Hiába fenyegette ellenfele, sporttörténelmet írt a francia dzsúdókirály

Immár négyszeres olimpiai bajnoknak mondhatja magát Teddy Riner, aki ezzel sportága legnagyobb alakjává vált az eredmények tekintetében is. Ugyanis a francia óriás 204 centijével és 150 kiló tiszta izom testével eddig is kiemelkedett a dzsúdósok közül.

2024. 08. 02. 20:59
Paris Olympics / Judo
France's RINER Teddy reacts after winning the Men +100 kg Final against South Korea's KIM MinjongSouth Korea's KIM Minjong in the Paris Olympics at the Champs de Mars Arena in Paris, France, on August 2, 2024. RINER won the event to claim the gold medal. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Tetsuya Kikumasa / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: AFP/Tetsuya Kikumasa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azok egyike, akinek sokan előre odaadták volna a párizsi olimpia aranyérmét, Teddy Riner. A francia dzsúdókirály ugyanis még tatamira sem lépett Párizsban, már háromszoros olimpiai – kettő egyéni Londonban és Rióban, egy csapatban Tokióban –, 11-szeres világ- és ötszörös Európa-bajnok volt. És Riner nagy álma valóra vált, ugyanis a sporttörténelmet jelentő negyedik olimpiai aranyat éppen hazájában, a francia szurkolók tombolásától kísérve nyerhette meg.

Paris Olympics / Judo
Negyedszer haraphatott aranyba Teddy Riner, de a párizsi medál ízlett a legjobban a dzsúdókirálynak   Fotó: AFP/Yomiuri Shimbun

Mondhatnánk azt, hogy mindezt sima úton, könnyed meccseken tette, ám a dzsúdóban egy igencsak szokatlan jelenet kis híján árnyékot vetett Riner nagy napjára. Történt, hogy a hazai dzsúdós negyeddöntője botrányba fulladt a grúz Guram Tusisvili ellen. Riner a Tokióban olimpiai ezüstérmes riválisát a harmadik percben hanyatt vágta és ipponnal nyert. A meccsnek azonban nem volt vége, a kaukázusi dzsúdós még a földön fekve a lábával fellökte Rinert, majd felállva fenyegetően fölé tornyosult, és a térdével még egyszer fellökte. A mérkőzésvezető az eredményhirdetéskor leléptette a 29 éves Tusisvilit, aki így a vigaszágon sem küzdhetett tovább.

Az egy héttel ezelőtti nyitóünnepségen lánggyújtóként közreműködő Rinert nem zavarta meg az incidens, és a döntőben egy látványos csípődobásra kapott ipponnal győzte le a világranglista-vezető dél-koreai Kim Mindzsongot. A 35 éves Rinernek ez a negyedik olimpiai aranyát jelentette, amivel sportága egyeduralkodójává vált, hiszen eddig a legendás japán Nomura Tadahiróval tartotta a legtöbb olimpiai diadal sportági rekordját. Ráadásul nem kizárt, hogy rövidesen hatra emelkedik az aranyainak száma, ugyanis a csapatversenyben igencsak esélyesek a végső győzelemre a címvédő franciák.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.