Ambros Martín ismerősei ellen búcsúzik Görbicz Anita

Görbicz Anita ma este a Bajnokok Ligája Final Four bronzmeccsén tesz pontot a nemzetközi pályafutása végére. A szezon végén visszavonuló győri klasszis a CSZKA Moszkva ellen szerepel utoljára Bajnokok Ligája-mérkőzésen. Az ellenfél nemcsak neki ismerős, a szezonban már kétszer is játszott az ETO a BL-újonc katonacsapattal, a Győr edzője viszont még nála is jobban ismeri a mai ellenfelet. 2019 és 2020 között orosz szövetségi kapitányként dolgozott. Nem mellesleg az orosz sztárcsapatnál, a Rosztov Donnál is tevékenykedett.

Szilágyi
2021. 05. 30. 11:16
null
Martín orosz kapitányi korszakából ismeri a CSZKA húzóembereit Fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két meccset ölel fel a Győri Audi ETO és a CSZKA Moszkva közös története: tavaly szeptemberben másodpercekkel a rendes játékidő vége előtt Görbicz Anita egyenlített az orosz BL-újonc otthonában. A visszavágó sokkal simábban alakult a sorozat középdöntőjében: februárban 31-24-re győzött hazai pályán az ETO.

A fehérmezes moszkvaiak nem bírtak a Vipersszel
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Akkor kevesen fogadtak volna arra, hogy a két csapat legközelebb a Final Fourban, annak is a bronzmeccsén találkozik egymással. A tegnapi elődöntők (a Győr és a CSZKA veresége) nyomán ez a párosítás dönt ma a harmadik helyről.

Anna Szedojkinával is dolgozott Ambros Martín az orosz válogatottban
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Mondani sem kell, a tapasztalat a Győr mellett szól, de nem csak az. Ambros Martín tapasztalata is. A Danyi Gábor menesztése után a tervezettnél korábban kinevezett spanyol szakember 2019 és 2020 között az orosz válogatott szövetségi kapitányaként, és ezzel párhuzamosan a Rosztov Don edzőjeként dolgozott. Ha valaki közelről ismeri az orosz kézilabdázókat, az éppen ő.

A 2019-es Japánban rendezett világbajnokságon Martín harmadik lett az orosz válogatottal, az akkori tanítványai közül Antonina Szkorobogacsenko, Anna Szedojkina, Anasztaszija Illarjonova és Jekatyerina Ilina jelenleg a CSZKA Moszkvában kézilabdázik. Darija Dimitrijeva és Polina Vedekina a 2020-as Eb-n volt ott Martín csapatában. Az utolsó közös versenyre a spanyol edző nem szívesen emlékszik: a tavalyi Eb-n az orosz válogatott nem tudta kiharcolni az elődöntőbe jutást, a kudarc Martín állásába került.

Antonyina Szkorobogacsenko erősségeivel tisztában lehet a Győr edzője
Fotó: Henning Bagger / Ritzau Scanpix/AFP

Görbicz Anita ma a CSZKA Moszkva ellen fejezi be a nemzetközi pályafutását. Ambros Martín az oroszországi tapasztalatával sokat segíthet abban, hogy szép legyen a búcsú.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.