Roger Federer vallomása: ez tőrdöféssel ért fel + videó

Bár Roger Federer már visszavonult, még mindig ő az egyik legnépszerűbb teniszező. A svájci klasszis húsz Grand Slam-trófeát nyert karrierje során, elegáns játékával és a teniszhez illő magatartásával rajongók milliót szerezte. A mai tenisz viszont nem nyűgözi le, s Roger Federer az egykezes fonákért is aggódik, bár ő maga egy adott egy pofont ennek az ütésnek.

2024. 03. 16. 10:34
Roger Federer
Los Angeles, 2024. március 11. Roger Federer visszavonult svájci teniszezõ a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én. MTI/AP/Richard Shotwell Fotó: MTI/AP/Richard Shotwell Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

ma már nem a teniszpályán, sportfelszerelésben mutatja meg magát, inkább olyan eseményeken, ahol a vörös szőnyegen vonulhat be. A svájci teniszlegenda ott volt az idei Oscar-gálán is, s ma már a divatszakmában vállal szerepet. Persze Roger Federer életéből nem tűnt el teljesen a tenisz sem, a Laver-kupa ötletgazdájaként azon az eseményen biztosan évről évre láthatjuk, s a svájci figyeli korábbi riválisai, így és Novak Djokovics karrierjének alakulását is. Ugyanakkor a modern tenisz nem nyűgözi le.

Roger Federer egykezes fonák tenisz szkander
Roger Federer után az egykezes fonák is eltűnhet a teniszpályákról (Fotó: AFP/John Thys)

Federer kevés teljes meccset néz meg, inkább összefoglalókkal tartja képben magát, s főként azon játékosok sorsa érdekli, akik ellen ő is játszott karrierje során. A tenisz évek óta a már visszavonult Federer, a visszavonulófélben lévő Rafael Nadal és a már szintén harminchat éves Grand Slam-rekorder, Novak Djokovics utódját keresi.

– Senkire nem akarok nyomást helyezni. Sem én, sem Rafael Nadal, sem Novak Djokovics nem úgy vágott bele a teniszbe, hogy a húsz Grand Slam-trófeát el akarjuk érni. Carlos Alcaraz és Jannik Sinner már megmutatta, hogy a tenisz szupersztárja lehet, a következő feladatuk az lehet, hogy rátaláljanak arra, hogyan győzzék le a riválisokat akkor, ha a borítás az ellenfélnek kedvez – mondta Federer a GQ-nak adott interjújában.

Melyik dicséretet nem szerette Roger Federer?

A svájci teniszező mai napig elképesztő népszerűségének egyik alapja a könnyed, légies játéka volt. Federer azonban most elárulta, egyáltalán nem szerette, amikor így jellemezték a teniszét.

– Ma már nagy dicséretként tekintek rá, viszont amikor játszottam, akkor nem így gondoltam. Úgy éreztem, hogy ezzel figyelmen kívül hagyják a bennem munkálkodó szenvedélyt küzdőszellemet, pedig csak az játszhat látszólag könnyedén, aki hihetetlenül kemény megdolgozott érte. Ha győztem, úgy kezelték, mintha könnyű dolgom lett volna, amikor kikaptam, akkor viszont olykor azt éreztem, mintha sokan azt mondanák: miért nem adott bele többet?

Visszavonulása óta Federerből a versenyszellem eltűnt, s a tenisz sem hiányzik neki, a családjával néha hobbiszinten elütöget. Összességében elégedett azzal, ahogy lezárult a pályafutása.

– Örülök neki, hogy nem esett vissza a játékom színvonala, csak a sérülések állítottak meg. Az utolsó évek a térdem miatt már a szenvedésről szóltak – mondta Roger Federer, aki elismerte, nem szereti visszanézni a 2022-es Laver-kupán vívott búcsúmeccsét, viszont örül neki, hogy az lehetett az utolsó. – Általában nem lehet tudni, hogy egy búcsútorna az első fordulóban vagy a döntőben ér-e véget, így viszont mindenki tudta az utolsó meccsem napját, nemcsak néhány barátom volt ott a lelátón.

Roger Federer a szkanderhez hasonlítja a modern teniszt

Bár Federer továbbra is követi a tenisztornák alakulását, a modern játék nem nyűgözi le.

– Azt kívánom, bárcsak jobban variálnák manapság a játékot, többet jönnének a hálóhoz. Meglátjuk, merre halad a játék, de ha túl sok hasonló játékos játszik egymás ellen, akkor rengeteg labdamenet ugyanúgy néz ki. Ez is érdekes lehet, mint egy szkandermeccs, de én inkább más játékot részesítettem előnyben. Nekem mindig az volt a célom, hogy ezt elkerüljem, hiszen az éppen az ellenfelemnek kedvez, ha minden pontot ugyanolyan módon játszom le – fogalmazott Federer.

A játék modernizálódásának egyik jele, hogy az egykezes fonák egyre inkább kikopik a játékból.

Természetesen hiányoznak az egykezes fonákot ütők. Néhány hét óta a történelemben először nincs egy teniszező sem a top 10-ben, aki ilyet ütne, ez igazi tőrdöféssel ért fel.

Ugyanakkor ez valamennyire különlegessé is tesz minket – Pete Samprast, Rod Lavert, engem –, akik így ütöttük a fonákot. Most is szeretem nézni azokat, akik egykezest ütnek: Wawrinka, Gasquet, Cicipasz. Thiemnek csodálatos ez az ütése. Dimitrov is ide tartozik, aki jó barátom – mondta Federer, akinek vallomást is kellett tennie a témában.

– Nem gondolom, hogy teljesen eltűnik az egykezes fonák. De a négy gyerekemnek is a kétkezest tanítottam meg – ismerte el Federer, aki szerint egyelőre egyik gyermeke sem teniszezik komoly szinten, de a svájci fontosnak tartotta, hogy megtanuljanak teniszezni, hogy ne lógjanak ki a család baráti köréből.

Borítókép: Roger Federer az Oscar-gálán is megjelent (Fotó: MTI/AP/Richard Shotwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.