Lavinát indít el az Eb-győztes játékos átigazolása

Az Európa-bajnokság és a Copa América befejeztével ismét a klubfutball kerül a figyelem középpontjába. Június 14-én azonban nemcsak az Eb kezdődött el, hanem a nyári átigazolási időszak is, ám a torna idején még nem volt nagy mozgolódás. Most már a gázpedálra léphetnek a klubok, egyelőre a pálya helyett a tárgyalóasztaloknál vetekedhetnek egymással.

2024. 07. 18. 5:40
Álvaro Morata emlékezetes napokat él át
Álvaro Morata emlékezetes napokat él át Fotó: AFP/OSCAR DEL POZO
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa-bajnokság végéig nagy volt a csend az átigazolási piacon – kivéve egy klubváltást, amely megrengette a futballvilágot. Utóbbi kifejezés talán túlzás, mivel Kylian Mbappé és a Real Madrid évek óta kacérkodott egymással, és már az előző idény kezdetétől nyílt titok volt, hogy ezen a nyáron megköttetik a frigy, mindenesetre az nem mindennapos, hogy egy ilyen kaliberű játékos talál magának új csapatot.

Kylian Mbappé átigazolása nem jelentett meglepetést
Kylian Mbappé átigazolása nem jelentett meglepetést. Fotó: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Morata, Williams és Olmo is kelendő

Mbappénak tehát már az Eb előtt eldőlt a sorsa, másoknak azonban kiváló lehetőséget biztosított arra a torna, hogy felhívják magukra a klubok figyelmét. Ez több játékosnak sikerült is, az Eb-győztes spanyolok különösen kelendők. Nico Williamsre a Barcelona vadászik, és bár a játékos a jobb ajánlatok ellenére is a katalánokat választaná, a Barca dolgát megnehezíti, hogy az Athletic Bilbao ragaszkodik a kivásárlási árhoz, hatvanmillió euróhoz. A Barcelona továbbra sem dúskál a pénzben, de Joan Laporta klubelnök mindenkit megnyugtatott, hogy Williamsért képesek lesznek kifizetni ezt az összeget.

A spanyol csapatkapitány, Álvaro Morata az Atlético Madridot hagyja ott az AC Milan kedvéért. A 31 éves támadó szerdán átesett az orvosi vizsgálatokon, majd megerősítette, hogy a piros-feketéknél folytatja. Az ő klubváltása lavinát indíthat el az öreg kontinensen. Morata távozása és a 33 éves Antoine Griezmann visszaesése lépésre késztetheti az Atléticót, amely Julián Álvarezzel pótolná a duót. A fia­tal argentin több játékperc reményé­ben otthagyná a Manchester Cityt. Ezt Madridban megkapná, viszont az egyezkedés elhúzódhat, tekintve, hogy az Atlético először csak kölcsönbe venné őt, kérdés, hogy ebbe az angolok beleegyeznek-e.

Ugyanakkor a spanyolok javára válhat, hogy a hírek alapján a City nem áll messze Dani Olmo megszerzésétől. Sajtóinformációk szerint a hétfőn lejárt hatvanmillió eurós kivásárlási árának az idejét az RB Leipzig öt nappal meghosszabbította az Eb-döntőre való tekintettel. A Barcelona is szívesen látná a soraiban Olmót, de várhatóan Guardiola csapata lesz a befutó.

Lukaku újra Olaszországba vágyik

A fent említett Álvarezre a Paris Saint-Germain is pályázik. A franciák­nak Mbappé távozása után nagy űrt kell betölteniük. Erre jelenthetne megoldást a City támadója. A PSG fő jelöltje azonban nem ő, hanem Victor Osimhen, aki már kezdené is pakolni a bőröndjeit, ha a Napoli és a Paris Saint-Germain megegyezik egymással.

Ez esetben a Napolinak kellene új csatár után néznie, és Romelu Lukaku már készen is áll a költözésre. A Chelsea kegyvesztett játékosa az elmúlt két idényt Olaszországban töltötte kölcsönben, egy évet az Internél, egyet az AS Románál, most pedig magára húzná egy harmadik olasz csapat mezét is, hogy ismét Antonio Contéval dolgozhasson együtt.

 

A Chelsea-hez visszatérve, az angol topcsapatok közül szokásukhoz híven a londoni Kékek voltak a legaktívabbak eddig a nyáron. Már öt futballistát, köztük főleg fiatalokat igazoltak, de megszerezték a Fulham védőjét, Tosin Adarabioyót is, akit a Newcastle és a Manchester United orra elől happoltak el. A Vörös Ördögök eddig a Bo­logna holland támadójával, Joshua Zirkzeével és a Lille védőjével, Leny Yoróval erősítettek.

Az angoloknál maradva, az Arsenal egyetlen fogása David Raya, aki a legutóbbi idényt az Ágyúsoknál töltötte kölcsönben, a nyáron aztán a londoni gárda megvásárolta őt. A Manchester Cityt Dani Olmo mellett Andrij Lunyinnal (Real Madrid), Riccardo Calafiorival (Bologna) és Jamal Musialával (Bayern München) is összehozták, de a PL-címvédő még senkit sem igazolt. Ahogy a Liverpool sem. A Vörösök a Crystal Palace védője, Marc Gué­hi megszerzésén dolgoznak, ám az ő esetükben legalább ennyire fontos lenne Trent Alexander-Arnold megtartása, akinek jövőre jár le a szerződése, és most a Real Madrid csábítja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.