Zverev és Medvegyev, a Netflix-ellenségek a pályán csaptak össze + videó

Kialakult az Australian Open férfi egyes döntőjének párosítása. Az olasz Jannik Sinner a címvédő Novak Djokovics búcsúztatásával jutott be a fináléba, ellenfele pedig Danyiil Medvegyev lesz, aki Alexander Zverev ellen nagy csatában, öt játszmában nyerte a második elődöntőt. Medvegyev kétszettes hátrányban is volt, mégis nyert Zverev ellen, aki továbbra sem lesz Grand Slam-bajnok.

2024. 01. 26. 14:06
MEDVEGYEV, Danyiil ; ZVEREV, Alexander
Melbourne, 2024. január 26. A német Alexander Zverev az orosz Danyiil Medvegyev ellen játszik az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének elõdöntõjében Melbourne-ben 2024. január 26-án. MTI/EPA/AAP/James Ross Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy léphetett pályára az Australian Open elődöntőjében egymás ellen Danyiil Medvegyev és Alexander Zverev, hogy tudták: meccsük győztese nem a tízszeres bajnok Novak Djokovics, hanem az első Grand Slam-fináléja előtt álló Jannik Sinner ellen vív majd a vasárnapi döntőben. Zverev és Medvegyev már tizenkilencedik egymás elleni találkozójára készült, de ez volt az első a sorban, amelyet Grand Slam-tornán vívtak egymás ellen.

Danyiil Medvegyev Alexander Zverev ellen Australian Open
Danyiil Medvegyev nagyot küzdött, a szakadék szélről táncolt vissza Alexander Zverev ellen az Australian Open elődöntőjében. Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

Zverev a negyeddöntőben, Carlos Alcaraz ellen megmutatta a kétkedőknek, hogy másfél évvel ezelőtti súlyos sérülése után visszatért arra a szintre, hogy készen állhat megszerezni élete első Grand Slam-győzelmét. Igaz, korábban kétszer is döntő szett tie breakre volt szüksége a továbbjutáshoz, de Medvegyev sem lehetett pihentebb, ő is vívott már két ötszettest a tornán, köztük a Hubert Hurkacz elleni negyeddöntőt.

Djokovics kiesése után Medvegyev maradt az egyetlen korább Grand Slam-bajnok a mezőnyben, az orosz a 2021-es US Opent nyerte meg, Ausztráliában pedig kétszer is bejutott már a döntőbe, de mindkétszer vereséget szenvedett, egyszer Djokovics, egyszer győzte le.

 

Zverev, Medvegyev és a Netflix

Zverev eleinte uralta a nála egy évvel idősebb Medvegyev elleni párharcot, az első hat meccsükből ötöt nyert meg. A 2020-as Covid-szünet után viszont fordult a kocka, azóta 10-2 volt a mérleg Medvegyev javára, igaz, a 2021-es ATP-világbajnokság döntője éppen a két kivétel egyike volt.

Tavaly hat meccset is vívtak egymás ellen, ebből ötöt Medvegyev nyert, volt, amelyiket sérülten. A rivalizálás viszont Monte-Carlóban vált ellenségessé, az újabb szoros vereség után Zverev az ATP Tour legsportszerűtlenebb játékosának nevezte Medvegyevet.

Medvegyev nem késett a válasszal.

– Ha egy sportszerű játékos kritizál, mint Casper Ruud vagy Diego Schwartzman, akkor elfogadom, van, amikor valóban lehet kivetnivalót találni a viselkedésemben. De ha Zverev jön ezzel elő, akkor előtte a tükörbe kellene néznie – mondta Medvegyev.

A konfliktust a Netflix is feldolgozta a Break Point című teniszes sorozatában, igaz, a szolgáltató éles kritikákat kapott, amiért Zverevet jó fiúnak, Medvegyevet pedig az ellenségként állította be az epizódban.

A feszültség tehát nem csak a tét miatt volt adott Zverev és Medvegyev elődöntője előtt.

 

Mi történt Zverev és Medvegyev meccsén?

Az elődöntőt Zverev kezdte jobban, két brékkel ellépett 4:1-re, azonban innen Medvegyev még visszazárkózott, 5:5-nél kiegyenlített. Utána azonban az orosz ismét elveszítette az adogatását, a német olimpiai bajnok 7:5-tel szettelőnybe került.

A második szettre nőtt Zverev fölénye, azt 6:3-ra nyerte meg, s egyetlen játszmára került attól, hogy a 2020-as US Open után másodszor is Grand Slam-fináléba jusson.

Medvegyevnek a harmadik játszmában 4:4-nél volt bréklabdája, a két adogatójátékában simán maradt versenyben, jöhetett a tie break. Azt pedig az orosz nyerte, így kiharcolta a negyedik játszmát.

A negyedik játszma a korábbiaknál kevesebb hosszú labdamenetet és több sima adogatójátékot hozott. 4:3-as hátrányban Zverev hárított bréklabdákat, s újra eljutottak a tie breakig.

Egy apró dráma akadt: Medvegyev kérte az egyik vonal közeli labda visszajátszását. Az ítélet a modern korban, amikor a valós időben dönt elektronikus rendszer a hús-vér vonalbírók helyett, már semmiképp nem változott volna. Zverev viszont kifogásolta a székbírónál, hogy miért problémázik Medvegyev, mondván: pontosan tudja, hogy bent volt a labda.

A tie breakben 4:4-ig mindenki hozta az adogatópontjait, akkor viszont Medvegyev kettős hibát ütött. A következő három pont viszont az övé lett, így kiharcolta a döntő játszmát. Igaz, ehhez kellett szerencse is.

A döntő szettben pedig 2:2-nél Medvegyev brékelni tudott, Zverev pedig a játék közben figyelmeztetést is kapott, amiért az ütőjével a hálót püfölte dühében.

A folytatásban pedig a német már nem tudta összeszedni magát, rengeteget hibázott, Medvegyev az idei Australian Openen másodszor fordított kétszettes hátrányból, és bejutott a döntőbe, míg az olimpiai bajnok Zverev továbbra sem lesz Grand Slam-győztes.

 

Ki lesz az Australian Open bajnoka: Medvegyev vagy Sinner?

Vasárnap Sinner az első Grand Slam-döntőjét vívja, Medvegyev a hatodikat, s ez lesz az első alkalom, amikor nem Novak Djokovics vagy Rafael Nadal lesz az ellenfele. A huszonhét éves orosz 2021-ben US Opent nyert, Melbourne-ben viszont már két finálét is elveszített, a huszonkét esztendős Sinner a tavalyi év végi formájával vetítette elő, hogy idén ő is beszáll a versenybe a tenisz legnagyobb presztízsű versenyein.

Akárki is nyer, az biztos, hogy vasárnaptól már nem az 1987-es születésű Djokovics lesz az Australian Open legfiatalabb férfi bajnoka, Sinner győzelme esetén viszont a 2000-es évtized generációja ugyanúgy megelőzné Melbourne-ben is az 1990-es korosztályt, mint tavaly Carlos Alcaraz győzelmével tette Wimbledonban.

Australian Open, férfi egyes elődöntő

Medvegyev (orosz, 3.)–Zverev (német, 6.) 5:7, 3:6, 7:6, 7:6, 6:3

 

Borítókép: Alexander Zverev most sem ízleli meg a Grand Slam-győzelem ízét (Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.