Fantasztikus döntőben nyerte meg a Magyar Kupát a Sopron Basket

Rácáfolva a papírformára, három kulcsjátékosát is nélkülözve és hatalmasat küzdve az utolsó pillanatig nyílt meccsen nyerte meg idén is a címvédő Sopron Basket a női kosárlabdázók Magyar Kupáját. A Diósgyőr számított a döntő esélyesének, amely egészen mostanáig itthon veretlen volt ebben az idényben, ám a soproniak mindössze hét játékost rotálva 73-71-re nyertek.

2024. 03. 17. 21:35
null
Fotó: Koncz Marton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a hétvége a női kosárlabdában a Magyar Kupáé volt, a négyes döntőnek ezúttal Győr adott otthont. Szombaton játszották az elődöntőket, és a nagy meglepetésre idáig jutott Vasas Akadémia jól helyt állt a sérülések által megtizedelt címvédő Sopron Basket ellen, ám nem tudott mit kezdeni a 29 pontot dobó Jelena Brooksszal, és 73-67-re kikapott. A másik elődöntőn a várakozással ellentétben a házigazda győriek szinte végig hátrányban voltak a bajnokságban eddig veretlen Diósgyőrrel szemben. A hazai csapat rendkívül rossz napot fogott ki, a kulcsemberei pocsék teljesítményt nyújtottak, így a DVTK az átlagánál gyengébb teljesítménnyel is nyerni tudott 80-69-re.

Fotó: Koncz Marton / Nemzeti Sport

Tegnap először a két vesztes lépett pályára a harmadik helyért, és ezen a Vasas már nem tudott komoly ellenállást tanúsítani. A tavalyi negyedik győriek fokozatosan húztak el az első négyes döntőjében szereplő Vasastól, a félidőben kétszámjegyű volt a különbség (46-36). A harmadik negyed még simább küzdelmet hozott, és a végére sem maradtak izgalmak, 79-54-re nyert a Győr.

Az utolsó pillanatig nyílt volt

A döntő esélyesének egyértelműen a Diósgyőr számított, már csak azért is, mert a Sopron több kulcsjátékosát, Fegyverneky Zsófiát, Turner Yvonne-t és Beatrice Mompremier-t is nélkülözte. Ám talán éppen ez tüzelte fel a játékosait, mert szemlátomást összeszedettebben, nagy akarattal vetették bele magukat a küzdelembe, és Jelena Brooks, valamint Varga Alíz vezérletével kimondottan jól játszottak. Kerültek hullámvölgybe, amikor a DVTK kilenc ponttal ellépett, ám egy remek második negyeddel a soproniak fordítottak, és a nagyszünetben 45-39-re vezettek.

Fotó: Koncz Marton / Nemzeti Sport

A folytatásban öt perc alatt utolérte a DVTK az ellenfelét, de Papp Klaúdia pontjai miatt csak a harmadik negyed utolsó percében tudott visszaelőzni a maga szempontjából 57-55-re. Nyílt volt tehát a mérkőzés az utolsó játékrész kezdetén,  és felváltva vezetve haladtak előre a csapatok. A Sopronnál nagyon kellemes meglepetés volt Toman Réka bátor játéka, neki is köszönhető volt, hogy nagyon izgalmasan telt az idő. 

Az utolsó percre fordulva egy ponttal a Sopronnál volt az előny, Varga Alíz ezt háromra növelte, ám Jovanovics triplával egyenlített 11 másodperccel a vége előtt. Jelena Brooks kosarat dobott, öt másodperc volt hátra, Charles dobása lejött, Grigalauskyte visszatette, de mint kiderült, idő után. Ezzel a mindössze hét játékost bevető Sopron Basket felborította a papírformát, 73-71-re nyert, és magánál tartotta a Magyar Kupát!

Gáspár Dávid, a győztes vezetőedzője alig találta a szavakat, amikor az M4 Sport kamerája előtt nyilatkozott: – Senki nem tudja elképzelni, mekkora munkát végzünk ebben az idényben. Gratulálok a Diósgyőrnek, amely a bajnokságban és az Euroligában is nagyszerűen teljesített eddig, mi is jártunk ebben a cipőben, tudjuk, mennyire nehéz a dolga. Fantasztikus meccset játszottunk, minden játékos kitett magáért, csapatként is remek teljesítményt nyújtottunk.

 Borítókép: Óriási csatában dőlt el a Magyar Kupa sorsa a soproniak javára (Fotó: Nemzeti Sport/Koncz Márton)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.