BL: máris megvan az év védése? Pontot ért az elképesztő dupla bravúr

Nem hozott gólt az Atalanta és az Arsenal csütörtök esti Bajnokok Ligája-meccse. Az angolok ezért hálásak lehetnek spanyol kapusuknak: David Raya máris bejelentkezett az év védése díjra, amikor kivédte Mateo Retegui büntetőjét, majd az olasz válogatott csatár ismétlését talán még nagyobb bravúrral hárította.

2024. 09. 20. 8:25
David Raya Arsenal Atalanta Bajnokok Ligája év védése büntető Mateo Retegui
Raya bravúrjait ünnepli az Arsenal, amely 0-0-t játszott az Atalanta vendégeként Fotó: X/UEFA Champions League
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bajnokok Ligája ligafázisának első fordulójában tizennyolc találkozóból mindössze három mérkőzés végződött döntetlennel, az a három viszont egyaránt 0-0-val. Ezek közül időben az utolsó csütörtökön az Atalanta és az Arsenal összecsapása volt, amelyen még büntetőből sem született találat. David Raya ráadásul nemcsak Mateo Retegui tizenegyesénél, hanem utána a kipattanónál is bravúrt mutatott be. Nem véletlen, hogy David Raya kapta a mérkőzés legjobbjának járó díjat. 

David Raya Arsenal büntető Bajnokok Ligája év védése Atalanta
David Raya a büntető előtt, a VAR-vizsgálat alatt kapusedzőjével értekezett. Forrás: X/Arsenal

A mérkőzés egyébként kiegyenlített játékot és kevés helyzetet hozott, mindkét csapat kétszer találta el a kaput. Könnyen kiszámolható, hogy az Atalantának ez a két kísérlete néhány másodpercen belül történt, de mindkettőt védte az Arsenal spanyol kapusa.

 

A VAR segített az Arsenal kapusának

– Sokáig vizsgálták a VAR-szobában, hogy tényleg jár-e a tizenegyes. Addig kimentem az oldalvonalhoz, és beszéltem a kapusedzőmmel, hogy merre kellene vetődni. Végül szerencsém volt, jó irányba indultam, védeni tudtam, aztán elég gyorsan reagáltam a kipattanónál. Fantasztikus, hogy megőriztem a kapumat a góltól – mondta David Raya.

A spanyol kapus különös utat járt be a csúcsig: már fiatalon Angliába került, de hosszú évekig csak alacsonyabb osztályokban védett. David Raya majdnem huszonhat éves volt már, amikor 2021-ben bemutatkozott a Premier League-ben, a Brentford színeiben. Az Arsenal a tavalyi idényre kölcsönvette, s Raya hamar kiszorította a sokra tartott Aaron Ramsdale-t, így az Ágyúsok idén nyáron végleg, hosszú távra megszerezték a kapust, aki csütörtökön, az Atalanta ellen újra meghálálta a bizalmat.

Bajnokok Ligája, 1. forduló, csütörtöki eredmények

Atalanta (olasz)–Arsenal (angol) 0-0
Atlético Madrid (spanyol)–RB Leipzig (német) 2-1 (1-1), gólszerzők: Griezmann (28.), Gimenez (90.), illetve Sesko (4.)
AS Monaco (francia)–FC Barcelona (spanyol) 2-1 (1-1), gólszerzők: Akliouche (16.), Ilenikhena (71.), illetve Yamal (28.), piros lap: García (10., FC Barcelona)
Brest (francia)–Sturm Graz (osztrák) 2-1 (1-1), gólszerzők: Magnetti (23.), Sima (56.), illetve Fernandes (öngól, 45+1.), piros lap: Lavalée (Sturm, 89.)
Crvena zvezda (szerb)–Benfica (portugál) 1-2 (0-2), gólszerzők: Milson (86.), illetve Aktürkoglu (9.), Kökcü (29.)
Feyenoord (holland)–Bayer Leverkusen (német) 0-4 (0-4), gólszerzők: Wirtz (5., 36.), Grimaldo (30.), Wellenreuther (45., öngól)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.