Megszegte az ígéretét az RTL, háborognak a szurkolók a BL-közvetítések miatt

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) idén megváltoztatta a nemzetközi kupák (Bajnokok Ligája, Európa-liga, Konferencialiga) lebonyolítását, Magyarországon pedig a közvetítésekben is jelentős változás történt. Az RTL lett az első számú hazai jogtulajdonos, amely rögtön jelezte, hogy a fizetős streamingszolgáltató felületére szándékozik vinni a meccseket, de a július 12-i sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy ha Ferencváros nem jut fel a főtáblára, akkor a döntőig fordulónként egy mérkőzést közvetít az RTL HÁROM csatornája is. Az RTL ezt az ígéretét azonban már a 2. forduló előtt megszegte. A szurkolók azonban nemcsak emiatt háborognak.

2024. 10. 01. 17:28
Szoboszlai Dominik gólöröme Fotó: X/Liverpool FC
Szoboszlai Dominik gólöröme a BL első fordulójában a Milan otthonában Forrás: X/Liverpool FC
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az RTL Magyarország még 2023 júniusában jelentette be, hogy az Európai Labdarúgó-szövetségtől megszerezte az egyik legértékesebb közvetítési jogot. Ennek értelmében 2024-től három éven át az RTL Magyarország választhat elsőként a Bajnokok Ligája-mérkőzések közül. Idén a július 12-i sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a „nagy kalandot” augusztus 14-én a Real Madrid–Atalanta európai Szuperkupa-mérkőzéssel indítják az RTL főcsatornáján. Az RTL Magyarország akkor arról számolt be, hogy a BL-döntő és a Ferencváros esetleges főtáblás BL-meccsei szintén az RTL főcsatornáján lesznek láthatók. 

A BL alapszakaszának állása az 1. forduló után (Forrás: X/UEFA Champions League)

Amikor Szabó Balázs, az RTL Magyarország tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettese megjegyezte, az RTL-nél mindenki nagyon szurkol azért, hogy a Ferencváros felkerüljön a selejtezőből a BL-főtáblára, Vidus Gabriella az RTL Magyarország vezérigazgatója hozzáfűzte:

Olyat mondok, amit sosem gondoltam volna, hogy kimondok: hajrá, Fradi!

(Mi tagadás, ezzel biztosan nem lett népszerű a Fradi-szurkolók körében.)

Szoboszlai Dominikék első meccsének közvetítése egyszeri alkalom volt

S elhangzott: amennyiben a Ferencváros nem jut fel a főtáblára, akkor a döntőig fordulónként egy mérkőzést közvetít az RTL HÁROM – ezt a csatornát nagyon sokan láthatják a meglevő díjcsomagjuk részeként.

A Ferencváros végül nem jutott fel a BL főtáblájára, a mérkőzéseit az Európa-ligában a közmédiában, az M4 Sporton láthatjuk, ingyenesen.

A BL alapszakaszának első fordulójából szeptember 17-én az RTL HÁROM csatornán valóban közvetítették a Milan–Liverpool meccset, amit a vendégek nyertek meg 3-1-re, a harmadik góljukat Szoboszlai Dominik szerezte, de a közvetítés színvonala sok kritikát kapott a különböző fórumokon. Bár az RTL Magyarország egy nappal korábban a hírlevelében azzal büszkélkedett, hogy „rendkívül tapasztalt kommentátori csapatot állított össze, élükön Magyarország egyik legelismertebb televíziós személyiségével”, a riporter már a beköszönő mondatába belebakizott, a mérkőzésen feltűnően sokszor keverte a játékosokat, de a Liverpool helyett is mondott Leverkusent. Az illető kilétét a kollegialitás jegyében fedje jótékony homály.

Mindez persze lényegtelen amellett, amit az az RTL Magyarország szeptember 27-i hírlevelében közölt:

Aki meccseket szeretne nézni az RTL-en, annak fizetnie kell

„Az UEFA Bajnokok Ligája az RTL Magyarország közvetítésében októbertől az RTL+ Premiumon folytatódik és a jövőben kizárólag az RTL+ Premium felületén lehet követni élőben a mérkőzéseket. (…) Az UEFA Európa-liga és az UEFA Konferencialiga RTL-es élő mérkőzései szintén csak az RTL streamingplatformján lesznek elérhetőek. Az RTL HÁROM ezzel elköszön az élő futballközvetítésektől, de a Focipéntek című magazinműsor és az Európa-liga összefoglalók továbbra is ott lesznek láthatóak.”

Az RTL Magyarország tehát már a BL második fordulója előtt megszegte az ígéretét, hogy az RTL HÁROM csatornán is ad mérkőzéseket. Mondani sem kell, hogy emiatt felháborodtak a szurkolók.

Meg kell említeni, az RTL többek közt azzal is reklámozta magát, hogy teljesen új stúdiót épít a BL-mérkőzések felvezetéséhez, ám ez nem valósult meg. A Nemzeti Sport szerint ennek az az oka, hogy az RTL egyelőre veszteségesen jön ki a BL-jogok megvásárlásából, amely három évre feltehetőleg 12-13 milliárd forintjába került a vállalatnak.

Belevágott az RTL, de úgy néz ki, hogy ez nem sikertörténet... (Forrás: Facebook/RTL Foci)

A sportnapilap cikkében megjegyzi, beszédes, hogy az RTL nem közölt adatot arról, mennyi új előfizetője lett, csupán azt árulta el, hogy plusz 66 ezer streamelt órát teljesített az RTL+, amit ha a három játéknapon egy-egy kétórás meccs végignézésével számolunk, körülbelül 11 ezer új előfizetőt jelent. A Nemzeti Sport információi szerint ez csupán mintegy öt (!) százaléka annak, amivel terveztek. Több jel is arra utal tehát, hogy sem a szurkolók, sem pedig az új közvetítő nem profitál az idei BL-ből.

A Sport TV lett az RTL kalandjának nyertese

Jól jár viszont a Sport TV, amely másodikként választhat mérkőzéseket, s azért az ő kínálatába is bekerülnek a legjobb angol, német, olasz, spanyol és francia csapatok meccsei. S ezekért a találkozókért nem kell plusz pénzt fizetniük azoknak, akinek a díjcsomagjai tartalmazzák az előfizetést a sportcsatornára.

„A Nielsen Közönségmérés adatai szerint a labdarúgó Bajnokok Ligája első fordulójában (szept. 17–19.) összesen közel 900 ezer néző kapcsolt oda a Sport1-en és a Sport2-n közvetített tíz meccsre. A Sport TV legnézettebb élő közvetítése az első BL-körből a Monaco–Barcelona találkozó volt, amely a Sport 2 eddigi legmagasabb nézettséget hozó 2024-es közvetítése is egyben” – tájékoztatott a Sport TV a BL alapszakaszának első fordulója után.

A számok magukért beszélnek.

 

A Bajnokok Ligája alapszakaszában a 2. forduló televíziós közvetítései:

kedd:
18.30: Stuttgart–Sparta Praha (Sport 1)
18.30: Salzburg–Brest (Sport 2)
20.45: Barcelona–Young Boys (Sport 1)
20.45: Bayer Leverkusen–AC Milan (Sport 2)

szerda:
18.30: Sahtar Donyeck–Atalanta (Sport 1)
18.30: Girona–Feyenoord (Sport 2)
20.45: Lille–Real Madrid (Sport 1)
20.45: RB Leipzig–Juventus (Sport 2)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.