Egy versenyző három arany- és négy ezüstéremmel jött haza az Eb-ről

Mezei Gergő László, kétszeres vesetranszplantált sportolónk ismét bebizonyította, hogy a sportban nincsenek határok. Három arany- és négy ezüstéremmel tért haza, amelyeket futásban és országúti kerékpározásban szerzett.

2024. 08. 13. 18:48
Mező Gergő László akaratereje bámulatra méltó.
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mezei Gergő László 2005-ben veseátültetésen esett át, majd 2009-ben először világbajnoki címet szerzett a szervátültetettek világversenyén. Később ismét vesetranszplantációra szorult és 2017-ben kapott újra vesét, amit nővére önzetlen felajánlása tett lehetővé.  A sikeres élődonoros transzplantációt követően 2019-ben visszatért a pályára, és azóta is töretlenül menetel előre. A tavalyi Világbajnokságon már két bajnoki címet is tudott szerezni. 

Egy siker után a sok közül

A júliusban megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Mezei Gergő újabb kimagasló eredményeket ért el. Az 5 kilométeres utcai futásban ezüstérmet szerzett, hozzásegítve csapatát is az ezüstéremhez. 

A versenyt nem a megszokott városi körülmények között rendezték, hanem egy nehéz terepnek minősülő, változó talajviszonyokkal rendelkező erdős-parkos területen, Mező az OCR-ben szerzett tapasztalatait is előhívta, így hiba nélkül birkózott meg a helyenként akár sziklás pályával. Az 5 kilométeres kerékpáros időfutamon szintén ezüstérmes lett 54 férfi versenyző között.

Annak ellenére is, hogy a rajtot megelőző 20 percben még technikai gonddal küzdött. Mindössze 17 másodpercet kapott a tavalyi világbajnok olasz ellenfelétől, technikai hiba nélkül pedig talán meg is előzhette volna. 

Mezei másnap 30 kilométeres országúti mezőnyversenyen állt rajthoz, amit a legendás portugál Estorili Forma–1-es pályán rendeztek meg. Tapasztalt versenyző lévén Mezei Gergőnek végig egy dolog lebegett a szeme előtt: legfőbb vetélytársa hátsó kereke. Nem is engedte néhány centiméternél távolabbra az olasz kétszeres világbajnokot magától. Egészen a verseny utolsó köréig, ahol 24 fős bolyukból már csak ketten maradtak, így a végén a sprintben megelőzve, lenyűgöző átlagtempóval aranyérmet szerzett, ezzel Európa-bajnoki címét megvédve, másodszorra nyerte el a bajnoki aranyat a 16 éves pályafutása során kerékpáros mezőnyversenyben. 

Az ezüstérem is szépen csillogott

Az atlétika pályán sem talált legyőzőre: mind a 800, mind az 1500 méteres síkfutásban aranyérmet szerzett, magasan uralva a teljes középtávfutó mezőnyt. A 4×100 méteres futóváltó tagjaként ő rajtolt, ezzel a nemzeti stafétánk ezüstérmet szerzett, 1,3 másodperccel az angolok mögött. Hat napból ötöt végig versenyezve, mind fejben és testben is összeszedetten kitartva, megmutatta milyen küzdőszellemmel is bírnak hazánk kiválóságai. Három Európa-bajnoki címmel és négy ezüstéremmel zárta a nemzetközi versenyt, példaként szolgálva mindannyiunk számára, hogy az akaraterő és a kitartás minden akadályt legyőzhet. Következő kiemelkedő versenye a jövő évben megrendezésre kerülő, 2025-ös drezdai világbajnokság, amire töretlen odaadással és szorgalommal készül. 

Ez volt az érem

A harmadik helyen végzett 25 ország összesített pontversenyében a Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata a 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek meg. 

A 25 országból érkezett, több mint 500 versenyzővel szemben a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem jelent akadályt a kimagasló sportteljesítmény elérésében. A máj-, szív-, tüdő-, csontvelő- és vesetranszplantált, valamint művesekezelt – veseátültetésre váró – magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében, ezzel méltón képviselve hazánkat. 

Köszönjük az orvosoknak, akik életeket mentenek, az egészségügyi szakdolgozóknak, akik fáradhatatlanul gondoskodnak, az edzőknek, akik inspirálnak, a családtagoknak, akik feltétel nélkül támogatnak, az egyesületeknek, akik a háttérből segítenek, és a támogatóknak, akik hisznek bennük. Ezek a sikerek mindannyiunkat felemelnek és erőt adnak, hogy soha ne adjuk fel az álmainkat. A szervátültetés nem egy befejezés, hanem egy új kezdet, egy lehetőség arra, hogy teljes életet éljünk, és akár a sportpályán is kiteljesedjünk. Ezek a sikerek az ismeretlen és az élődonoroké is. Nélkülük nem lehetnének itt ezek a sportolók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.