„Vigvári Vince, Tátrai, Nagy Ádám és Fekete kiemelkedően teljesített”

Épphogy véget ért az Európa-bajnokság, szinte máris kezdődik a világbajnokság. Eszement az idei vízilabdás naptár. A vb-rajtig hátralévő két hét remélhetőleg arra azért elég lesz, hogy lecsengjen a csapatot az Eb végjátékában sújtó betegséghullám. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak van dolga elég, s talán álmatlan éjszakái is lesznek, a keret kijelölése ugyanis minden korábbinál nehezebb feladat. Ki verekedte be magát a keretbe a fiatalok közül? A világbajnok csapat tagjai közül ki maradjon ki? Varga Dániel a maga részéről színt vallott: Vigvári Vince, Tátrai Dávid, Nagy Ádám és Fekete Gergő kiemelkedően teljesített – jelentette ki az olimpiai és világbajnok korábbi klasszis, az OSC vezetőedzője.

2024. 01. 17. 4:45
TÁTRAI Dávid
Férfi vízilabda Európa-bajnokság - Magyarország - Szerbia Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lévai Márton, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Fekete Gergő, Német Toni, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince. Ez a tizenöt játékos szerezte meg a világbajnokságok történetének negyedik magyar aranyérmét 2023 nyarán a fukuokai vb-n. Azt gondolhatnánk, az a minimum, hogy a fél év múlva esedékes újabb világbajnokságon, Dohában a győztes csapat játékosai védettséget élveznek. Csakhogy ez a vízilabda, a legeredményesebb magyar csapatsport, még egyszerűbben hungarikum, amelytől akár az ezüstérem is lehet kudarc.

VIGVÁRI Vince, magyar vízilabda-válogatott, Európa-bajnokság, világbajnokság, olimpia, keret, Varga Zsolt szövetségi kapitány
A két Vigvári közül a fiatalabbik, Vince játszott jobban az Eb-n. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Fél év alatt ráadásul történt egy s más. Mindenekelőtt rendeztek egy Európa-bajnokságot, méghozzá közvetlenül a világbajnokság előtt. Ne minősítsük a sportág nemzetközi vezérkarának eljárását, igaz, részben kényszerhelyzetben döntöttek így.

 

A Hamász írta át a nemzetközi pólós naptárat

Eredetileg ugyanis októberben Izraelben rendezték volna az Eb-t, ám Izrael visszatáncolt, ami után kényszerhelyzetbe került a LEN. Nemcsak új helyszínt, új időpontot is kellett találni; a januári Eb mellett az szólt, hogy így nem kell kétszer megszakítani a bajnoki idényt, kétszer összerántani a nemzeti csapatok kereteit, mindenki menetből készül a vb-re.

A magyar válogatott is. Ám előre borítékolhatjuk, az Eb- és a vb-csapat jelentősen eltér majd egymástól. Igaz, lehet, nem annyira, mint ahogy két hete gondoltuk volna.

Haladjunk sorjában. a kontinensviadalra több kulcsembernek pihenőt engedélyezett, a friss világbajnokok közül kilencen nem játszottak az Eb-n: Lévai Márton, Vogel Soma, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Vámos Márton, Zalánki Gergő, Német Toni, Varga Dénes és Jansik Szilárd.

Valamennyi vb-aranyérmesnek már csak azért sem lehet bérelt helye a dohai keretben, mert időközben Hárai Balázs is csatasorba állt. A világbajnok center többekkel egyetemben betegség miatt ugyan az Eb egyenes kieséses szakaszában visszafogottabban játszott a szokásosnál, de amikor benn volt a vízben, nem tudták tartani az ellenfelek. Ha teljesen felgyógyul, Hárai helye biztosnak tűnik a vb-csapatban.

 

Varga Dániel színt vallott

És hogy az Eb-n szereplő játékosok közül ki kerülhet be a világbajnoki keretbe? Nehéz dilemma.

Varga Dániel a maga részéről letette a voksát. Az olimpiai és világbajnok klasszis, az OSC vezetőedzője az Olaszország ellen elvesztett bronzmeccs után így fogalmazott az M4 Sport stúdiójában: – Vigvári Vince, Tátrai Dávid, Nagy Ádám és Fekete Gergő kiemelkedően teljesített az Európa-bajnokságon.

Igaz, azt is hozzátette, más a struktúra, ha a rutinos klasszisok – Zalánki, Vámos, Manhercz és Varga Dénes – is ott vannak a medencében. 

Így igaz. Varga Dániel persze annyira azért nem nehezítette meg Varga Zsolt dolgát, hiszen az általa kiemelt négy fiatal pólós közül csak Tátrai Dávid nem volt ott Fukuokában. A húszéves tehetség, akit Faragó Tamás is méltatott, bizonyította az Eb-n, hogy lehet rá számítani, de ettől persze nincs bérelt helye a dohai keretben.

 

Tíz játékos helye biztosnak tűnik

S hogy kinek van? Azért jó néhány játékost felsorolhatunk. Vogel Soma, Zalánki Gergő, Vámos Márton, Manhercz Krisztián, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Német Toni, Hárai Balázs, Angyal Dániel, Nagy Ádám és Fekete Gergő kihagyhatatlannak tűnik. Persze csak akkor, ha Varga Zsolt a vb-n nem akar kísérletezni, s ha a műtétből felépült Német Toni szerepeltetése nem jelent kockázatot.

Egy kapus és három mezőnyjátékos. Ennyi kiadó hely van. Előbbi posztra három jelölt (Lévai, Bányai, Gyapjas) is akad, de a mezőnyjátékosok között is nagy a konkurencia. Varga Dániel szerint a fiatalok közül Vigvári Vince és Tátrai Dávid esélyei a legjobbak. Nehéz lenne vitatkozni vele.

 

Párizsba csak tizenhárman utazhatnak

A világbajnoki kerethirdetés persze csupán elővizsga mindenkinek. Az olimpia még keményebb dió lesz. Párizsba ugyanis csak tizenhárman utazhatnak, s minden meccsre csak tizenkét játékost lehet benevezni. Egyszerre kell fenntartani az egységet és a versenyszellemet. A dohai világbajnokság sok kérdést tisztázhat. Pró és kontra is.

 

Borítókép: Tátrai Dávid, az Eb felfedezettje (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.