Kevésen múlott, hogy az Eb-bronzmeccsen nem a kapusedző védett

Betegséghullám söpört végig a zágrábi Európa-bajnokságon vitézkedő férfi-vízilabdaválogatottunkon, ami megnehezítette a végjátékot Varga Zsolt csapata számára. A keddi bronzmérkőzésre elfogyott az erő, már annak is örülni lehetett, hogy volt kit állítani a kapuba. Büszkék lehetünk a fiatal magyar pólósokra, bár Bányaiékban van hiányérzet, hogy helyettük az olaszok nyakába került a bronzérem.

2024. 01. 16. 18:36
Bányai Márk férfivízilabda-válogatott
Bányai Márk férfivízilabda-válogatott Fotó: Istvan Derencsenyi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keddi mérkőzést megelőzően kettőt veszített el az Európa-bajnokságon a férfi-vízilabdaválogatott, és bár általában futott az eredmény után, a meccsek nagy részében tudta tartani a tempót a görögökkel, illetve a horvátokkal, nem számított teljesen esélytelennek egyik alkalommal sem. 

A bronzmérkőzésen azonban ez volt a helyzet. A csoportkör során egyszer már magabiztosan legyőzött olaszok kedden bosszúra és éremre éhesen ugrottak a medencébe, másfél perc alatt lőtt két góllal adták meg a meccs alaphangját, és végig a kezükben tartották az irányítást, végül 12-7-re győztek.

A magyar csapat nehezen vette fel a ritmust, amiben talán az elmúlt napok megpróbáltatásai is közrejátszottak. 

A kereten betegséghullám söpört végig, Fekete Gergő emiatt nem is játszott kedden, de a kapusok miatt is főhetett feje, mert a hétfői edzésen sérülés, illetve betegség miatt Gyapjas Viktor és Bányai Márk sem védett, helyettük Gárdonyi András kapusedző ugrott be.

A keddi bronzmeccset egyikük sem hagyta volna ki, Gyapjasnak egy, Bányainak három negyed jutott. Utóbbi a történtek ellenére is jól védett.

– A tegnapi edzés érdekesen zajlott, hiszen egyikünk sem tudott védeni, és két további játékosunk otthon maradt betegség miatt – idézte fel az M4 Sport kamerái előtt Bányai. – Mindezek ellenére igyekeztünk a lehető legjobban felkészülni az olasz csapatból. Ez most ennyire volt elég. Sajnálom, hogy így alakult, ha nincs ez a betegséghullám, talán máshogy lett volna, fejben és testben is gyorsabbak reagálhatunk. Ezen most már nem szabad rágódni, dolgozunk tovább.

Sok társához hasonlóan Bányainak is ez volt az első felnőttvilágversenye. A negyedik hely szép eredmény, de a 24 éves kapus elismerte, ennél többre vágyott. – Hatalmas élvény volt, de akkor lenne jó a szájízem, ha érmet nyertünk volna. Evés közben jön meg az étvágy, én nagyon éhes voltam egy éremre.

Varga Zsolt úgy látta, játékosai nagyon elfáradtak az Európa-bajnokság végére, minden bizonnyal ennek is volt köszönhető a korábban nem látott mennyiségű hiba.

– Mindig nehéz vereséggel zárni egy tornát, ez rossz érzéseket vált ki, pedig az Eb-n az első mérkőzéstől kezdve az utolsó előttiig fantasztikus teljesítményt nyújtottunk. A mai napon nem játszottunk annyira jól, az egész tornán összességében nem hibáztunk annyit, mint ezen a meccsen. Úgy láttam, hogy mindenki megpróbálta a – betegségek után még megmaradt – erejét belevinni ebbe a mérkőzésbe. Akik máskor nem szoktak lejönni, most nekik is szükségük volt rá, mert annyira kimerültek. Elkészültünk az energiánkkal, ráadásul szembe találtuk magunkat egy ereje teljében lévő, talán visszavágásra éhes olasz csapattal. A korábbi ötgólos vereségük nyilván fájt nekik. Ezek együttesen vezettek a mai végkimenetelhez – értékelt a szövetségi kapitány.

Borítókép: Bányai Márk jól teljesített a kapuban az olaszok ellen (Fotó: MVLSZ/Derencsényi István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.