Szoboszlai lefagyott, pedig végre ő is táncba megy

Szoboszlai Dominik ocsúdott utolsóként a magyar válogatott játékosai közül. Petkov öngólja után a többiek már rohantak kifelé, illetve a cserék befelé, Szoboszlai viszont másodpercekig még kábultan ténfergett. Utóbb elismerte, idő kellett neki, hogy felfogja, mi is történt, nem akarta elhinni, hogy megvan, Magyarország kijutott az Európa-bajnokságra. A válogatott csapatkapitánya másodszor ünnepelhet kijtutást, mégis csak pályafutása első Európa-bajnokságára készülhet.

2023. 11. 17. 4:45
SZOBOSZLAI Dominik
Labdarúgó Eb-selejtező - Bulgária-Magyarország Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

nagyon akart, de nem játszott igazán jól. A magyar vezetőgól előtt ugyan mesterien tekerte szabadrúgásból fejére a labdát – avagy a mackótermetű középcsatár kérte arra, csak rúgja középre a labdát, ő majd beleteszi a fejét –, de aztán a bolgár egyenlítésnél ő sem állt a helyzet magaslatán, kicsit esetlen mozdulattal próbált meg szerelni. Nem jöttek be a cselei, majd a második félidőben ugyan volt két ígéretes szabadrúgása, de az egyiket védte a bolgár kapus, Naumov, a másik pedig fölé ment. Szoboszlai a társakkal együtt durván a hatvanadik perc után látványosan visszavett, érezhető volt, hogy ha addig nem sikerült gólt szerezni, ezután már a mieink nem is nagyon akartak, jött a B terv, elég a döntetlen is.

SZOBOSZLAI Dominik, magyar labdarúgó-válogatott, kijutás, Eb, sérülés
Szoboszlai Dominik faképnél hagyja a bolgár ellenfelét. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Aztán a bolgárok második találata új helyzetet teremtett. A hosszabbítással együtt is csupán bő negyedóra volt hátra, Szoboszlai mégis tudott újítani. Bátran vállalkozott, az egyik alkalommal Kalmár indításából remekül indult be, már-már gólt kiáltottunk, de Naumov védett. Szoboszlai eztán sem adta fel, próbálkozott tovább, ment előre, szabadrúgást harcolt ki.

 

S a legutolsó lehetőség meghozta a gyümölcsét. Ő ívelte középre a labdát, nagyon jó helyre, élesen, Szalai Attilát kereste, a bolgárok is érezték a veszélyt, Petkov ezért ugrott fel. Nem mázlis öngól volt ez, inkább afféle pánikreakció a bolgároktól.

 

Szoboszlai nem merte elhinni, hogy egyenlítettünk

Ami ezután történt, az igazán érdekes. A magyar válogatott pályán lévő játékosai kifelé, a cserék befelé kezdtek rohanni. Csak Szoboszlai nem moccant. Lefagyott. Később elmesélte ennek az okát, miként az Origó videóján látható. Nem tudta, mi jöhet még. Esetleg lest ítél a játékvezető vagy szabálytalanságot látott, s persze hirtelen kiütközött rajta a fáradtság is. Szoboszlai nem akarta elhinni, hogy sikerült egyenlíteni, és a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

 

Sérülés miatt lemaradt az előző Európa-bajnokságról

Neki ez különösen nagy pillanat volt. Emlékezhetünk, Szoboszlai három éve főszerepet játszott Izland legyőzésében, az akkori kijutásban is. A részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon azonban nem vehetett részt. A télen Salzburgból az RB Leipzighez igazolt, és hamar lesérült, helyesebben elviselhetetlenné vált a már régóta meglévő panasza, a szeméremcsont-gyulladás. Fél éven át kezelték. A többiekkel kiutazott ugyan a válogatott ausztriai edzőtáborába, de ott már csak a bejelentés volt hátra: nem épül fel a rajtig, nincs olyan állapotban, hogy játsszon az Eb-n.

SZOBOSZLAI Dominik, Bulgária, Magyarország, Eb-selejtező, Európa-bajnokság, Németország
Szoboszlai Dominik nagyon akart a bolgárok ellen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hatalmas élményről maradt le. Éppen ezért benne dupla bizonyítási vágy égett. Talán nem ilyen végkifejletről, nem öngóllal kivívott továbbjutásról álmodott, ezért formálta nehezen a szavait azon melegében.

 

A helyzet, ami nem úgy végződött, mint Izland ellen

– Ahogy megkaptam a labdát, egyből az Izland elleni meccs jutott eszembe a zicceremnél, de az akció vége nem ugyanaz lett – beszélt először a nagy helyzetéről, majd a meccs egészéről szólva kissé kritikusan így folytatta:

– Ha őszintén kellene beszélnem a meccsről, akkor nem jönnék ki jól belőle. De a pozitív dogokat elraktározom, örülök, hogy kint vagyunk az Eb-n. Jobb, ha csöndben maradok. Ettől függetlenül büszke vagyok arra, ahogy végződött. Nagyon örülök, hogy nem kell play-off meccset játszani.

Később a vegyes zónában már tudott mosolyogni, aztán a szurkolókkal már ő is ünnepelt.

A magyar válogatott és Szoboszlai Dominik is túl van a nehezén. A Bundesligában is elismert három játékosunk, Schäfer András mellett sérülés miatt és Varga Barnabás sem lehetett ott Szófiában. Ismerjük el, ennyi kulcsember hiányát nem viseli el a magyar válogatott. Jövő nyáron, reméljük, mindenki egészséges lesz. A legjobb felállásban a magyar válogatottnak már senkitől sem kell tartania, miként azt 2021-ben, majd utána a Nemzetek Ligájában is megmutatta.

 

Borítókép: Szoboszlai Dominik még a Bulgária elleni Eb-selejtező előtt (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.