Kedden a hölgyeké a főszerep: éremért hajtanak kéziseink és vízilabdázóink

A magyar női kézilabdázók és vízilabdázók az elődöntőért játszanak a párizsi olimpia keddi versenynapján. Vitorlázónk, Vadnai Jonatán is odaérhet a dobogóra, míg a kajak-kenusaink az előfutamokkal megkezdik szereplésüket a Vaires-sur-Marne-i pályán.

2024. 08. 06. 4:55
Női kézilabda-válogatott Olimpia 2024
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha aranyéremre kedden csekély az esélye a magyar küldöttségnek, ám ha mégis vannak csodák, akkor Vadnai Jonatán felállhat a dobogó bármely fokára. Egyetlen állva maradt vitorlázónk ugyanis nagy hajrával kivívta a jogot, hogy a 11-kor kezdődő éremfutamban folytathassa a párizsi olimpia ILCA 7-es hajóosztályában. A hétfői versenynapon a kedvezőtlen időjárás miatt a férfiak számára nem tudtak futamot rendezni, így Vadnai a korábbi helyezése alapján, összesítésben hatodikként került a keddi éremfutamba.

VADNAI Jonatán
Vadnai Jonatán ha hibátlan futamot teljesít, odaérhet a dobogóra    Fotó: Olivier Hoslet

– Előzetesen bíztam benne, hogy eljutok idáig és ott lehetek az éremfutamban életem első olimpiáján. Már mondtam korábban is, hogy nekem tetszik az a felhajtás, ami körbeveszi itt az indulókat, nem teherként élem meg, hanem inkább feldob és motivál. Tízen megyünk az éremfutamban, ezen belül szoros a pontverseny a harmadik és a nyolcadik helyezett között. Megpróbálok a bronzéremért csatázni, veszítenivalóm nincs! Kedden is gyenge szél várható, meglátjuk, kinek hoz majd szerencsét – nyilatkozta a magyar szövetség közleményében az Eb-ezüstérmes Vadnai Jonatán.

Viszont labdajátékokban mindkét olimpiára kijutott női válogatottunk a negyeddöntőben érdekelt. A női kézisek Lille-ben, 17.30-kor lépnek pályára a negyeddöntőben, ellenfelük a svéd válogatott lesz. Golovin Vlagyimir együttese két-két győzelemmel és vereséggel, valamint egy döntetlennel csoportja harmadik helyezettjeként lépett tovább a legjobb nyolc közé, míg a skandinávok másodikként zártak a hatosukban.

Párizs Olimpia Magyarország - Hollandia kézilabda
Golovin Vlagyimir és tanítványai egy svédek elleni sikerrel karnyújtásnyira lennének a hőn áhított éremtől  Fotó: Csudai Sándor

Mindenesetre a szövetségi kapitány ismét cserére határozta el magát, és visszatér a csapatba a hollandok ellen pihenőt kapó Debreczeni-Klivinyi Kinga és Janurik Kinga is. A nemzetközi szövetség honlapja szerint a balátlövő Debreczeni-Klivinyi poszttársát, Kácsor Grétát váltotta, s Janurikkal is posztra cserélt Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, ugyanis ő Szemerey Zsófi helyét vette át a kapuban. A magyar–svéd párharc győztese a francia–német mérkőzés továbbjutójával találkozik majd az elődöntőben.

Amíg a kézilabdázó hölgyeknek reális esélyük van a győzelemre, az előző olimpián bronzérmes női vízilabdázók esetleges elődöntős szereplése hatalmas, de nem elképzelhetetlen bravúr lenne. Ugyanis Mihók Attila csapata a címvédő és világbajnok Egyesült Államokkal csatázik este 20.35-ös kezdéssel a legjobb négy közé jutásért. A két csapat nagyon jól ismeri egymást, júniusban a felkészülés során is összecsaptak egymással Kaliforniában, akkor egy-egy mérkőzést nyert mindkét együttes.

női vízilabda Magyarország Ausztrália olimpia 2024 Párizs
Női pólósaink előtt az egyik legnehezebb akadály magasodik az amerikai válogatott személyében    Fotó: Csudai Sándor

A két válogatott útja sorozatban a negyedik világversenyen keresztezi egymást, a 2022-es budapesti és az idei dohai vb döntőjében, valamint a 2023-as fukuokai vb ötödik helyéért rendezett összecsapáson is az amerikaiak nyertek, a magyarok célja, hogy megszakítsák ezt a szériát.

A kajak-kenusoknál hat számban kezdődnek el a küzdelmek az előfutamokkal. Fél tízkor a férfi (Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor) és 10.10-kor a női (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra) kajak négyes kezdi meg a szereplését. A férfi (Adolf Balázs, Hajdu Jonatán – 10.30) és a női (Kiss Ágnes, Nagy Bianka – 11.10) kenu páros, valamint a négy kajak kettes (Nádas és Tótka, Kopasz Bálint és Varga Ádám, Csipes és Gazsó, valamint Pupp és Fojt) egyformán 500 méteren száll vízre.A férfiak pont délben, míg a hölgyek 12.40-kor rajtolnak el előfutamaikban.

PUPP Noémi; CSIPES Tamara; FOJT Sára; GAZSÓ Alida
Női négyesünk az egyik legnagyobb aranyesélyes az olimpián    Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Mars-mező Arénát a birkózók veszik birtokukba, magyar részről a kötöttfogásúak 77 kilós súlycsoportjában érdekelt Lévai Zoltán lép először szőnyegre – ezen a napon a nyolcad-, negyed- és elődöntőket bonyolítják le. Ebben a kategóriában Lőrincz Tamás a címvédő, a BHSE tavalyelőtt vb-ezüstérmes versenyzőjének ugyan van esélye, hogy magyar kézben tartsa az olimpiai aranyat, ám ehhez egyértelműen bravúrokra lesz szüksége a nagyon sűrű és erős mezőnyben.

Rögtön kezdésként már szükség is lesz a bravúrra, hiszen a BHSE tavaly előtt vb-ezüstérmes klasszisa a nyolcaddöntőben a török Burhan Akbudakkal találkozik. A rivális egy kategóriával feljebb (82 kg) 2022-ben vb-t, tavaly pedig Európa-bajnokságot nyert. Akbudak az olimpiai szereplés érdekében idén bevállalta a fogyást, s az azerbajdzsáni európai kvalifikációs tornáról jutott ki Párizsba. Lévai a 10. mérkőzésen lép majd szőnyegre a 11 órakor kezdődő programban a Mars-mező Arénában.

A Stade de France-ban folytatódnak az atlétikai versenyek: Bánhidi-Farkas Petra a távolugrás 10 órakor kezdődő selejtezőjében áll rajthoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.