Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Messi hóhéra megint megúszta, a foci Eb követhetné a Copa América példáját

Chile és Kanada Copa América-meccse nem hozott gólt, de így is eseményekben gazdag volt. Chile hamar emberhátrányba került, később viszont a kanadai Bombito is kaphatott volna piros lapot, aki az első fordulóban a Lionel Messi elleni vehemens becsúszását is megúszta kiállítás nélkül. A dél-amerikai labdarúgó-szövetség hivatalos videóban ismerte el, hogy a VAR hibázott, viszont egy másik videó szerint Kanadát is sújtotta játékvezetői tévedés a meccsen. A Copa Américával párhuzamosan zajló foci Eb vitatott ítéleteiről az UEFA nem adott ki hasonló videókat.

2024. 06. 30. 16:32
Soccer: Copa America Kanada vs Chile Gabriel Arias VAR hiba foci Eb Jonathan David Bombito Lionel Messi
A dél-amerikai szövetség szerint a chilei Arias kapus megúszott egy büntetőt Fotó: Reuters/Morgan Tencza
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

kihagyta Argentína harmadik csoportmeccsét, de a címvédő így is hibátlan teljesítménnyel nyerte meg a Copa América A csoportját. Messi az első fordulóban Kanada ellen szenvedett el durva szabálytalanságot. Moise Bombito becsúszásának végül nem lettek komoly következményei, Messi nem sérült meg, Bombito nem kapott lapott. A kanadai védő Chile ellen egy sárgát begyűjtött, de járt volna neki piros lap is.

Moise Bombito Lionel Messi Copa América Chile Kanada Franciaország VAR foci Eb
Bombito (15-ösben) a Messi elleni szabálytalanság után a Chile elleni Copa América-meccsen elkövetett durvaságát is megúszta (Fotó: AFP/Franck Fife)

Bombito egy szöglet előtti helyezkedés során könyökkel állon vágta Rodrigo Echeverríát. Bár a VAR-szobában vizsgálták az esetet, arra jutottak, hogy Wilmar Roldán játékvezetőnek nem kell kimennie a monitorhoz.

Copa América: hivatalos videóban ismerték el a VAR hibáját

A dél-amerikai szövetség nem tussolta el az esetet: a Copa América hivatalos YouTube-csatornáján angol, portugál és spanyol nyelven is közzétették a videót, amelyben elismerik, hogy Bombito piros lapot érdemelt volna, s a VAR hibázott. Az értékelés mellett a videóban hallható a VAR-vizsgálat során zajló párbeszéd is.

Korábban az amerikai Timothy Weah VAR-vizsgálat után kapott ütésért piros lapot az idei Copa Américán. Bombito viszont a Messi elleni becsúszás után ezt a jelenetet is megúszta, így pályára léphet a negyeddöntőben is, a csoportban ugyanis Argentína mögött Kanada lett a második.

Kanada három meccsén mindössze egy gólt szerzett, de így is megérdemelten lépett tovább, ugyanis Chile és Peru egyetlen alkalommal sem talált be a torna során.

A chileiek az elmaradt kanadai piros lap miatt méltatlankodhatnak, ám a Copa América csatornájának másik videója arra hívja fel a figyelmet, hogy Kanadának büntető járt volna a meccsen Jonathan David és Gabriel Arias kapus ütközése után.

Ez kevésbé tűnik egyértelműnek, inkább mintha David lendülete okozná az ütközést.

Miért titokban küldik haza a foci Eb játékvezetőit?

Ettől függetlenül üdítő jelenség, hogy a Copa América próbálja átláthatóvá tenni a VAR-folyamatot, s nem rejti el a hibákat sem.

Mindeközben a foci Eb játékvezetőiről csak közvetve derül ki, hogy nem kapnak új feladatot. Ha az európai szövetségtől értékelik is utólag nyilvánosan az ítéleteket, azt csak óvatoskodva teszik meg.

S a játékvezetéstől ellépve emlékezetes az is, ahogy az UEFA hivatalos kommunikációja szerint minden a legnagyobb rendben volt Varga Barnabás ellátásakor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.