Csaknem kétórás hátrányt ledolgozva a Fifty-Fifty nyerte az 56. Kékszalagot!

Csütörtök reggel ötszáztíz hajóval és kétezer-ötszáz versenyzővel kezdődött meg az 56. Kékszalag Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. A gyenge szélben egész nap alig haladnak a hajók, este felé azonban végre megélénkült a szél. A célhoz közeledve az RSM, a Process Solutions és Prospex-Delta között folyamatosan változott a helyzet, de kapaszkodott a címvédő, rekorder Fifty-Fifty is. Amely aztán csaknem kétórás hátrányt ledolgozva megnyerte az 56. Kékszalagot!

2024. 07. 18. 9:47
Megkezdődött a viadal
Megkezdődött a viadal Fotó: Nagy Lajos/veol.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepték el a tó felszínét csütörtökön. Az 56. Kékszalag Nagydíj mezőnye, azaz 510 hajó 2493 versenyzővel a fedélzetén reggel 9-kor rendben elrajtolt.  

Csodálatos időben, ám gyenge szélben kezdődött a verseny, ennek megfelelően a tempó sokkal lassabb volt, mint tavaly, amikor a Fifty-Fifty rekordot állított fel (5 óra, 3 perc és 56 másodperc). Dél előtt szinte teljesen elállt a szél, lényegében megállt a mezőny, a hajók kétségbeesetten próbálnak szelet fogni.

Az éllovasok a „tihanyi csőben” kapott kevéske széllel is megléptek, a keszthelyi fordítónál az éllovas RSM előnye hat perc volt, a mezőny teljesen szétszóródott, a vitorlások beterítik az egész Balatont. Ezután hamar elillant az RSM előnye, befogta, sőt meg is előzte őt a Prospex-Delta, s szorosan ott volt velük a Process Solutions is.

A kisebb egytestűek óránként csupán 1-2 kilométert tudnak megtenni, egyre több hajó adta fel a kilátástalan küzdelmet a szélcsenddel.

Badacsony magasságában a Prospex-Delta haladt az élen, mögötte a Process Solutions következett, akkor úgy tűnt, a harmadik RSM leszakad az első kettőtől. Aztán jött a fordulat, kiderült, az RSM taktikázott jól, Révfülöpnél a tó közepe felé navigált, ahol szelet talált és megelőzte a part mentén haladó két riválisát.

A célhoz közeledve a három hajó között folyamatosan változott a sorrend. Az igazi meglepetést a címvédő, rekorder Fifty-Fifty okozta, amely mindenkinél gyorsabban haladt a keszthelyi fordító után és egyre közeledett az élen álló trióhoz. S nem csak befogta őket, csaknem kétórás hátrányt ledolgozva a Fifty-Fifty nyerte meg az 56. Kékszalagot!

 

 A Józsa Márton vezette hajó legénységét Goszleth Marcell, Németh Áron, Adorján Csaba, Józsa-Kovács Attila, Erőss Loránd János és Bagyó Áron alkotta.

A résztvevőknek az óramutató járásával azonos irányban, Balatonkenese, Siófok és Keszthely érintésével kellett megkerülniük a tavat és visszatérniük Füredre a 48 órás szintidőn belül. Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye 90 éves múltra tekint vissza, az elsőt 1934-ben rendezték.

Íme, az élő közvetítés:

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.