Magyar sporttörténelem Albániában, Révész Bulcsú ünnepelhet

Révész Bulcsú és a kínai Kong Csen-csi vívta a sznúker junior világbajnokság döntőjét. A tét az aranyéremnél is több volt: a győztes a következő két szezonra Tour-kártyát, azaz profi státust kap, tehát a legnagyobb versenyeken indulhat. Révész Bulcsú a fináléban az egész torna legnagyobb, 130-as brékjét lökte, s 5-3-ra nyert, azaz ő lett a sportág történetének első magyar profi játékosa.

2024. 02. 02. 17:57
Révész Bulcsú
Fotó: Magyar Snooker Gála/Császár Márta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Révész Bulcsú a tavalyi U18-as Európa-bajnoki címe után idén újabb utánpótlás világverseny döntőjébe jutott be. Az albániai junior vb-finálénak azonban még nagyobb volt a tétje: az itteni győztes kétéves Tour-kártyát kap, azaz bekerül a profi sznúkeresek közé. Révész Bulcsú a döntőben a kínai Kong Csen-csi ellen lépett asztalhoz, akit a csoportkör során 3-1-re legyőzött, a fináléban viszont öt frémre volt szükség a győzelemhez.

OMV VI. Hungarian Snooker Gala 2023
Révész Bulcsú sznúker
Révész Bulcsú a következő idényt már a profik között kezdi meg (Fotó: AFP/Szaniszló Róbert)

A döntőt is jól kezdte Révész, majd 1-1-es frémállásnál meglökte az egész torna legmagasabb brékjét, százharminc pontig jutva került újra előnybe.

A magyar játékos a folytatásban is kiválóan játszott, 3-1-es előnnyel vonulhatott a hosszabb szünetre, az viszont mintha kicsit megtörte volna a lendületét, az ötödik frémben sokat hibázott. Kong szépített, majd egy nagy küzdős, fordulatos frémben ki is egyenlített.

A következő frémben sem volt óriási brék, de ezúttal Révész volt higgadtabb a hajrában, ő került egy frémre a győzelemtől.

A nyolcadik frém is izzadtságszagú volt, de Révész befejezte, s ezzel sporttörténelmet írt, junior vb-címének köszönhetően a 2024/25-ös idényben ő lesz az első magyar profi sznúkeres!

Révész Bulcsú útja a profik közé

Révész Bulcsú 2007-ben született, nyolcéves kora óta sznúkerezik. Már egészen fiatalon rendszeres résztvevője volt a Magyar Snooker Gáláknak, ahol szokhatta a világsztárok közelségét.

A tavalyi U18-as Európa-bajnoki címének köszönhetően meghívót kapott a 2023-as világbajnokság selejtezőjébe, majd játszhatott az idei UK Championship kvalifikációjában is, decemberben pedig először vett részt profi pontszerző verseny főtábláján.

A junior világbajnoki címnek köszönhetően pedig a következő két idényben Révész Bulcsú már állandó résztvevője lesz a World Snooker Tour versenyeinek. Ebben az időszakban eredményeivel alapozhatja meg, hogy a két biztosított szezon után is a profi mezőny tagja maradjon.

Borítókép: Révész Bulcsú (Fotó: Magyar Snooker Gála/Császár Márta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.