A zöld hajú világbajnok máris befejezte a darts-vb-t + videó

Hét korábbi világbajnokot találhattunk a 2024-es PDC darts-vb mezőnyében, de már csak hat maradt versenyben. A korábbi kétszeres győztes, az ezúttal zöld hajjal játszó Peter Wright simán elveszítette első mérkőzését a tornán, pedig ellenfele, a walesi Jim Williams sem játszott kiemelkedően. Luke Littler annál inkább: a tizenhat éves szupertehetség toronymagasan az eddigi legnagyobb meccsátlagot hozta össze a világbajnokságon.

2023. 12. 21. 8:10
Peter Wright darts PDC világbajnok
Fotó: PDC/Simon O'Connor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Wright a 2020-as és a 2022-es világbajnokságot is megnyerte, így a matematika alapján a 2024-esen folytatódott volna a sorozat. Ehhez képest a rendre extravagáns megjelenést villantó skót játékos még szettet sem tudott nyerni a most zajló, de januári döntője miatt már 2024-esnek számító tornán, simán kikapott Jim Williams ellen. Peter Wright az első korábbi világbajnok és mindössze a második kiemelt, aki már búcsúzott a darts-vb-től.

Luke Littler darts PDC
Az ifjúsági világbajnok a legjobbak között is bizonyított (Fotó: PDC/Simon O'Connor)

Wrightot a walesi Jim Williams győzte le, akinek ugyan nincs még igazán kiemelkedő eredménye a PDC-vb-n, de lassan igazi óriásölőként tekinthetünk rá: tavaly a négyszeres elődöntős James Wade ellen nyert, ugyanígy a világbajnokság második fordulójában. (A kiemelteknek az első fordulóban nem kell tábla elé lépniük.)

– Furcsa érzés. Természetesen a győzelemre törekszem, de nehéz látni, hogy kiemelkedő játékos ennyire szenved – mondta sportszerűen Williams, aki elismerte, eddig egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a tornán.

Wright a kiemeltek közül az idén is betliző Wade után másodikként, a mezőny hét világbajnokából elsőként esett ki, mindössze 83,87-es körátlagot ért el, ami ezen a szinten nagyon ritkán elegendő a meccsnyeréshez.

Pedig a bevonulásnál még mindent beleadott.

 

Az ifjúsági világbajnok parádézott

A címvédő Michael Smith még a múlt pénteki nyitónapon győzelemmel rajtolt, s egészen szerdáig ő volt az egyetlen, aki meghaladta a százas (100,09) körátlagot. Szerda este viszont ketten is megelőzték a rangsorban: a 2019-es negyeddöntős Ryan Joyce (100,32) épphogy, az egy hónapja ifjúsági világbajnoki címet szerzett Luke Littler (106,12) viszont alaposan.

– Fantasztikus élmény volt. Éreztem, hogy jól sikerült a felkészülésem, de nem gondoltam, hogy a színpadon is ennyire jól tudok teljesíteni. A világbajnoki debütálásomon elértem a legmagasabb átlagot, ez egyértelműen karrierem eddigi legnagyobb sikere – örvendezett a tizenhat éves Littler.

A világbajnokságon csütörtökön befejeződik az első forduló, s december 23-áig valamennyi kiemelt is átesik a bemutatkozáson.

Borítókép: Peter Wright frizuráját csak egyszer csodálhattuk meg a 2024-es világbajnokságon (Fotó: PDC/Simon O’Connor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.