Southgate lemondott, akár magyar edző is kerülhet az angol kispadra

Az Európa-bajnokság ideje alatt végig sok volt a kérdőjel az angol szövetségi kapitány jövője körül. Sokáig úgy tűnt, hogy ez lesz a tréner utolsó tornája angol szövetségi kapitányként, a viadal előrehaladtával viszont már szerződéshosszabbításról cikkezett a szigetországi sajtó. Utóbbiból végül semmi sem lett, Southgate kedden lemondott. Utódjelöltekből pedig nincs hiány.

2024. 07. 16. 12:41
Gareth Southgate lemondott az angol szövetségi kapitányi posztról
(FILES) England's manager Gareth Southgate watches during his team's training session in Jena, eastern Germany on June 11, 2024, ahead of the UEFA Euro 2024 football championship. Gareth Southgate said he is resigning as England manager on July 16, 2024 two days after they lost to Spain in the Euro 2024 final. "It's time for change, and for a new chapter. Sunday's final in Berlin against Spain was my final game as England manager," he said in statement. (Photo by Adrian DENNIS / AFP) Fotó: AFP/Adrian DENNIS
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Büszke angolként óriási megtiszteltetést jelentett, hogy angol válogatott játékos, majd szövetségi kapitány lehettem. Ez jelentett számomra mindent, teljes erőbedobással dolgoztam. De eljött a változás ideje, most új fejezetet nyitunk. A vasárnapi Eb-döntő volt az utolsó mérkőzésem Anglia szövetségi kapitányaként – tolmácsolta a leköszönő Gareth Southgate szavait az angol szövetség (FA).

A második ezüst már sok volt Southgate-nek
A második ezüst már sok volt Southgate-nek Fotó: AFP/Javier Soriano

Levelében a szövetségi kapitány felidézte, 2011-ben azzal a céllal vállalt munkát az angol szövetségnél, hogy hozzájáruljon az angol futball fejlődéséhez. Kijelenthetjük, hogy sikerrel járt.

Ötven szűk esztendő után Southgate ezüstjei

Southgate először akadémistákkal foglalkozott, majd 2013-ban az U21-es válogatott szövetségi kapitánya lett, 2016-ban újra előléptették, és azóta a felnőtteket irányította, Sam Allardyce-t váltotta. Vezetésével a Háromoroszlánosok újra a csúcsokat ostromolták, amire 1966 óta nem volt példa. Az akkor elhódított világbajnoki cím óta eltelt közel ötven évben csak botladoztak az angolok, csupán hét meccset nyertek meg a kieséses szakaszban a nagy tornákon, Southgate irányítása alatt viszont nyolc év alatt kilenc győzelem volt a mérleg. Az 53 éves tréner az érmek számát is megduplázta: az 1968-as és 1996-os Eb-bronzérmek mellé a legutóbbi két ezüstöt gyűjtötte be csapata a kontinenstornákon.

Ennyi szűk esztendő után a 2021-es második hely kiemelkedő eredmény volt az angoloknak, és úgy tűnt, Southgate helye be van betonozva a kispadon. Ám a részsiker meghozta a szigetországiak étvágyát, és a 2024-es Európa-bajnokság előtt maga az edző jelentette be, hogy csak akkor folytatja a munkáját, ha csapata lesz a németországi torna legjobbja.

Erre az Eb első napjai alapján kevés volt az esély, inkább tűnt úgy, hogy csúnya bukás lesz a vége, ám az angolok végül gyengélkedve is a döntőig meneteltek. Eleinte éppen ezért sokan Southgate távozását követelték, a viadal hajrájában azonban már a lehetséges szerződéshosszabbításáról cikkeztek.

Ha az angoloké lesz az arany, valószínűleg utóbbi szcenárió valósult volna meg, de a spanyolok 2-1-re győztek ellenük a döntőben, így ők lettek az Európa-bajnokok. Southgate két nappal később köszönetet mondott az elmúlt évekért és lemondott. 102 mérkőzés után búcsúzik az angol válogatottól, amellyel 64 győzelem, 20 döntetlen és 18 vereség volt a mérlege. 

Magyar szakember az angol kispadon?

Már Southgate lemondása előtt beindultak a találgatások, hogy ki válthatná a trénert a kispadon. Jürgen Klopp (korábban Liverpool), Pep Guardiola (Manchester City), Eddie Howe (Newcastle) is a jelöltek közé tartozik az angol sajtó szerint, a The Guardian viszont úgy tudja, hogy Mauricio Pochettino (korábban Chelsea, Paris Saint-Germain, Tottenham Hotspur), Lee Carsley (angol U21-es szövetségi edző), Graham Potter (korábban Brighton, Chelsea) és Thomas Tuchel neve is felmerült. Utóbbi kinevezése minden bizonnyal Lőw Zsolt érkezését is jelenthetné, hiszen a magyar szakember korábban a Paris Saint-Germainnél, a Chelsea-nél és a Bayern Münchennél is segítette Tuchel munkáját. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.