Leverték a szemüvegét és megbüntették versenyzőnket, ezen ment el a pontszerző helye

Triatlonban Lehmann Csongor a 11., Bicsák Bence pedig a 16. helyen végzett a párizsi olimpián. De Lehmann pontszerző lehetett volna, ha úszásban nem verik le a szemüvegét, emiatt nem téveszt pályát, és nem kap tizenöt másodperces időbüntetést...

2024. 07. 31. 13:14
LEHMANN Csongor
Párizs, 2024. július 31. Lehmann Csongor fut a férfi triatlonosok versenyében a 2024-es párizsi nyári olimpián 2024. július 31-én Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt követően, hogy triatlonban a női versenyt a francia Cassandre Beaugrand nyerte meg, a sérüléssel bajlódó Kuttor-Bragmayer Zsanett pedig tőle 5:29 perc hátránnyal a 26. helyen futott be a célba, a férfiak 10.45-kor rajtoltak. S az ő versenyükön sokkal jobb magyar szereplést remélünk. Bicsák Bence három éve hetedik volt a tokiói olimpián, Lehmann Csongor pedig a világranglista hatodik helyezettjeként érkezett a Párizsba. A 1,5 kilométeres tempózást a Szajna folyóban Bicsák a 22., Lehmann a 31. helyen zárta, a hátrányuk 45 másodperc, illetve a 1:09 perc volt a versenyben vezető mögött.

LEHMANN Csongor
Lehmann Csongor (balra) az úszás után (Fotó: Czeglédi Zsolt)

A kerékpározás azonban sokkal jobban alakult a számukra. Kialakult egy 19 fős élboly, az üldözők csoportja 37 másodperccel követte őket, és ebben a bolyban Bicsák és Lehmann is benne volt. A 40 kilométeres táv hét körből állt, a harmadik után az üldözők 26 másodperce jöttek fel, köztük két honfitársunk is. A negyedik körre pedig a két boly egybeforrott, harmincketten tekertek együtt.

BICSÁK Bence
Bicsák Bence (balra) (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Lehmann Csongor 11., Bicsák Bence 16. lett

Időközben arról értesültünk, hogy Lehmann sajnos tizenöt másodperces időbüntetést kapott, mivel az úszásnál rossz irányból kerülte meg az egyik bóját a nagy tülekedésben – tudtuk, hogy a büntetését később a futás során kell majd letöltenie egy sátorban. A kerékpározás után a futást Lehmann a negyedik, Bicsák a 12. helyen kezdhette meg, azonban neki is csak két másodperc volt a hátránya. A zárószám elején a Tokióban ezüstérmes brit Alex Yee nagyon bekezdett, de az olimpiai bronzérmes új-zélandi Hayden Wilde utolérte, ellépett mellette, ötvenméteres előnyre tett szert, és sokáig úgy nézett ki, hogy az ő nyakába kerül az arany. Ám Yee a végén fokozta a tempóját, visszatámadott, és ő lett az olimpiai bajnok. Lehman Csongor a 11., Bicsák Bence a 16. helyen futott be a célba, a hátrányuk 54 másodperc, illetve 1:41 perc lett. Ha Lehmann-nak nem kell kiállnia a 15 másodperces időbüntetését letöltenie, akkor a hetedik helyen végzett volna.

„Minden pofon után fel tudtam állni”

– Fáj a szívem, hiszen jóval jobb eredményt is elérhettem volna, a pontszerző helyezés is összejöhetett volna, amit előzetesen célként kitűztem magamnak. Úszásban sajnos az első bójánál leverték a szemüveget, a hátra levő távot szemüveg és úszósapka nélkül kellett megtennem. Szinte semmit nem láttam a vízben, és emiatt az egyik bóját rossz irányból kerültem meg a visszaúszásnál. Az utolsók között jöttem ki a vízből, pedig az elsők között szoktam. És kaptam egy tizenöt másodperces büntetést, amit később a futásnál kellett letöltenem. Előtte pedig a kerékpár az egyperces hátrányom miatt a felzárkózásról szólt, nagy erőket kellett mozgósítanom. A futásnál az elején éreztem, az az erő hiányzik a lábaimból, amit a kerékpározásnál a felzárkózás kivett belőlem. De minden pofon után fel tudtam állni, az utolsó előtti körben töltöttem le az időbüntetésemet, öt helyet visszacsúsztam, de az utolsó körre mindent beleadtam, többeket megelőztem, az utolsó métereken a tokiói olimpiai bajnok norvég versenyzőt is. Büszke vagyok arra, ahogy versenyeztem a nehézségek ellenére, a 11. helyre is büszke vagyok, de kicsit keserédes az örömöm – nyilatkozta Lehmann Csongor az M4 Sport kamerája előtt. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.