Ki lehet Klopp utódja? Egykori közönségkedvenc a fő jelölt

Nem túlzás azt állítani, hogy Jürgen Klopp a pénteki bejelentésével összetörte a Liverpool szurkolóinak szívét. A klubot újra felvirágoztató sikeredző az idény végén távozik a posztjáról. Klopp utódja nagy fába vágja a fejszéjét, megnéztük, ki kaphatja az embert próbáló feladatot.

2024. 01. 26. 14:33
Jürgen Klopp
(FILES) Liverpool's German manager Jurgen Klopp celebrates after his team victory at the end of the English League Cup quarter-final football match between Liverpool and West Ham United at Anfield in Liverpool, north west England on December 20, 2023. Liverpool manager Jurgen Klopp announced the shock decision on January 26, 2024 that he will leave the club at the end of the season. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Klopp 2022 áprilisában váratlan bejelentést tett: a liverpooli közönségkedvenc 2026 nyaráig meghosszabbította a szerződését. Kevesebb mint két évvel később Klopp újabb váratlan, vagyis inkább sokkoló bejelentést tett: nem tölti ki a szerződését, hanem a 2023–24-es idény végén távozik a klubtól.

FC Augsburg - Bayer Leverkusen Xabi Alonso követheti Kloppot a Liverpool kispadján?
Xabi Alonso követheti Kloppot a Liverpool kispadján? Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Harry Langer

A német mester a 2015 októbere óta tartó regnálása során minden fontos trófeát megnyert, a mélypontok során is kitartott a csapat mellett – és persze a klubvezetőség bizalma sem ingott meg Kloppban. Pedig mint azt a 56 éves tréner a búcsúinterjújában elmondta, talán az lett volna sokak számára a logikus döntés, ha 2023 nyarán köszön el, hiszen az előző idény trófeák helyett csak csalódást hozott, ráadásul a Bajnokok Ligájába sem jutott be a Liverpool, ami nagy érvágás volt a klubnak. 

Klopp viszont nem akarta slamasztikában hagyni a csapatot, helyette megkezdte az újjáépítését, és eddig úgy tűnik, sokadszorra is sikerült felvirágoztatnia a Liverpoolt: a Vörösök vezetik a bajnokságot, a ligakupában döntőbe jutottak, és az Európa-liga, valamint az FA-kupa megnyerésére is van esélyük.

 

Ki lesz Klopp utódja?

Klopp utódja tehát egy jól összerakott csapatot kap kézhez, ugyanakkor embert próbáló feladat vár rá, hatalmas űrt kell betöltenie. 

A Liverpool szurkolói korábban Steven Gerrardot képzelték el a német utódjaként. Az egykori középpályás a Rangers vezetőedzőjeként (2018–2021) remekelt, veretlenül, 102 pontot szerezve nyerte meg a skót bajnokságot, ezzel pedig a Premier League klubjainak érdeklődését is felkeltette, 2021 novemberében szerződtette az Aston Villa. Ez lépcsőfok lehetett volna a Liverpool kispadjához, azonban Gerrard Birminghamben nem alkotott maradandót, és szűk egy év után menesztették. Azóta lefelé ível az edzői karrierje: 2023-ban az al-Ittifaq szerződtette, de csapata a szaúdi bajnokságban a győzelmek helyett a vereségeket halmozza. Gerrard ennek ellenére a napokban új szerződést kapott, 2027 nyaráig írt alá.

A Sky Bet fogadóiroda szerint a klublegenda még így az egyik legfőbb esélyes a Liverpool kispadjára, csak hárman szerepelnek előtte a sorban. A toronymagas favorit azonban Xabi Alonso. A spanyol tréner játékosként belopta magát a Liverpool drukkereinek szívébe, öt évet töltött el az angol klubnál, most pedig edzőként is lenyűgözően teljesít. A Bayer Leverkusennel arra törekszik, hogy megtörje a Bayern München 2012 óta tartó uralmát a Bundesligában. S a Leverkusen nemcsak vezeti a bajnokságot, hanem az öt topligában egyedüli csapatként még veretlen az idényben.

Ez a produkció természetesen sok klub figyelmét felkeltette. Xabi Alonsót elsősorban korábbi klubjaival, a Liverpool mellett a Real Madriddal és a Bayernnel boronálták össze. A spanyoloknál nincs edzőkérdés, miután Carlo Ancelotti a közelmúltban megállapodott a klubvezetőkkel a folytatásról, Münchenben viszont ha Thomas Tuchellel továbbra is bukdácsolni fog a csapat, akkor akár találhatnának is helyet Alonsónak.

A 42 éves vezetőedzőt 2026 nyaráig köti szerződés a Bayer Leverkusenhez, azonban beszámolók szerint van egy olyan bekezdés a kontraktusában, amely megkönnyítené a távozását: ha az említett három klub valamelyike szeretné őt leigazolni, akkor a németek nem állnak az útjába, az idény végén távozhat. Vagyis akkor, amikor Klopp (na meg talán Tuchel).

Nem tartott sokáig, hogy Alonsóhoz is eljusson Klopp lemondásának a híre. A spanyol szakember pénteki sajtótájékoztatóján azon nyomban kérdést kapott a jövőjéről.

– Nem finomkodott ezzel a kérdéssel! Nincs egyértelmű válaszom – mondta nevetve Alonso, amikor az újságírók arról érdeklődtek nála, hogy kizárható-e, hogy ő váltsa Kloppot. – Természetes, hogy nekiálltak találgatni, de én a Bayer Leverkusenre összpontosítok, boldog vagyok itt. Hatalmas meglepetés, ami Liverpoolban történt. Tiszteletreméltó és lenyűgöző mindaz, amit Jürgen elért a csapattal.

A Sky a fő jelöltek között még a Brightonnal erőn felülteljesítő Roberto de Zerbit, illetve Klopp jobbkezét, Pep Lijnderst emlegeti, de Julian Nagelsmann (német válogatott) és Luis Enrique (Paris Saint-Germain), Diego Simeone (Atlético Madrid), Luciano Spalletti (olasz válogatott), Antonio Conte (2023 márciusa óta munkanélküli) és Graham Potter (2023 áprilisa óta munkanélküli) is ott szerepel a listájukon.

Borítókép: Jürgen Klopp meghódította a liverpooli szíveket (Fotó: AFP/Oli Scarff)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.