Rasovszky őrületes úszással olimpiai bajnok, Betlehem is dobogós + galéria

Világbajnoki címvédőként ugrott a Szajna vizébe Rasovszky Kristóf a férfiak 10 kilométeres nyílt vízi számában a párizsi olimpián, és joggal tarthattak tőle az őt egy mesebeli szörnyhöz hasonlító franciák: a magyar klasszis őrületes úszással, gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Az örömöt tetézte, hogy Betlehem Dávid nagy hajrával harmadik lett, dupla magyar dobogó jött össze Párizsban. Ezzel megvan a negyedik magyar arany és már tizenegy érmet számlál a magyar küldöttség az olimpián.

2024. 08. 09. 8:26
Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid ünnepelnek, miután előbbi arany-. utóbbi bronzérmes lett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres számában a párizsi olimpián. Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rasovszky Kristóf a tokiói olimpián ezüstérmes volt 10 kilométeren, a tavalyi fukuokai világbajnokságon úgyszintén, idén pedig a dohai vb-n már aranyat szerzett, ami hazánk első egyéni vb-győzelme volt a klasszikus távon. Mindezek alapján a veszprémi úszó egyértelműen a győzelemre esélyesek közé tartozott, legnagyobb ellenfelei pedig az olimpiai címvédő német Florian Wellbrock, a 2022-ben Budapesten világbajnok olasz Gregorio Paltrinieri és a franciák hazai kedvence, az olimpiai és vb-érmes Marc-Antoine Olivier volt az előzetes esélyek alapján.

Rasovszky Kristóf a Szajna vizében. Fotó: Csudai Sándor

A franciák már a 2021-ben megrendezett tokiói olimpián megjegyezték maguknak Rasovszky Kristófot, akit egy mesebeli szörnyhöz hasonlítottak. Akkor a magyar egyik nagy riválisa Olivier volt, a francia szurkolók pedig a közösségi médiában a Szörny Rt. című animációs film egyik főszereplőjéhez, a zöld, egyszemű, gömbölyded testű szörnyhöz hasonlították Rasovszkyt. Ennek oka az volt, hogy a Mike Wazowski néven ismert szörnyecske a francia változatban Bob Razowski néven jelent meg, ami franciául nagyon hasonlít a magyar klasszis vezetéknevére.

 – Láttam a mesét korábban, de fogalmam sem volt, hogy a francia verzióban gyakorlatilag úgy hívják az egyik szereplőt, mint engem. Jót nevettem rajta, nem baj, ha építjük a magyar–francia kapcsolatokat… – reagált a franciák hasonlatára Rasovszky lapunknak.

A balatoni cápa egyből erősen kezdett

Ennyit Rasovszky és a franciák közös múltjáról. A Szajnában pénteken 7.30-kor elrajtolt 10 kilométeres versenyen az első mérési pontnál, 800 méter után a balatoni cápának becézett Rasovszky máris a második helyen haladt Wellbrock mögött. A medencében, 1500 méteren olimpiai negyedik Betlehem Dávid is az élmezőnyben volt, a hetedik helyen.

Hamarosan Rasovszky már az élre állt, és két kör után, a táv harmadánál is első volt, Betlehem pedig nyolcadik. Féltávnál tovább javult a magyarok helyzete, Dávid előrelépett ötödiknek.

Rasovszky nem vett vissza a tempóból, az utolsó kört is az élen kezdte meg, egyedül a német Oliver Klemet tudta tartani vele a lépést. Őket kicsit leszakadva követték az üldözők, akik között a nagy verekedésben a sapkáját idő közben elvesztő Betlehem is ott volt. 

Rasovszky arany-, Betlehem bronzérmes

Klemet nem tudta befogni Rasovszkyt, aki kitartott a legvégéig, sőt még az előnyét is növelte az utolsó métereken, és az első helyen csapott a célba 1:50:52,70 órás idővel, 2,1 másodperccel a német előtt. Nyílt vízi úszásban korábban egy magyar olimpiai bajnoki cím született, Risztov Éva győzött 2012-ben Londonban, és most az ő nyomdokába lépett Rasovszky Párizsban. Betlehem Dávid pedig óriási hajrával megelőzte az olasz Domenico Acerenzát, bejött a harmadik helyre 16,3 másodperccel Rasovszky után, ezzel meglett a dupla magyar dobogó. 

Rasovszky így ünnepelte Betlehem célba érkezését. Fotó: Csudai Sándor

Megvan a negyedik magyar arany is, és már tizenegy érmet számlál a magyar küldöttség az olimpián.

A nők 10 kilométeres versenyében csütörtökön az egyetlen magyar induló, Fábián Bettina bravúros ötödik helyet szerzett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.