Ibrahimovic is beszélt Lőrincz Ábellel, aki Dárdai és Lőw útját járja

Lőrincz Ábel harmincöt évesen megtalálta a számítását Svédországban: szeret Stockholmban élni, azt csinálja, amihez ért, a modern labdarúgásban egyre inkább nélkülözhetetlen pozícióban, videóelemzőként, másfél hete vezetőedzőként segíti a svéd első osztályú Hammarbyt. Lőrincz jól fizető közgazdászállást hagyott ott azért, hogy a futballban dolgozhasson. Jonathan Wilson Futballforradalmak című klasszikus könyve nyitotta fel a szemét.

2023. 11. 08. 4:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar futballedzők nem kényeztetik el versenyképes szaktudással az európai csapatokat. A berlini Herthánál dolgozó és a Thomas Tuchelt a Bayern München másodedzőjeként segítő Lőw Zsolt mellett Lőrincz Ábel neve kevésbé cseng ismerősen, mint a korábbi válogatott futballistáké, de annyiban feltétlenül hasonlít rájuk, hogy ő is Nyugaton edzősködik, 2022 óta a Hammarbynál dolgozik videóelemzőként. Másfél hete a csapat éléről az angol Queens Park Rangershez távozó spanyol Martí Cifuentes helyére nevezték ki vezetőedzőnek a tavaszi–őszi rendszerű svéd bajnokság utolsó két fordulójára.

Lőrincz Ábel 35 évesen lett vezetőedző Svédországban. Fotó: Hamarbyfotboll.se

Lőrincz Ábel megtiszteltetésnek veszi a feladatot, de ő továbbra is videóelemzőként, pályaedzőként tekint magára. – A megbízatásom két mérkőzésre szólt, ebből egyet lejátszottunk, 0-0-ra végeztünk a Varnamo ellen. Az utolsó forduló után visszatérek az eredeti pozíciómhoz, bevallom, ez jobban fekszik nekem.

Egyáltalán nem érzem visszalépésnek, ha a következő szezonban újra ez lesz a feladatom

– mondta érdeklődésünkre a Hammarby edzője. A stockholmi klub a legnépszerűbb Svédországban, az előző szezonban a harmadik helyen végzett, a Konferencialiga selejtezőjében a holland Twente ellen is szoros, hosszabbításba torkolló meccset játszott.

Találkozás a zsenivel

A nyáron hat kulcsember távozott a csapattól, a mostani hatodik helyet természetes megtorpanásként értelmezi a magyar szakember. – Tudatos szakmai koncepció része volt, hogy elkezdtünk fiatalítani, persze éreztük, hogy lesznek bökkenők, és rövid távon nem várhatunk el kiemelkedő eredményeket. De nem panaszkodunk, így is rengeteg pozitív élményünk van ebből a szezonból – folytatta Lőrincz, aki már találkozott személyesen a klub egyik tulajdonosával, a 41 évesen visszavonult Puskás-díjas svéd csatárzsenivel, Zlatan Ibrahimoviccsal. Kellemesen csalódott benne: 

Meglátogatta a klubot, őszintén szólva már az is hihetetlen nagy élmény, szinte elképzelni is nehéz, hogy találkozhattunk. Kedves volt és érdeklődő, váltottunk néhány szót. Egy pillanatra sem éreztette velünk, hogy mennyi mindent tett le az asztalra.

Ibrahimovic látogatásával kapcsolatban felvetődött, vajon milyen nyelven folyt a beszélgetés, és egyáltalán hogyan csöppen egy magyar edző Svédországba. – Ez itt nem kérdés; nem a származás, a teljesítmény számít. A közös nyelv az angol, ezt mindenki tökéletesen beszéli, és ha normális, szabálykövető, motivált, szorgalmas emberrel találkoznak a svédek, aki képes alkalmazkodni, azt pillanatok alatt befogadják – jellemezte a helyieket a Hammarby magyar edzője.

Üzleti élet helyett

Pedig nem úgy indult, hogy valaha a futballban teljesedik ki. Lőrincz Ábel amatőr szinten futballozott, a közgazdász diplomájával az üzleti szférában helyezkedett el. Azzal szembesült, hogy az irodai munka nem az ő világa, a főnöke is felhívta erre a figyelmét. A labdarúgást addig is követte, egészséges hobbiként tekintett rá, egészen addig, amíg kezébe nem vette Jonathan Wilson nagy hatású Futballforradalmak című könyvét. – Ekkor tudatosult bennem, hogy a futballban a csapatok játékosai rendszerben tudnak együtt mozogni – mesélt a nagy felismerésről. Kis túlzással azzal a lendülettel beiratkozott a Skót Labdarúgó-szövetség B licences edzőképzésre. Azért ide, mert annak idején José Mourinho és Andre Villas-Boas, a videóelemzőből vezetőedzővé avanzsált, későbbi UEFA-kupagyőztes edző is itt szerzett képesítést.

Magyar edző Magyar másodedzővel a Hammarbynál. Fotó: Hamarbyfotboll.se

Lőrincz Ábel a megszerzett tudással először a hazai piacon próbált érvényesülni: 2014-től 2019-ig a Honvédnál dolgozott, aztán a Puskás Akadémiára került. – A licenc megszerzése után minden NB I-es klubnál bejelentkeztem. A Honvéd akkori holland szakmai igazgatója, Gert Herkees adott lehetőséget, a ranglétrát végigjárva később az NB I-es csapat mellett is dolgozhattam, és Supka Attila edzővel a mai napig remek a kapcsolatom. Utána a Puskás Akadémiához kerültem, sok dolgot tanultam, olyan is akadt, amit nem építettem be a módszereim közé. De eredményes volt a munkakapcsolat, a felcsúti csapat először a harmadik, majd a második helyen fejezte be a bajnokságot – mesélte a videóelemző, aki Felcsútról a dán Sonderjyske csapatához szerződött egy fejvadász cégen keresztül 2021-ben, a svéd Hammarbyhoz már Martí Cifuentes, a vezetőedző hívta. Mint korábban említette, úgy érzi, a helyén van. 

A videóelemző a taktikai részletekre összpontosít. Mi a labdatartásra épülő stílust csiszoljuk minden edzésen. Rendkívül élvezem a feladatot. Sok edzőtől volt szerencsém ellesni különböző fogásokat, a legtöbb kollégám a Twitteren osztja meg a gondolatait, azon a platformon lehet találni érdekes elemzéseket. A tudásom nagy részét onnan csipegettem fel

– mondta Lőrincz Ábel. 

A magyar szakember a szakmája csúcsának egy vb-n résztvevő válogatott vagy egy állandó BL-szereplő csapat melletti munkát tartja. – Fiatalon Manchester United-szurkoló voltam, beleszerettem Sir Alex Ferguson csapatába.

Ma már inkább edzőket nézek, követek. Tavaly elutaztam a római városi derbire, mert annyira érdekelt Maurizio Sarri munkája a Laziónál

 – magyarázta.

Képben vannak rólunk

Lőrincz Ábel igyekszik követni a magyar futballt, hogy ha egyszer megkérdezik a véleményét egy-egy játékosról, ne jöjjön zavarba. – Vannak tehetséges magyar játékosok, de neveket nem mondanék, mert nem akarom a futballistát és a klubomat nehéz helyzetbe hozni. Követem az NB I-et – mondta a Hammarby magyarja, aki egy Magyarral is együtt dolgozik a szakmai stábban: – Magyar Richárd a másodedzőnk, ő nagyapai ágon magyar, de nem beszéli a nyelvünket. Korábban a Greuther Fürthnél Megyeri Balázs és Pintér Ádám is a csapattársa volt.

Adódik a kérdés, hogy milyen visszhangja volt Svédországban a magyar válogatott sikereinek, például a Nemzetek Ligájában az angolok elleni idegenbeli 4-0-s győzelem után. – Ide is eljutott a wolverhamptoni 4-0 híre. Kérdezgettek a klubban, és persze gratuláltak. Képben vannak a magyar futballal kapcsolatban – folytatta Lőrincz Ábel, akit már nemcsak a munka, hanem a párkapcsolata is a svéd fővároshoz köti. Szeret Stockholmban élni, de egyáltalán nem zárja ki, hogy egyszer visszatér a magyar futballba, és itthon építi tovább a karrierjét.

Borítókép: Lőrincz Ábel könnyedén beilleszkedett Svédországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.