Rafael Nadal búcsúturnéja összeállóban, két fontos állomásról is beszélt

A végéhez közeledik Rafael Nadal pályafutása. A spanyol teniszező még szeretne elbúcsúzni a számára legfontosabb tornáktól. Úgy tervezi, hogy a párizsi olimpián Carlos Alcaraz oldalán játszik, és ott lesz a szeptemberi Laver-kupa európai csapatában is.

2024. 05. 05. 6:50
Rafael Nadal salakkirály Roland Garros olimpia Laver-kupa
Rafael Nadal képes még szárnyalni salakon? Fotó: ATP Tour
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az az ötletem és ez a fő motivációm, hogy 2024-ben elbúcsúzzak minden versenytől, amelyek fontosak voltak a teniszpályafutásom során, és megpróbálom élvezni ezt – tavaly , a Roland Garros előtt így írta körül, hogy mennyi van még hátra a pályafutásából. A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok spanyol teniszező mindenképpen szeretett volna visszatérni, hogy az őt éltető versenykörülmények között búcsúzhasson. Ennek ellenére lehet, hogy Rafael Nadal legutolsó meccse ugyanúgy a Laver-kupa keretei között zajlik majd, ahogy két éve nagy riválisa, utolsó összecsapása.

Madrid, 2024. április 25.
A spanyol Rafael Nadal visszavonul Roland Garros olimpia Laver-kupa az amerikai Darwin Blanch ellen játszik a madridi salakpályás tenisztorna férfi egyes versenyének elsõ fordulójában 2024. április 25-én.
Rafael Nadal pályafutása utolsó évét tapossa (Fotó: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin)

A búcsúturné nem indult sikeresen, kimaradt belőle az Australian Open, Indian Wells és Miami is. A Rafael Nadal pályafutásában kiemelten fontos versenyek közül azonban a legtöbb az európai salakszezonban, azaz a versenynaptár tavaszi részében találjuk.

Nadal a Roland Garros tizennégyszeres bajnoka, ezt a vélhetően utolérhetetlen rekordot úgy állította fel, hogy döntőt sohasem veszített Párizsban.

Nadal emellett tizenkét-tizenkét döntőt vívott Monte-Carlóban (11-1-es mérleggel), Barcelonában (12-0) és Rómában (10-2), Novak Djokovics az egyetlen, aki bármelyik helyszínen finálét tudott ellene nyerni. Madrid a hazai közönség miatt kiemelt Nadal karrierjében, ettől a helyszíntől el tudott búcsúzni, ahogy Barcelonától is, ahol a centerpálya 2017 óta az ő nevét viseli.

– Két nappal a barcelonai torna rajtja előtt nem voltam biztos benne, hogy valaha még játszom hivatalos mérkőzést. Ehhez képest most egymás után két tornán versenyezhettem – jelezte Nadal Madridban, hogy milyen nehéz már terveznie, akárcsak azoknak, akik még látni szeretnék őt.

Bár Nadal eddig kerülte a végletes kijelentéseket a visszavonulásával kapcsolatban, azt világosan kijelentette, hogy Madridban nem lép többet pályára, azaz úgy tűnik, valóban tartja magát a tavalyi bejelentéshez: az idei az utolsó idénye.

Hol indul még visszavonulása előtt Rafael Nadal?

Róma és a Roland Garros természetesen szerepel a tervek között. A salakszezon végével már csökken a potenciális helyszínek sűrűsége. Grand Slam-tornaként értelemszerűen szóba jön Wimbledon és a US Open, a további spanyolországi helyszínek közül esetleg Mallorca, bár nem teniszszakmai, hanem legfeljebb személyes szempontból, Nadal ugyanis ott született. Szintén hazai pályán játszhatna a visszavonulófélben lévő klasszis a Davis-kupa végjátékában, a hagyományosan erős spanyol csapattal akár még arra is lehet esélye Nadalnak, hogy trófeával búcsúzzon az aktív tenisztől.

Rafael Nadal viszont két további eseményt emelt eddig ki, ami nagyon fontos lenne neki. Az egyik a párizsi olimpia, a másik a szeptemberi berlini Laver-kupa.

Nadal és Alcaraz együtt indulna az olimpián

Rafael Nadal 2008-ban Pekingben egyesben, míg 2016-ban Rio de Janeiróban Marc Lópezzel párosban lett ötkarikás aranyérmes. Hiányérzete tehát már nem lehet az olimpia miatt, az azonban kétségtelenül különleges lenne, ha a spanyolok két korszakos klasszisa, Rafael Nadal és Carlos Alcaraz egymás oldalán játszana.

– Ha minden rendben lesz, együtt fogunk játszani. Izgatottan várom, és ha jól tudom, ő is. Jó lenne egy-két tornán az olimpia előtt is együtt játszani, hogy összeszokjunk – mondta Nadal.

Az utóbbival adódhat probléma, jelenleg Nadal és Alcaraz sincs olyan állapotban, hogy a kelleténél több versenyt vállaljon. Ugyanakkor az is igaz, hogy Nadal 2016-ban az olimpián kívül egyetlen versenyen sem indult Lópezzel együtt, mégis aranyérmesek lettek Rióban.

Rafael Nadal is megkapja Roger Federer búcsúját?

Alcarazzal a Laver-kupán is együtt játszhat Nadal, akiről áprilisban jelentették be, hogy tagja lesz az európai csapatnak. A spanyol legutóbb két éve játszott az eseményen, akkor a búcsúzó Roger Federer oldalán. A svájci azóta elárulta, hogy kiváló búcsúesemény volt neki a Laver-kupa.

– Különleges emlékeim vannak a korábbi Laver-kupa-szerepléseimről, köztük a londoni eseményről, amikor utoljára játszottam Roger oldalán. Csapatban küzdeni hihetetlen élmény, ez egy különleges és izgalmas versenyforma – fogalmazott Nadal, arra azonban nem tért ki, hogy Federerhez hasonlóan ő is a Laver-kupán int-e végső búcsút a karrierjének, inkább azt hangsúlyozta, hogy vissza akarná szerezni a trófeát az elmúlt két évben vereséget szenvedett európai csapatnak. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.