Valter Attila szupercsapata körül teljes a bizonytalanság

A Jumbo–Visma szlovén versenyzője, Primoz Roglic szombaton bejelentette, hogy az év végén elhagyja a holland sztárcsapatot. Személyében egy négyszeres Grand Tour-győztes klasszis távozik Valter Attila sorától, amely uralta az idei szezont, mind a három nagy körversenyt a Jumbo–Visma egyik versenyzője nyerte. Meglehet azonban, hogy nemcsak néhány átigazolás miatt alakul át a keret, hanem sokkal nagyobb felfordulás lesz Valter Attila csapata körül.

2023. 10. 01. 15:34
Jonas Vingegaard Valter Attila Primoz Roglic Sepp Kuss Jumbo Visma Vuelta
Fotó: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton az országúti szezont záró olasz egynapos versenyek egyike, a Giro dell’Emilia a Jumbo–Visma, pontosabban Primoz Roglic sikerével ért véget. Ebben önmagában semmi meglepő nincs, sokkal nagyobb jelentősége volt a szlovén sztár bejelentésének: az idény végén elhagyja a csapatot. Az olaszországi versenyekre is bekerült a Jumbo–Visma keretébe, akinek ugyan még két évre szól a szerződése a holland sorral, ám jelenleg teljes a bizonytalanság az év szupercsapatával kapcsolatban, még az is lehet, hogy fúzióra lép az egyik legnagyobb riválissal, Remco Evenepoel csapatával, a Soudal–Quick-Steppel.

Primoz Roglic Remco Evenepoel

( Valter Attila csapata? )
Primoz Roglic (elöl) biztosan távozik Valter Attila csapatától, Remco Evenepoel helyzete bizonytalan (Fotó: MTI/EPA/EFE/Manuel Bruque)

A Jumbo–Visma csapatmenedzsere, Richard Plugge megerősítette, engedélyt adtak Roglicnak a távozásra, a sportvezető a szlovént a csapat királyának nevezte.

Roglic 2016-ban csatlakozott az akkor még Lotto–Jumbo nevű csapathoz, akkor még sem a síugróból lett kerékpáros, sem a holland sor nem tartozott az élmezőnybe. Nyolc idénnyel később viszont Roglic háromszoros Vuelta-győztesként és egyszeres Giro-bajnokként távozik, a Jumbo–Visma pedig 2023-ban megnyerte mind a három nagy körversenyt: Roglic olaszországi sikere után a Tour de France-t nyert, a Vuelta a Espana pedig Sepp Kuss győzelmével ért véget.

Valter Attila a spanyol körverseny után elárulta, hogy Roglic kissé nehezen ment bele abba, hogy beálljon amerikai csapattársa mögé. Talán ez is indokolhatja a szlovén távozását, aki új csapatáról csak idei utolsó versenye után nyilatkozik, a nemzetközi kerékpáros sajtó azonban tudni véli, hogy a legnagyobb költségvetéssel gazdálkodó brit Ineos Grenadiers lesz Roglic következő állomáshelye.

Mi lesz Valter Attila csapatával?

A Jumbo–Vismánál azonban sokkal nagyobb változás következhet be annál, hogy elveszíti egyik legnagyobb sztárját. Arról már hónapok óta lehet olvasni, hogy a Jumbo holland élelmiszer-üzletlánc visszalép a sportszponzorációtól, s a héten már Valter Attila is úgy nyilatkozott az Eurosportnak, hogy valószínűnek tűnik, hogy nem Jumbo lesz a csapat neve jövőre.

A profi kerékpárcsapatok szponzori alapú névváltozása nem szokatlan történés, lényegében minden holtidényben akad legalább egy-két hasonló eset. Azonban egyre nagyobb rá az esély, hogy ennél ezúttal többről lesz szó: a Jumbo–Visma fúzióra léphet egy másik top csapattal, a Soudal–Quick-Steppel.

Utóbbi vezetője, Patrick Lefevere elismerte, hogy zajlott erre vonatkozó tárgyalás a két menedzsment között, s szerinte már hétfőn sokkal világosabb lesz, mi vár a két csapatra jövőre. A sportvezető azt is elárulta, sok múlik azon, mire megy a Jumbo–Visma a tárgyalások során az új szponzorjelölttel, az Amazonnal.

Ha tényleg egyesül a két csapat, akkor sztárokból nem lesz kevesebb a keretben, hiszen a belga sor tagja a tavalyi Vuelta-győztes, idén időfutamban világbajnoki címet nyert Remco Evenepoel. Ellenben a fúzió biztosan sok kerékpáros számára azt eredményezné, hogy új sor után kell néznie.

Valter Attila szerződése még két idényre szól a Jumbo–Vismával, s idei teljesítményével megalapozta azt, hogy a következő idényekben még komolyabb feladatokat bízzanak rá, többször tekerhessen személyes sikerekért. Arról azonban aligha esik szó a kontraktusában, hogy mi történik, ha a csapata időközben egyesül egy másik együttessel.

Borítókép: A Vuelta (Forrás: Facebook/Attila Valter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.