Nem pánikolnak a Red Bullnál, pedig nagy volt a lemaradásuk

Nem várt eredményt hoztak a Formula–1-es bahreini versenyhétvége csütörtöki szabadedzései. A Red Bullok nemcsak hogy nem győztek, hanem nagy volt a lemaradásuk a riválisokhoz képest.

2024. 03. 01. 11:04
PÉREZ, Sergio
Szahír, 2024. február 29. Sergio Pérez, a Red Bull mexikói versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Bahreini Nagydíjának elsõ szabadedzésén a szahíri pályán 2024. február 29-én. A szezonnyitó futamot március 3-án rendezik. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző két idényben domináló és a szezon előtti tesztek eredményei alapján is az élre várt Red Bull eddig nem az elvárások szerint teljesít az első versenyhétvégén. Az első bahreini szabadedzést Daniel Ricciardo (RB) nyerte meg a McLaren párosa, Lando Norris és Oscar Piastri előtt, míg a hatodik, Sergio Pérez (mindkettő Red Bull) a tizenkettedik lett. A gumihasználat szempontjából inkább a második tréning eredményeit tekinthetjük mérvadónak, hiszen ugyanazon a keveréken autózták a legjobb köridejeiket a mezőny tagjai, de a Red Bull ezúttal sem villant meg, Verstappen a leggyorsabb Lewis Hamiltonhoz (Mercedes) képest fél másodperces lemaradással a hatodik, Pérez a tizedik helyre szorult.

Hamilton óvatosan bizakodó, továbbra is a Red Bullt tartja a leggyorsabbnak
Hamilton óvatosan bizakodó, továbbra is a Red Bullt tartja a leggyorsabbnak. Fotó: MTI/EPA/Ali Haider

Aggodalomra azonban nincs ok az energiaitalosok szerint. Az istálló tanácsadója, Helmut Marko úgy látja, versenytempó terén továbbra is az ő autójuk a legjobb, csak a szél okozott nekik problémákat csütörtökön. Hasonlóan vélekedett Verstappen is.

– Szerintem nem sikerült ez túl rosszul, csak szoros az élmezőny. Az is lehet, hogy néhányan már feljebb tekerték a motort a nagyobb végsebesség érdekében, de mi csak magunkkal foglalkozunk. Az egyensúllyal akadtak ma problémáink, az lesz a feladatunk, hogy holnap a végére járjunk ennek. Nagy csatára számítok az időmérő, ez nagyszerű lenne – nyilatkozta a címvédő.

A háromszoros világbajnok csapattársa, Sergio Pérez elárulta, ő megmosolyogta azokat, akik a teszt alapján azt hangoztatták, hogy a Red Bull jóval előrébb jár mindenkinél.

– Azt kaptuk nagyjából, amit vártunk. Bahreinben sosem egyszerű. Most több dolgot is felfedeztünk az autón, amit a teszt alkalmával nem, szóval ez jó. Az a célunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt, és akkor az időmérőn, illetve a versenyen is jobban fogunk teljesíteni – vélekedett a mexikói pilóta. – A tesztek után sokan úgy vélekedtek, hogy egy másodperces előnyben vagyunk a többiekhez képest. Én jót nevettem ezen, tudtam, hogy szorosabb a mezőny. Több csapat autója is versenyképesnek tűnik, így szoros lesz az időmérő végeredménye – értett egyet Verstappennel Pérez.

 

A Red Bull előtt a Mercedes?

A Mercedes teljesítménye még a német alakulat pilótáit is meglepte.

– A két gyakorlás között előreléptünk, amit én sem értek teljesen – vallotta be a nap legjobbja, – Sokkoló a fejlődésünk, viszont van még min dolgoznunk, és szerintem bár kisebb a különbség a korábbihoz képest, a hosszú etapokon továbbra is jóval lassabbak vagyunk a Red Bullnál. Sokkal jobb érzés vezetni, mint korábban, végre valódi versenyautóban ülök, nem úgy, mint az elmúlt két évben.

A másik Mercedesszel a második helyen végző George Russell sem tudja, minek köszönhetően léptek előre, ám úgy látja, Verstappen továbbra is előttük jár. A brit pilóta úgy véli, a kvalifikáción talán megszorongathatják a Red Bullt, ám a futamon inkább a Ferrarival, a McLarennel és az Aston Martinnal fognak csatázni.

A hétvége további menetrendje

Péntek: 3. szabadedzés 13.30, időmérő 17.00
Szombat: Bahreini Nagydíj 16.00

Horner ügye még nem zárult le

A Red Bull szerdán közölte, hogy lezárult a Christian Horner ellen folytatott vizsgálat. Az istálló csapatfőnökét egy női alkalmazott azzal vádolta meg, hogy illetlenül viselkedett vele. A Red Bull hosszú meghallgatások végén ejtette a vádakat, Horner maradhat a csapatfőnök, de ezzel nem zárult le az ügy. Mint azt az Origó megírta, csütörtökön a Formula–1, a Nemzetközi Automobil-szövetség legfontosabb személyiségei és a sajtó képviselői is rejtélyes e-mailt kaptak, amelyben kiszivárogtatták Horner szexuális tartalmú üzeneteit. Várhatóan lesz még folytatás.

 

Borítókép: Sergio Pérez az első bahreini szabadedzésen (Fotó: MTI/AP/Darko Bandics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.