A magyar válogatott mellett még egy Eb-kijutást ünnepeltek az éjjel + videó

Ki ne tudná, hogy a magyar válogatott csütörtök este bebiztosította jövő évi Eb-részvételét? Még egy csapat akadt, amely csütörtök este váltotta meg a jegyét Németországba: Szlovákia az Izland elleni 4-2-es győzelmével jutott ki az Európa-bajnokságra. Azonban míg a magyar válogatott eleve esélyesként vágott neki a selejtezősorozatnak, a szlovákok óriási mélységből támadtak fel. A spanyolok lépéselőnybe kerültek a csoportelsőségért folytatott versenyben Skócia pontvesztésével, Svédország simán kikapott Azerbajdzsánban.

2023. 11. 17. 9:24
szlovák válogatott
Fotó: X/UEFA EURO 2024
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is lehet kérdés, hogy számunkra a magyar válogatott bulgáriai 2-2-es döntetlenje volt a csütörtöki Eb-selejtezők legfontosabb eredménye. Ezzel a magyar válogatott biztosította a helyét a 2024-es németországi Európa-bajnokság mezőnyében. Tőlünk kissé északra is ünnepeltek tegnap: akárcsak a magyar válogatott, a szlovák nemzeti csapat is csütörtökön biztosította be jövő évi Eb-szereplését. Pedig Szlovákia az ötödik kalapból várta a selejtező sorsolását, az előzetes erősorrend alapján még Luxemburg is erősebbnek számított északi szomszédunknál.

magyar válogatott Kalmár Zsolt
A magyar válogatott tagjai Bulgáriában ünnepelték az Eb-részvétel kiharcolását. Forrás: X/UEFA Euro 2024

Szlovákia a tavalyi csúfos Nemzetek Ligája-szereplésével vívta ki az előnytelen kiindulóhelyzetét, a C divízióban Kazahsztán és Azerbajdzsán mögött csak a harmadik lett csoportjában. Bő egy évvel később viszont az egyetlen csapat lett a szlovák, amely az ötödik kalaposok közül kivívta az Eb-részvételt.

A csoportban hengerelő, kilenc forduló után is százszázalékos Portugália ellen a szlovákok sem tudtak pontot szerezni, a többi rivális ellen viszont mindössze egy meccsen, a Luxemburg ellen hazai találkozón maradt el a szlovák győzelem. A kijutás csütörtökön, az Izland elleni 4-2-es győzelemmel vált biztossá, de a csoport állására nézve összességében magabiztos szlovák selejtezős teljesítményről beszélhetünk.

Érdekesség, hogy a csoportból akár öt válogatott is kijuthat az Európa-bajnokságra. Luxemburg a C divíziós, Bosznia-Hercegovina a B divíziós pótselejtezős ág biztos résztvevője, s Izlandnak is jó esélye van a vigaszágas részvételre, a realitásokat tekintve inkább csak az a kérdés, hogy az A vagy a B ágon próbálkozhat-e az északi válogatott.

 

Kikhez csatlakozott a szlovák és a magyar válogatott?

A rendező Németország mellett már korábban biztosította Eb-szereplését Belgium, Franciaország, Portugália, Spanyolország, Skócia, Törökország, Ausztria és Anglia.

Magyarország és Szlovákia csütörtökön ehhez a sorhoz csatlakozott, azaz a huszonnégy résztvevőből immár tizenegy ismert.

Csütörtökön a spanyolok a csoportelsőség szempontjából lépéselőnybe kerültek a skótokkal szemben, miután utóbbiak a magyarokhoz hasonlóan csak a ráadásban mentettek pontot idegenben, Grúziában.

Az Eb-ről már biztosan lemaradó svédek képesek voltak tovább rontani helyzetükön az azerbajdzsáni 3-0-s zakóval. Az azeriek hat perc után 2-0-ra vezettek, a kegyelemdöfést pedig már emberhátrányban játszva vitték be, Emin Mahmudov a meccsen elért második gólját lényegében a felezővonaltól lőtte a svéd kapuba.

Eb-selejtezők, csütörtöki eredmények

A csoport
Ciprus–Spanyolország 1-3
Grúzia–Skócia 2-2

Az állás
1. Spanyolország 18 pont/7 meccs (már kijutott)
2. Skócia 16/7 (már kijutott)
3. Norvégia 10/7
4. Grúzia 8/7
5. Ciprus 0/8

F csoport
Észtország–Ausztria 0-2
Azerbajdzsán–Svédország 3-0

Az állás
1. Ausztria 19 pont/8 meccs (már kijutott)
2. Belgium 17/7 (már kijutott)
3. Svédország 7/7
4. Azerbajdzsán 7/7
5. Észtország 1/7

G csoport
Bulgária–Magyarország 2-2
Montenegró–Litvánia 2-0

Az állás
1. Magyarország 15 pont/7 meccs (már kijutott)
2. Szerbia 13/7
3. Montenegró 11/7
4. Litvánia 6/8
5. Bulgária 3/7

J csoport
Szlovákia–Izland 4-2
Liechtenstein–Portugália 0-2
Luxemburg–Bosznia-Hercegovina 4-1

Az állás
1. Portugália 27 pont (már kijutott)
2. Szlovákia 19 (már kijutott)
3. Luxemburg 14
4. Izland 10
5. Bosznia-Hercegovina 9
6. Liechtenstein 0 

 

Borítókép: Szlovákia ünnepel, a válogatott ott lesz a 2024-es Eb-n (Forrás: X/UEFA Euro 2024)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.