jelű ötöst, nekik Hollandia felülmúlása érne biztos kijutást, döntetlen esetén pedig ez akkor valósul meg, ha a görögök kikapnak Írországban. 

 

Hasonló a helyzete a harmadik százszázalékos együttesnek, azaz Portugáliának: Szlovákia elleni győzelemmel biztosan Eb-résztvevővé válik, míg döntetlennel csak abban az esetben, ha közben Luxemburg vereséget szenved Izlandon. Az F csoportban két gárdának is van esélye a kijutásra, de pénteken csak az egyik válhat résztvevővé, méghozzá az Ausztria–Belgium rangadó győztese. Több csoportban az éllovas a legfőbb üldözőjével csap össze, a szombati magyar–szerb mellett ilyen lesz a B csoportban a horvát–török és az E-ben az albán–cseh meccs. Ebbe a sorba tartozott volna Svájc izraeli vendégjátéka is, azonban ezt a mérkőzést a háborús helyzetre való tekintettel elhalasztották.

Eb-selejtezők, 7. forduló, csütörtök. A csoport: Spanyolország–Skócia 20.45, Ciprus–Norvégia 20.45, az állás: 1. Skócia 15 pont/5 mérkőzés, 2. Spanyolország 9/4, 3. Norvégia 7/5, 4. Grúzia 4/5, 5. Ciprus 0/5; D csoport: Lettország–Örményország 18.00, Horvátország–Törökország 20.45, a csoport állása: 1. Horvátország 10 pont/4 mérkőzés (9-1), 2. Törökország 10/5 (8-6), 3. Örményország 7/5 (8-7), 4. Wales 7/5 (6-7), 5. Lettország 0/5; E csoport: Albánia–Csehország 20.45, Feröer szigetek–Lengyelország 20.45, az állás: 1. Albánia 10 pont/5 mérkőzés, 2. Csehország 8/4 (7-2), 3. Moldova 8/5 (5-5), 4. Lengyelország 6/5, 5. Feröer szigetek 1/5; I csoport: Andorra–Koszovó 20.45, Fehéroroszország–Románia, Szusza Ferenc Stadion 20.45, Izrael–Svájc elhalasztották, az állás: 1. Svájc 14 pont/6 mérkőzés, 2. Izrael 11/6, 3. Románia 9/5, 4. Koszovó 4/5 (5-6), 5. Fehéroroszország 4/6 (4-11), 6. Andorra 2/6.

Borítókép: A skótok már csütörtökön este Eb-résztvevők lehetnek, ha nyernek Spanyolországban (Fotó: Europress/AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.