Imane Helif: Utálnak engem, de nem tudom, hogy miért

A biológiailag férfi Imane Helif szombat este felért a csúcsra – a nők között. Az algériai ökölvívó ugyanis sima pontozással verte a fináléban a kínaiak világbajnokát, Jang Liut. Az aranycsatát követően Helif elárulta, az őt körülvevő ellenséges légkör csak megkeményítette, ezért tudta valóra váltani a nagy álmát.

2024. 08. 10. 12:35
Párizs, 2024. augusztus 10. Az aranyérmes algériai Imane Helif a 2024-es párizsi nyári olimpia nõi ökölvívó-bajnoksága 66 kilogrammos súlycsoportjának eredményhirdetésén a Roland Garros Stadionban 2024. augusztus 9-én. MTI/AP/Ariana Cubillos Fotó: Ariana Cubillos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az algériai bokszoló, Imane Helif indulása óriási visszhangot váltott ki világszerte, mert a tavalyi világbajnokságról a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta túl magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremlov, az IBA elnöke pedig azt mondta, hogy a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómája van, a NOB azonban engedélyezte az olimpiai indulását.

Párizs, 2024. augusztus 3.
Az algériai Imane Khelif a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntõje után a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 3-án. Hámori Luca az ötödik helyen végzett, miután egyhangú pontozással kikapott a Iman Heliftól.
MTI/Czeglédi Zsolt
Imane Helif sokadszor jelentette ki, nőnek, született, nőként él és nőként bokszolt az olimpián   Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A vita akkor kezdődött Párizsban, amikor Helif a nyitómérkőzésén 46 másodperc alatt nemcsak legyőzte, hanem valósággal lemészárolta az olasz Angela Carinit a ringben: az olasz, miután feladta a meccset, elsírta magát, majd kiderült, súlyos orrsérülést szenvedett. Az algériai öklöző végig reflektorfényben volt innentől kezdve, valamennyi meccsét hatalmas érdeklődés követte – többek között a magyar Hámori Luca ellenit is –, simán kipontozta a döntőben a kínai világbajnok Jang Liut, és olimpiai bajnok lett. 

A győzelem után hatalmas ünneplést csapott Helif – előbb egyedül mutatott be egy női táncra cseppet sem emlékeztető lépéssort, majd edzői vállán hagyta el az arénát –, és az első, már olimpiai bajnokként adott interjújában nem felejtett el hangot adni a sértettségének, illetve azonnal beszólt a tavalyi világbajnokságon a gendervizsgálat eredményét követően őt eltiltó IBA-nak.

– Állandó zaklatásnak, megaláztatásnak és ellenem szóló heves kampánynak voltam kitéve végig az egész olimpia alatt. Azt hiszem, a lehető legjobb választ adtam azoknak, akik kételkednek a női mivoltomban. Olyan nő vagyok, mint bárki más, nőnek születtem, nőként élek és nőként bokszolok. Minden feltételnek megfeleltem, hogy női ökölvívóként induljak az olimpián – mondta a diadalmas 25 éves női bokszoló, aki biológiai férfi, miután telefonon gratulált neki Abdelmadjid Tebboune algériai elnök.

Az aranyéremmel a nyakában közölte Helif, hogy egyszerűen nem érti, miért veszi körbe ilyen ellenséges hangulat, holott ő csak egy sportoló, aki valóra váltotta az álmát az olimpián.

Az olimpiai arannyal üzent az IBA vezetőinek

– Akik engem támadnak, azok egy ártatlan sportoló sikerei ellen vannak. Mindegy, ez még különlegesebbé teszi azt az aranyérmet, ami itt lóg a nyakamban. Nem értem azt sem, vajon az IBA vezetői miért utálnak engem. De már ez sem érdekel, hiszen olimpiai bajnok lettem, és ez az arany méltó üzenet azoknak, akik megpróbáltak félreállítani, megpróbáltak a világbajnoksághoz hasonlóan az olimpián is eltiltani – fogalmazott Helif.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.