Szexuális zaklatás, szurkolói balhé, történelmi mélypont – válságban az Ajax

Az egész azzal kezdődött, hogy egy legendás játékos fotókat küldözgetett az intim testrészéről. Ez nem valami ízléstelen öltözői humor, ez az Ajax válságának a története. Annak a futballklubnak, amely 2019-ben másodpercekre volt attól, hogy bejusson a Bajnokok Ligája döntőjébe, most pedig a 15. helyen áll a holland élvonalban, az Eredivisiében. Hogyan jutott el a szexuális zaklatástól a történelmi mélységig az amszterdami csapat, amelynek a frusztrált, balhézó szurkolói nemrég félbeszakították a Feyenoord elleni rangadót?

2023. 10. 07. 6:45
null
Ajax players enter the pitch for the resumption of the Dutch Eredivisie football match between Ajax Amsterdam and Feyenoord Rotterdam at the Johan Cruijff ArenA in Amsterdam on September 27, 2023. The match, played behind closed doors, resumes after being stopped on September 24 after 55 minutes following repeated fireworks on the field, with Feyenoord taking a 3-0 lead. (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / Netherlands OUT Fotó: Europress/AFP/Olaf Kraak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csak négy év telt el azóta, hogy az emberek a szívükbe zárták az Ajax csapatát. 2019 tavaszán az amszterdami klub már a BL-döntőben érezhette magát, aztán a Tottenham elleni párharc második meccsének a hosszabbításában, annak is az utolsó percében Lucas Moura bevette a kapuját, és ezzel romba dőlt az amszterdami álom. A Tottenham jutott be a döntőbe, amelyet végül a Liverpool nyert meg.

Marc Overmars volt a sikerkovács, de hősből botrányhős lett az Ajax háza táján. Fotó: Europress/AFP/Tom Goyvaerts

Az Ajax abban az idényben a selejtezőből indult a BL-ben, amelyben három fordulót kellett teljesítenie. Aztán a csoportkörben kétszer is ellenált a Bayern Münchennek, oda-visssza ikszelt a bajor sztárcsapattal, majd a nyolcaddöntőben kiejtette a címvédő Real Madridot, a negyeddöntőben pedig a Cristiano Ronaldóval az aranyra hajtó Juventust. Akkor ismerte meg a világ Erik ten Hag edző nevét, aki jelenleg a Manchester United élén keserves időszakot él meg. Akkor tűnt fel az Ajax mezében Frenkie de Jong (manapság Barcelona), Matthijs de Ligt (Bayern München), Hakim Zijes (Chelsea, kölcsönben Galatasaray) vagy Donny van de Beek (Manchester United), és akkor élte a másodvirágzását Daley Blind és Dusan Tadics.

A csapat ideális összetétele Marc Overmars sportigazgató munkáját dicsérte. Bár a Tottenham elleni vereség fájdalmas volt a BL-elődöntőben, de a hollandok biztosak voltak benne, hogy egy új korszak kezdete volt az 2019-ben. De ebből nem lett semmi, az Ajax azóta sem jutott a legjobb négy közelébe a BL-ben, háromszor a csoportkörben elvérzett, egyszer a nyolcaddöntőben állították meg, a jelenlegi idényben pedig már csak az Európa-ligában szerepel.

Mi történt a 2019-ben majdnem BL-döntőbe jutó csapattal? 

A vesszőfutás kezdetét könnyű meghatározni. Aznap fordultak rosszra a dolgok, amikor Marc Overmars a klub egyik mellékhelységében lefotózta az intim testrészét, és a képet elküldte az Ajax egyik női alkalmazottjának. Az Ajaxszal 1995-ben BL-t nyert, később az Arsenal és a Barcelona színeiben is megfordult szélsőről ezután kiderült, hogy nem ez volt az első eset, hogy illetlenül közeledett női kollégáihoz. Nagy botrány kerekedett a szexuális zaklatási ügyből, aminek következtében Overmars 2022. februárjában távozott a klubtól.

Az Ajax ekkor már-már érinthetetlennek hihette magát, 2022-ben négy év alatt a harmadik bajnoki címét húzta be, nagy riválisai, a PSV Eindhoven és a Feyenoord jócskán le voltak maradva mögötte. Csakhogy az Ajax Overmarsszal elvesztette az átigazolási guruját, aki nemcsak tehetségeket kutatott fel sportigazgatóként, hanem kiváló kapcsolatokkal rendelkezett Közép- és Dél-Amerikában.

A szurkolók sem tudják, mi lesz szeretett csapatukkal. Fotó: Europress/AFP/Tom Goyvaerts

Az ő munkájának eredménye volt az, hogy az Ajax nagy pénzért értékesíteni tudott olyan játékosokat, mint Antony, Lisandro Martínez, Edson Álvarez, Zijes, Mohammed Kudus és Kasper Dolberg, valamint olyan saját nevelésű tehetségeket, mint De Jong, De Ligt, Van de Beek és Sergino Dest.

Overmars 2012-ben kezdte felépíteni a csapatot, és az első öt évben nem adhatott évi egymillió eurónál magasabb fizetést a játékosoknak. 2017-től korábbi csapattársával, a legendás kapussal, Edwin van der Sarral együtt vette át a klub irányítását, és az egyik legnagyobbb húzása Ten Hag edzői kinevezése volt. Overmars áttörte a fizetési plafont, így tudta a Premier League-ből elcsábítani Daley Blindet és Tadicsot, akiknek a rutinja kellett a fiatalok mellé.

Overmars botránya vezetett az Ajax válságához

2022-ben azonban Overmars botránya mindent felborított. Az Ajax ezután ugyan még megnyerte a bajnokságot tavaly, de Ten Hag a nyáron elhagyta a klubot a Manchester United kedvéért, az átigazolások pedig a szakképzett sportigazgató hiányában borzasztóan sikerültek. Több mint 200 millió euróért adtak el, és több mint 100 millióért vásároltak játékosokat, mindkét összeg rekord volt, de a pályán nem hozott megtérülést. A BL-ben 6-1-re kikapott a csapat a Napolitól, ami negatív csúcs volt, Alfred Schreuder edzőt idény közben kirúgták a gyenge eredmények miatt, és végül csak harmadik lett az Ajax a bajnokságban. Emiatt nincs most ott a BL-ben.

Van der Sar a nyáron bejelentette a visszavonulását, ezért új igazgatót kellett kinevezni. Sven Mislintat vette át az irányítást, akit korábban a Dortmund és az Arsenal is alkalmazott. Mivel nincs BL-ből származó bevétel, az Ajaxnak vissza kellett fognia a költekezést, így a nyáron tizenkét, többségében ismeretlen futballistát igazoltak. Mislintat türelmet kért.

Mit szólnak a kudarcokhoz a hírhedt futballhuligánok? 

Amszterdamban mostanra elfogyott a türelem. Az Ajax 1964 óta a legrosszabb idénykezdetét produkálta, de a biztosítékot Borna Sosa leigazolásának a körülménye verte ki. Mint kiderült, a játékost képviselő ügynökségben részesedése van egy olyan cégnek, amely Mislintat érdekkörébe tartozik. A klub vizsgálatot rendelt el a Stuttgarttól nyolcmillió euróért megvett játékos ügyében a saját vezetője ellen.

Ketyegett a bomba, amely két hete a Feyenoord elleni rangadón robbant. Az ellenfél 3-0-ra vezetett Amszterdamban, a hazai szurkolók pedig elvesztették a fejüket. Mislintat távozását követelték, miközben pirotechnikai eszközöket dobáltak a pályára. A meccs félbeszakadt, a balhé a stadionon kívül folytatódott, ahol még lovas rendőröket is be kellett vetni. A meccsből hátralévő időt utólag játszották le a csapatok, a Feyenoord végül 4-0-ra győzött.

Nagy volt a balhé a Feyenoord elleni rangadón. Fotó: Europress/AFP

Az Ajax hét forduló után mindössze a 15. helyen áll az Eredivisiében, igaz kettővel kevesebb meccset játszott. Még ha azokat meg is nyerné, akkor is csak hetedik lenne. De jelen pillanatban az öt mérkőzéséből csak egyet nyert meg az együttes.

A legvérmesebb drukkerek arra vágynak, hogy Overmars – aki idő közben a belga Antwerpen sportigazgatója lett, és történelmi duplázást ért el a szakmai vezetésével a csapat – visszatérjen. Vagy legalábbis azt kívánják, hogy bárcsak ne készítette volna el azokat a fotókat… 

Borítókép: Az Ajax történelmi mélypontra került (Fotó: Europress/AFP/Olaf Kraak)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.