Elmarad az álomdöntő, Zverev leckét adott Alcaraznak

Elmarad az álomdöntő az Australian Openen. Novak Djokovics eddig megtette a magáét, kedden bejutott az elődöntőbe, fő kihívójáról, Carlos Alcarazról azonban ez nem mondható el. A világranglistán második spanyol viszonylag simán kikapott Alexander Zverevtől a nyolc között. A német teniszező mellett Danyiil Medvegyev tett szerdán egy lépést a Grand Slam-trófea megszerzése felé, míg a nőknél Cseng Csin-ven és a selejtezőből érkezett Dajana Jasztremszka elődöntős.

2024. 01. 24. 15:24
Alexander Zverev
Germany's Alexander Zverev reacts after a point against Spain's Carlos Alcaraz during their men's singles quarter-final match on day 11 of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 24, 2024. (Photo by Paul Crock / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE -- Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a végén! A szerdai játéknap leginkább várt mérkőzése Carlos Alcaraz és Alexander Zverev összecsapása volt, így a szervezők a program végére időzítették. A meccs első két és fél szettje kevesebb izgalmat tartogatott, mint azt remélték. Igaz, a forgatókönyv nagyon más volt, mint arra számítani lehetett.

Alcaraz minden bizonnyal szeretné gyorsan elfelejteni ezt a napot
Ez nem Alcaraz napja volt Fotó: AFP/Martin Keep

Alcaraz jóval frissebben érkezett a negyeddöntőre, mint ellenfele, hiszen míg a spanyol kiválóság könnyedén letudta az előző két fordulót, a két mérkőzésen összesen szűk három órát töltött el a pályán, addig Zverev már két ötszettes csatán volt túl Melbourne-ben. A legutóbbi, a Cameron Norrie elleni négy órán át tartott.

Ehhez képest Zverev kezdte nagyobb lendülettel a negyeddöntőt. Alcaraz nem nőtt fel a szintjéhez, sőt rengeteget hibájával megkönnyítette a német dolgát, aki 3:0-ra elhúzott, majd 5:1-nél kiadogatta a szettet, mindössze 29 percre volt szüksége ehhez. Aztán Alcaraz kissé összekapta magát, 3:3-ig tartotta a lépést Zverevvel, még bréklabdái is voltak, de nem tudta őket kihasználni. A riválisa nem viszonozta ezt a szívességet, élt az első bréklabdájával, aztán meg sem állt 6:3-ig. A harmadik játszma is hasonlóan simára sikerülhetett volna. Zverev 2:1-nél elvette a rettenetes napot kifogó Alcaraz adogatójátékát. A nagy győzelem kapujában azonban megremegett a német játékos, nem tudta kiszerválni a meccset, Alcaraz – az ő szemszögéből – 1:4-ről 5:5-re kapaszkodott fel. Tie breakre mentette a szettet, és két rontás után nyerők sorával, remek játékkal szépített.

Alcaraz feljavulásának köszönhetően lett kiegyenlítettebb a meccs, Zverev ugyan többet hibázott, mint korábban, de nem játszott rosszul, Alcaraz emiatt nem tudta átvenni az irányítást a negyedik szettben. 4:4-ig fej fej mellett haladt a két klasszis, majd a német elvette az ellenfele adogatását, és másodszorra már nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

 

Alcaraz helyett Zverevvel küzd meg Medvegyev

Alexander Zverev ellenfele az elődöntőben Danyiil Medvegyev lesz. Az orosz teniszező eddig egy kivétellel mindegyik mérkőzésén veszített legalább egy szettet. Most sem volt másképp, a kilencedik kiemelt Hubert Hurkacz kettőt is elcsent tőle. Az első játszmát rövidítésben hozta Medvegyev, de aztán Hurkacz megrázta magát, és a páros szettekben rengeteg nyerőt és ászt ütött, ennek köszönhetően mindig kiegyenlített. A végjátékban Medvegyev 3:3-nál brékelt, a lengyelnek innen már nem volt visszaút.

– Teljesen kész vagyok – vallotta be Medvegyev. – Küzdöttem, ahogy bírtam, és úgy voltam vele, hogy meglátjuk, ha kikapok, akkor kikapok, és mehetek haza.

Nem így lett, így az orosz a nyolcadik Grand Slam-elődöntőjére készülhet. A másik ágon a világelső Novak Djokovics és Jannik Sinner jutott a legjobb négy közé, pénteken derül ki, hogy ki lesz a két finalista.

 

 

Elődöntő és valóra vált álom

A hölgyeknél holnap rendezik az elődöntőket. Szerdán Cseng Csin-ven és Dajana Jasztremszka csatlakozott a már kedden továbbjutó Arina Szabalenkához és Coco Gauffhoz. A felső ágon egyetlen kiemelt, Cseng volt versenyben, aki az első játszmát elbukta az orosz Anna Kalinszkajával szemben, a következő kettő viszont az övé lett. Nem elég, hogy először jár ilyen magasságokban GS-tornán, a meccs után kellemes meglepetés is érte a 21 éves játékost: a győzelmének köszönhetően a jövő heti világranglistán immár a legjobb tíz között szerepel.

– Senki sem szólt, hogy most elérhetem ezt. Egy éve azt mondtam az Australian Openen, hogy szeretnék top tízes játékos lenni, és most itt sikerült ezt megvalósítani – örömködött Cseng.

A kínai teniszező csütörtökön a világranglistán 93. Dajana Jasztremszkával találkozik. Az ukrán játékos tündérmeséje így tovább folytatódik, a selejtezőből indulva jutott el a négy közé – ez a bravúr Christine Storey 1978-as menetelése óta először sikerült bárkinek is. Jasztremszka győzelmével egy másik tündérmesének pedig véget vetett. A 19 éves Linda Noskováénak, aki korábban a világelső Iga Swiateket ejtette ki.

Australian Open, szerdai negyeddöntők

Férfi egyes

Medvegyev (orosz, 3.)–Hurkacz (lengyel, 9.) 7:6 (7-4), 2:6, 6:3, 5:7, 6:4

Zverev (német, 6.)–Alcaraz (spanyol, 2.) 6:1, 6:3, 6:7 (2-7), 6:4

Női egyes
Jasztremszka (ukrán)–Nosková (cseh) 6:3, 6:4
Cseng (kínai, 12.)–Kalinszkaja (orosz) 6:7 (4-7), 6:3, 6:1

Borítókép: Alexander Zverev remek játékkal győzte le Carlos Alcarazt (Fotó: AFP/Paul Crock)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.