Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Magyar versenyzőt igazolt a Ferrari: „Szürreális volt, Leclerc odaszólt, hogy ciao”

Megirigyelték a Ferrari Formula–1-es pilótái azt a kupát, amelynek elhódításával Báldi Gergő szerződést kapott a világhírű márkától. A kétszeres szimulátor-világbajnok magyar versenyző ott lehetett a kulisszák mögött a Ferrari hivatalos F1-es autóbemutatóján, ahol többek közt Charles Leclerc jött vele szemben a garázsban. Bemutatjuk az immáron tisztességes fizetésért, hivatásszerűen szimulátorozó Báldi Gergőt, aki lapunknak elmesélte, hogyan került a Ferrari kötelékébe.

2024. 02. 17. 6:31
Báldi Gergő Ferrari
Forrás: Scuderia Ferrari Esports Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt évvel ezelőtt Báldi Gergő majdnem örökre felhagyott a versenyzéssel, most pedig a Ferrari hivatalos szerelésében pózol, miután szerződést kapott a Scuderia Ferrari Esports Teamtől. Aki csak legyintene a szimulátorozásra (vagy divatosabb nevén: e-sportra), annak tudnia kell, hogy ez ma már bevett gyakorlat az F1-es pilóták felkészülésében is, az elmúlt három év világbajnoka, például rendszeresen indul online versenyeken, Báldi többször ment már ellene.

Báldi Gergő (a jobb szélen) a Ferrari F1-es autóbemutatóján (Fotó: Scuderia Ferrari Esports Team)

Szimulátoros berkekben a magyar versenyző neve évek óta jól cseng, 2019-ben és 2020-ban is megszerezte a bajnoki címet a WTCR Esportsban, amely a Michelisz Norbert-féle túraautó-világkupa hivatalos online versenye volt. Báldi ráadásul valós versenyzői tapasztalatokkal is rendelkezik, 2016-ban magyar bajnok volt a Hankook Racer Cupban, de támogatók hiányában nem tudta folytatni a versenyzést, ekkor kezdett el szimulátorozni. Amit 2018 év végén feladott volna.

Báldi: Úgy éreztem, csak vesztegetem az időmet

– Mélyponton voltam, nem jöttek az eredmények, és komolyan gondolkodtam azon, hogy felhagyok az egésszel, ami ugye az autósportos álmok végét is jelentette volna – mesélte érdeklődésünkre Báldi Gergő. – Úgy éreztem, hogy csak vesztegetem az időmet, és talán valami másban kellene megtalálnom önmagam. Aztán a rá következő év, 2019 elején egyszer csak jött egy hívás az egyik legjobb magyar motorsportcsapattól, a M1RA-tól, hogy alakulóban van az e-sport részleg, és rám is számítanának. Azzal óriásit fordult velem a világ.

Ezt követték Báldi legnagyobb szimulátoros sikerei, a már említett bajnoki címek, majd a M1RA színeiben újra valódi versenyautót is vezethetett 2021-ben, amikor a Swift Cup Europe-ban és a TCR Eastern Europe-ban is indult. Azóta a M1RA csapatmenedzsereként dolgozott, miközben a Budapesti Műszaki Egyetemen műszaki menedzsernek tanult.

De hogyan kötött ki a Ferrari e-sportcsapatában?

– Tavaly kevesebbet szimulátoroztam, de szerettem volna újra komolyabban nekiállni, és pont kapóra jött a Ferrari Esports Series. Assetto Corsa Competizione volt a platform, amit én azelőtt nem nagyon használtam, a verseny előtt 58 órám volt csak benne, ami nagyon kevés – mesélte. – Ennek ellenére sikerült megnyernem ezt a versenyt, ami után a Scuderia Ferrari Esports Team megkeresett, hogy lenne-e kedvem náluk folytatni.

Tisztességes fizetés és Leclerc köszönése

Báldi rendes szerződést kapott, mondhatni profi szimulátoros lett, fizetik a versenyzését, ami itthon tisztességes keresetnek számít az elmondása szerint. Beérett a sok befektetett munka, a Ferrari ráadásul komolyan veszi az e-sport versenyzőit, aminek egyértelmű jele volt, hogy meghívta őket a nagyszabású F1-es csapatbemutatóra, amelyet kedden tartottak Olaszországban.

– Elég szürreális volt az egész – elevenítette fel Báldi. – A fioranoi pálya mellett egy rendezvényközpontban volt az esemény. Sok mérnök odajött hozzánk, ahogy a Ferrari F1-es tesztpilótája, Antonio Giovinazzi, szimulátorpilótája, Antonio Fuoco és Jean Todt fia, Nicolas is. Bemehettünk a garázsba, az autó mögé, ahol meg egyszer csak szembejött Charles Leclerc, aki egy pillanatnyi meglepődés után egyből mondta, hogy „ciao”.

Báldi Gergő_Ferrari
A kupa, amit még Charles Leclerc és Carlos Sainz is megirigyelt (Fotó: Scuderia Ferrari Esports Team)

A két F1-es sztárpilótája, Leclerc és Carlos Sainz még irigykedett is arra a kupára, amelyet Báldi a Ferrari Esports Series megnyerésével hódított el: – Közvetlenül az autóbemutató előtt már beöltözve jelentek meg, lepacsiztunk, és poénkodtak egy keveset, hogy szebb ez a kupa, mint amit ők kapnak néha az F1-ben. Nagyon közvetlenek voltak.

„Ez a Ferrari, itt mindenhol a győzelem a cél”

A magyar versenyzőre több platformon számít a Ferrari, főleg a virtuális GT-autók volánja mögött és hosszú távú versenyeken indulhat.

– Ez a Ferrari, itt mindig mindenhol a győzelem a cél, nincs ez másként az e-sportban sem – fogalmazott Báldi. – Az utóbbi egy-két évben a szimulátor kicsit a háttérbe szorult az életemben, voltak más feladatok, kihívások, amiket szerettem csinálni, de most vissza akarok térni a 2019-es, 2020-as tempóhoz, amikor a WTCR e-sport bajnokságait meg tudtam nyerni. A Ferrarit képviselni óriási büszkeség, egyben felelősség is. Nagyon motivált vagyok, élni akarok ezzel az eséllyel.

Borítókép: Báldi Gergő a Ferrari hivatásos versenyzője lett (Fotó: Scuderia Ferrari Esports Team)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.