Milák Kristófot a siker sem lágyította meg, Hosszú Katinkát a kislánya boldoggá teszi

A két nagy visszatérő olimpiai bajnok, Milák Kristóf és Hosszú Katinka voltak az úszók 126. országos bajnokságának főszereplői a keddi nyitónapon a Duna Arénában. Délelőtt mindketten a legjobb idővel jutottak be a döntőbe, amelyeknek a végén Milák újra legyőzte a vb-bronzérmes Németh Nándort 100 gyorson, majd megint rezignált arccal, szó nélkül vonult el az újságírók előtt. Hosszú a negyedik helyen csapott a célba 200 vegyesen, de a bronzérem neki is járt, és mosolygósan nyilatkozott: különleges számára az ob, mert a kislánya is a helyszínen van, és boldog, hogy még mindig úszhat.

2024. 04. 09. 17:28
Úszó OB Milák Kristóf
Milák Kristóf aranyéremmel tért vissza egyéves kihagyás után az ob-n. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a 200 pillangó olimpiai bajnoka és világcsúcstartója 100 gyorson ugrott először a vízbe, amelynek ő tartja az országos rekordját (47,47). Erre fáj a foga a korábbi csúcstartó Németh Nándornak, aki a februári vb-n bronzérmes volt Dohában, és a párizsi olimpián akarja megdönteni Milák országos rekordját.

Úszó OB Milák Kristóf
Milák Kristóf jött, látott, győzött, de nem szólt egy szót sem. Fotó: Mirkó István

Az ob első napján rögtön összecsaptak egymással, az előfutamban egyéves kihagyás után visszatérő Milák néhány századdal gyorsabb volt Némethnél, aki azt mondta, maradt tartaléka a döntőre. De Miláknak is, aki nagy csatában, az időszakhoz képest remek idővel, 48,38 másodperces eredménnyel legyőzte Némethet, aki 48,54-gyel lett második mögötte.

Milák Kristóf úszik, nem beszél

Milák hajszállal, de lemaradt az olimpiai szintidőről (48,34), ám a formáját látva valószínű, hogy ezt júniusig teljesíti, és Németh mellett ő is rajthoz állhat 100 gyorson a párizsi olimpián, ahol így akár szemtől szemben küzdhetnek az újabb országos csúcsért. Milák ahogy délelőtt, úgy a délutáni döntő után sem állt meg nyilatkozni az újságíróknak, rezignált arccal vonult el a médiahad előtt, továbbra is kerüli a nyilvánosságot.

Nyilatkozott viszont Németh Nándor: – Tudtam, hogy Kristóffal nagyot fogunk csatázni, ezt évek óta lejátsszuk egymás között. Megvolt az, amit szerettem volna, a vb után elkezdtünk egy hosszabb alapozást, nincs okom panaszkodni. Nyilván Kristóf meglepett, mert azt mondták, most kezdett el úszni, de 48,3-at nem lehet csak úgy úszni... Örülök, hogy itt van, mert bízom benne, hogy benne lesz a váltóban, mert annak a négyesnek a fekvése más, ha ő is ott van.

a délelőtti előfutamokban elért sikere után a döntőben is bekezdett, bár az már az elejétől látszott, hogy Sebestyén Dalma ezúttal jobban odateszi magát. Hosszú mellen visszaesett, a végét pedig nem bírta gyorson. A negyedik helyen csapott a célba, de a bronzérem neki is járt, mert az olasz Francesca Fresia előtte végzett, ez pedig a magyar bajnokság. Hosszú egyáltalán nem volt elkeseredve, ami érthető, hiszen legutóbb a 2022-es római Eb-n versenyzett, időközben édesanya lett és május elején már a 35-öt tölti be, ehhez képest jól tért vissza.

Úszó OB Katinka
Sebestyén Dalma és Hosszú Katinka az ob magyar dobogóján. Fotó: Mirkó István

Hosszú Katinka máris a kislányára gondol

Hosszú a döntőben 2:15,50 percet úszott, tehát javított az előfutamokban győztes idején, a győzelmet a számban olimpiai szintidővel már rendelkező Sebestyén Dalma szerezte meg 2:13,75-tel a 200 pillangón olimpiai szintre hajtó Kapás Boglárka előtt. A háromszoros olimpiai bajnoknak így a párizsi kvótája még nincs meg (a szintidő, amit ehhez teljesítenie kellene: 2:11,47), de a visszatérése biztató volt az ob-n, s ha folytatja a fejlődést, a júniusi belgrádi Eb-n kijuthat karrierje hatodik olimpiájára.

– Roppant érdekes úgy jönni versenyezni, hogy Kamília is itt van az uszodában, és igazából azt várom, hogy lássam. Így teljesen más mentálisan, de nagyon élveztem az úszást, és boldog vagyok, hogy még mindig csinálhatom  – nyilatkozta Hosszú arról, mennyire megváltozott anyaként.

Azt is elmondta, hogy bízik benne, a határidőig meg tudja úszni az olimpiai szintidőt. A következő hetek feladatairól csak annyit mondott: sok edzés kevés alvás mellett.

Milák szerdán a fő számában, 200 pillangón és 50 gyorson folytathatja, Hosszú pedig legközelebb csütörtökön 400 vegyesen úszhat az ob-n.

A férfiaknál a 200 vegyes döntőjében Zombori Gábor győzött, aki ráadásul megúszta az olimpiai szintidőt is az 1:57,88 perces eredményével. Megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen (1:07,50) átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Hosszú Katinka értékelése a 200 vegyes döntője után:

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.