Klasszisunk drámai sérülése után a tartalék holnap már Párizsban készül a nagy napra

Párizsban a tornászok csütörtöki pódiumedzésén a háromszoros Európa-bajnok Kovács Zsófia megsérült, és a mai vizsgálatok alapján eldőlt, hogy nem tud indulni az olimpián. A helyére az Eb-ezüstérmes Székely Zója ugorhat be, aki tartalék, de jelenleg még Budapesten tartózkodik. Ám nem sokáig, ugyanis megérkezett a NOB hozzájárulása, így vasárnap bemutatkozhat az olimpián

2024. 07. 26. 12:20
Gyõr, 2023. november 4. Székely Zója, a Ferencvárosi Torna Club versenyzõjének talajgyakorlata a tornász mesterfokú bajnokságon a gyõri Olimpiai Sportparkban 2023. november 4-én
Gyõr, 2023. november 4. Székely Zója, a Ferencvárosi Torna Club versenyzõjének talajgyakorlata a tornász mesterfokú bajnokságon a gyõri Olimpiai Sportparkban 2023. november 4-én Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-ezüstérmes Székely Zója hihetetlenül pechesnek mondhatja magát, amiért nem került be az olimpiai csapatba. A három esélyének mindegyike hajszállal úszott el. Októberben az antwerpeni olimpiai kvalifikációs világbajnokságon az egyéni összetett selejtezőjében Czifra Bettina Lili 33., Székely Zója 34. lett – ezzel előbbi névre szóló kvótát szerzett. A vb-n a szerenkénti eredményeket nézve Bácskay Csenge előzte meg kevéssel Székely Zóját, július elején pedig egy Kovács Zsófia elleni válogatóból, ami felemás korláton zajlott Bukarestben, ő jött ki rosszul. Mindkét utóbbi összevetésben akadtak furcsaságok – riválisok visszalépései „megkavarták” az eredményeket –, és mindkétszer Székely Zója járta meg. Bukarestben a selejtezőben Székely ért el magasabb pontszámot, Kovács csak első számú tartalék volt, egy visszalépés miatt végül mégis szerepelhetett a döntőben, ahol megelőzte Székelyt. Aki ezt érthetően nehezen dolgozta fel.

Kovács Zsófia érkezik az olimpiai faluba
Kovács Zsófia így érkezett meg az olimpiai faluba. Versenyezni azonban nem tud, Székely Zója ugrik be a helyére. Fotó: MOB/Molnár Ádám

Amikor a héten a magyar válogatott elutazott Párizsba, a Facebook-oldalán a következőket posztolta:

„Most, hogy eltelt egy kis idő a történtek óta, úgy érzem, amennyire lehet, sikerült tudomásul vennem, hogy ez valamiért nem az az olimpia, amin ott kell lennem. Nagyon közel álltam a kijutáshoz, többször is, de sajnos ez az álom még várat magára. Büszke vagyok arra, amit ebben a fél évben elértem, úgy érzem megérdemelten lehetnék most ott. A mai nappal elutazott a magyar delegáció, így egy időszak lezárult. Köszönöm azt a rengeteg üzenetet és támogatást, amiket kaptam, nagyon sok erőt adnak! Azoknak pedig, akik végig mellettem voltak és végigkísérték a történteket, nem lehetek elég hálás! Sokat gondolkoztam, hogyan tovább most, de mindig ugyanoda lyukadtam ki, azt érzem, még nagyon sok van bennem, és az út ezzel még nem ért véget. Küzdeni mindig, feladni soha!” – zárta gondolatait a Ferencváros hitvallásával a Fradi tornásznője.

 

Kovács Zsófia helyett Székely Zója indul 

A csütörtöki edzésen megsérült Kovács Zsófia ma reggel esett át MRI-vizsgálaton, és ez alapján eldőlt, hogy nem tud indulni az olimpián. Székely Zója tehát mégis készülhet az ötkarkás játékokra, de erre már nagyon kevés ideje van, hiszen gyakorlatilag azonnal csomagolnia, indulnia kellene, vasárnap már versenyeznie.

A Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Tornaszövetség délben az alábbi közleményt adta ki:

„A Magyar Tornaszövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság a harmadik olimpiájára kijutó, de a csütörtöki pódiumedzésen sérülést szenvedő Kovács Zsófia helyett Székely Zója nevezését kezdeményezi az ötkarikás játékokon felemás korláton. A cserével kapcsolatos hivatalos procedúra elkezdődött, a végső szót a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a Nemzetközi Tornaszövetség és a párizsi szervezőbizottság mondja ki. Mint ismert, a harmadik olimpiájára kijutott Kovács Zsófia felemás korláton volt érdekelt, és a csütörtök esti pódiumedzésen bemutatott jó gyakorlata után, a leugrást követően megsérült a szeptemberben keresztszalag-szakadás miatt műtött térde. A háromszoros Európa-bajnok péntek reggel MRI-vizsgálaton vett részt a francia fővárosban, az eredmény ismeretében a magyar orvosi team úgy döntött, hogy Kovács térdfájdalmai miatt nem állhat vasárnap a szerekhez.”

SZÉKELY Zója
Székely Zója szombaton Párizsba utazik, majd vasárnap meg is kezdi a szereplését az olimpián  Fotó: Kovács Tamás

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) későbbi közlése szerint jóváhagyták Székely Zója indulását, így ő képviseli majd az országot a párizsi ötkarikás játékokon felemáskorláton. Az Eb-ezüstérmes sportoló kifejtette, minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető legjobb formáját hozza, és mentálisan is készen álljon.

– Nagyon nehéz bármit is mondanom, egyelőre még sokk hatása alatt vagyok. Természetesen nagyon boldog vagyok, hiszen egy álmom teljesül, ott lehetek az olimpián, de nem felhőtlen az örömöm, hiszen egy sérülés miatt van mindez – idézte Székely Zóját a MATSZ. – Persze az vigasztal, hogy többször is nagyon közel álltam ahhoz a kvótát tekintve, hogy én is ott lehessek Párizsban. Tegnap este, amikor kiderült, hogy mi történt, többen is kerestek, hogy akkor most én utazom-e. Őszintén szólva én nem tudtam, mi a szabály, mivel nekem az volt a feladatom, hogy a keret kiutazásáig, vagyis hétfőig legyek topformában. Ma reggel kaptam hivatalos tájékoztatást a szövetségtől, hogy van lehetőség a cserére, és indulhatok az olimpián.

Szombaton utazik Székely Zója Párizsba

A tornásznő úgy véli, talán a mentális része a nehezebb, hiszen sokszor napról napra, percről percre változott a helyzet, és még most is ez van. Hétfő óta is edzett, igaz, már nem csinált gyakorlatokat. 

– Ahogy megkaptam a hírt, azonnal mentem le a terembe, csinálom újra a gyakikat, de ugye ebben a sportban pár nap kiesés is sokat számít. Ma még edzés és ügyintézés vár rám, felszerelést is kapok, és holnap irány Párizs. Az élet, a sors megadta ezt a lehetőséget, szeretnék élni vele, persze jobb lett volna, ha nyugodt körülmények között tudok készülni, főleg mentálisan, de az adott szituációhoz képest így is megpróbálom a lehető legjobb gyakorlatot bemutatni – tette hozzá Székely Zója.

Egy napja lesz megismerkedni a verseny helyszínével, kipróbálni a szereket

Draskóczy Imre szövetségi kapitány azzal kezdte, hogy nem volt könnyű éjszakája, és most az a legfontosabb, hogy Kovács Zsófia, mint sportoló fel tudjon állni ebből a gödörből, és a rehabilitációt és egy hosszabb, nyugodtabb felkészülést követően ismét régi formáját hozza majd. A kapitány elmondta, a MOB és a MATSZ vezetése, az orvosi csapat jelenleg egyeztet arról, hogy Kovács Zsófia ott marad-e Párizsban.

– Folyamatosan edzünk, most is a teremben vagyunk, nekünk az a feladatunk, hogy kezeljük ezt a helyzetet, hogy csak magukra és a gyakorlatokra koncentráljanak. Zóját várjuk holnap, megpróbáljuk mindenben segíteni, hogy ki tudja próbálni az itteni szereket. Nincs könnyű helyzetben, hiszen egy napja van arra, hogy akklimatizálódjon a szerekhez, felvegye a ritmust, de tapasztalt, jó versenyző, így remélem, megoldja – utalt arra Draskóczy Imre, hogy a női selejtezőt vasárnap rendezik Párizsban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.