Bundázással vádolja a teniszezőket a korábbi junior wimbledoni bajnok

A kétszeres junior Grand Slam-győztes Filip Peliwo elmondása szerint azon profi teniszezők közül, akik nem tartoznak a közvetlen élvonalba, rengetegen a meccseik megbundázásával biztosítják maguknak az anyagi feltételeket. Elmondta, őt is be akarták szervezni, de ő nem illegális módszerekkel egészíti ki a jövedelmét.

2023. 12. 29. 8:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Filip Peliwo 2012-ben vált ismertté, amikor mind a négy junior Grand Slamen döntőbe jutott, és közülük Wimbledonban és a US Openen nyerni is tudott. A kanadai származású, de tavaly óta lengyel színekben játszó teniszező felnőtt pályafutása már nem alakult ilyen jól: egyetlen GS-főtáblára sem tudott felkerülni, jelenleg pedig a 463. helyen áll a világranglistán. Mindezek ellenére továbbra is rendszeresen járja a versenyeket, ám a sikertelensége miatt kevesebb a bevétele, mint a költsége. Ezért jelenleg a tartalékaiból és más játékosok felkészítéséből él – ám mint elmondta, néhány riválisával ellentétben ő nem illegális módszerekkel egészíti ki a jövedelmét.

– Meggyőződésem, hogy vannak teniszezők, akik fogadásokból és a meccsek manipulálásából élnek. Ezzel sokkal többet keresnek, mint amennyit összegyűjthetnek az ITF-tornák díjaiból. Ezért feladják az ambícióikat és ebből élnek – idézte Peliwo egy lengyel portálnak adott nyilatkozatát a Metropol

A teniszező kiemelte, bizonyítéka nincs a bundázásra, és 

sohasem lehet biztosan megállapítani, hogy egy-egy teniszező szándékosan veszített-e, de mint kiemelte, érződik, ha valaki furcsán viselkedik.

Peliwo hozzátette, egyszer együttműködést ajánlott neki egy brit sportbolt, és a tárgyalások során világosan kiderült: illegális fogadási csalásra, a meccsek manipulálására akarták rávenni.

– Elárulták nekem, hogy egy legjobb 600-ba tartozó játékos mérkőzésenként háromezer és ötezer euró között kereshet – mondta a kanadai–lengyel játékos. – Nem akarom azt mondani, hogy ez egy maffia, de nagyon jól szervezettek.

Borítókép: Filip Peliwo 2012-ben Wimbledont nyert a juniorok között (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.