A Liverpool nem játszott, Szoboszlaiék mégis ünnepelhettek a PL-ben

A Premier League-ben a 19. forduló jelenti a bajnokság első felének zárását, azaz amelyik csapat ennek a végén a tabella élén áll, az az őszi bajnok. Erre az Arsenalnak volt a legnagyobb esélye, ugyanis hazai pályán fogadta a West Ham Unitedet, és egy győzelemmel megelőzte volna a két ponttal előtte álló Liverpoolt. Nagy meglepetésre azonban a vendégek nyertek 2-0-ra, így eldőlt, hogy Szoboszlai Dominik csapata zárja az első helyen a bajnokság első körét. Meglepetés született a másik csütörtök esti meccsen is, a Brighton 4-2-re legyőzte a Tottenhamet.

2023. 12. 29. 7:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liverpool a papírformát tekintve csak a második helyben reménykedhetett a Premier League most zajló kiírásában féltávnál. A 19. fordulóban kedden 2-0-ra nyertek Szoboszlai Dominikék a Burnley vendégeként, amivel a tabella élére álltak, ám az előnyük csak két pont volt a csütörtökön este pályára lépő Arsenal előtt. A csak szó azért jogos, mert józan számítások szerint a londoni együttes számított a West Ham United elleni hazai mérkőzésén a találkozó esélyesének, és a várt győzelemmel járó három ponttal megelőzte volna a Liverpoolt.

Fotó:  Ikimages/AFP

A feltételes mód is jelzi azonban, hogy nem ez történt, ismét bebizonyosodott a futball, különösen a Premier League kiszámíthatatlansága. Nyomasztó fölényben futballozott az Arsenal az első félidőben – lőtt egy kapufát, fejesével óriási védésre kényszerítette Alphonse Areolát, egy varázslatos Martin Ödegaard-sarokpassz után is kihagyott egy nagy helyzetet –, azonban gólt a West Ham United ért el. A 13. percben Tomás Soucek lőtt közelről a kapuba; a VAR vizsgálta, hogy a gólpasszt felszolgáló Jarrod Bowen az alapvonalon túlról kanalazta-e vissza a labdát, a döntés végül az lett, hogy nem. 

Az Ágyúsok támadásainak jegyében kezdődött a második játékrész is, de az 55. percben, James Ward-Prowse bal oldali szöglete után Konsztantinosz Mavropanosz látványos gólt fejelt, és két gólra nőtt a vendégek előnye. Az Arsenal természetesen nem törődött bele a vereségbe, megállás nélkül támadott, de nem túl hatékonyan, ráadásul a hajrában, Saka tizenhatoson belüli esésénél a VAR sem hozott neki kedvező döntést. A rendkívül szervezetten, odaadóan futballozó West Ham Unitedé lehetett volna a csattanó, de David Raya kivédte Mohamed Benrahma 95. percbeli büntetőjét 

Ez persze a lényegen nem változtatott: a West Ham öt nappal a Manchester United legyőzése után újabb nagy skalpot szerzett, és két hónapon belül másodszor is megverte az Arsenalt (a Ligakupában 3-1 volt az eredmény november elején), amely először szenvedett vereséget hazai pályán ebben a bajnoki kiírásban.

Ez pedig azt jelenti, hogy féltávnál csapata, a Liverpool vezeti a Premier League tabelláját.

A másik csütörtök késő esti mérkőzésen is nagy meglepetés született. A Brighton a 75. percben már 4-0-ra vezetett otthon a Tottenham ellen, ám mégsem lett kiütés a vége. Tíz perccel később már 4-2-t mutatott az eredményjelző, a vendégek eltalálták a kapufát is, de az első nyolcvan perc láttán csodaszámba menőnek ígérkező egyenlítés nem jött össze, a londoniak három győzelem után kikaptak, míg a Brighton három nyeretlen forduló után három ponthoz jutott.

 

Borítókép: A West Ham United nagy szolgálatot tett a Liverpoolnak az Arsenal legyőzésével (Fotó: AFP/Henry Nichols)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.