Amit Varga Dénes tud, az felfoghatatlan

Nikola Jaksics az egész idényben kulcsfigurája volt a szerdán története 23. bajnoki címét megszerző ferencvárosi vízilabdacsapatnak. A 22 éves belgrádi fiú otthonról értékelte a most befejeződött bajnokságot, Faragó Tamás, Montreal olimpiai bajnoka pedig innen, Budapestről hívta fel a figyelmet arra, hogy az olyan zsenik tudják a figyelem fókuszába emelni a sportágat, mint Varga Dénes.

Ch. Gáll András
2019. 05. 24. 7:06
null
A zöld-fehérek „Dumija” itt is túljárt Mitrovics kapus eszén Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vasárnapig kimenőt kaptam, hazaugrom Belgrádba, éppen most lépem át a határt Röszkénél – mondta lapunknak Nikola Jaksics, a jobbkezes jolly joker, aki egymaga képes valamennyi mezőnyposztot bejátszani, ezzel luxushelyzetbe hozva klubját, a Ferencvárost.

– Természetesen a szerb válogatottal 19 évesen a riói olimpia megnyerését tartom pályafutásom eddigi csúcsának, de a Fradival megszerzett tavalyi és idei magyar bajnoki aranyérem csak hajszállal van mögötte. És mivel további két évre szól a szerződésem, ha esetleg eligazolnék a Fraditól – nincs ilyen tervem –, azt négyszeres bajnokként tenném.”

Jaksicsnak örök életre szóló élményt jelentett az OSC elleni döntő harmadik mérkőzése, amely ötméteresekkel dőlt el a bajnok javára.

„Cseppet sem tartottam a párbajtól, biztos voltam benne, hogy mi jövünk ki jól az idegek harcából. Mivel 4-1-re megnyertük a ráadást, rám már nem is került sor, de nem aggódtam” – tette hozzá a szerbekre olyannyira jellemző önbizalommal.

Amikor a döntő gólkirályának, Vámos Mártonnak megemlítem, hogy szerződése lejártakor Jaksics négyszeres bajnok akar lenni, a balkezes bombázó csípőből tüzelt. „Próbált volna mást mondani! Nikola óriási erőssége a csapatnak, méghozzá úgy, hogy messze nem érte el a lehetősége határait. Sokoldalú pólós, öröm vele egy csapatban játszani, de ugyanez elmondható Aaron Youn­gerről is, csak ő már kész játékos.”

Vámos kitért arra is, hogy bár az idény derekán volt egy hullámvölgye a csapatnak, egy pillanatig sem kételkedett a végső győzelemben.

„Még az NBA királyai, a Golden State játékosai sem ússzák meg a szezont anélkül, hogy gödörbe kerülnének. Plusz rengeteg sérülés is sújtott bennünket, főleg a centereinket, Varga Dumi pedig eltiltás miatt hiányzott a döntő első meccséről. Ott végig kellett játszanom a 32 percet, de kibírtam! Most már a hannoveri BL-döntőre figyelünk. Egyelőre csak az első ellenféllel, a Jug Dubrovnikkal foglalkozom, aztán a négy között már bármi előfordulhat. Még az is, hogy legyőzzük a Pro Reccót.”

A zöld-fehérek „Dumija” itt is túljárt Mitrovics kapus eszén
Fotó: Mirkó István

Faragó Tamás, Montreal olim­piai bajnoka kívülről élvezte a finálét.

„Kiemelkedett a Fradi a mezőnyből, az OSC csak a harmadik meccsen, önmagát felülmúlva tudta megszorítani. Engem, elfogulatlan szemlélőt az foglalkoztatott, hogy feltűnnek-e fiatal tehetségek. És feltűntek! Mindenekelőtt aki klasszis kapussá nőtte ki magát, de Sedlmayer, Pohl, Jansik Szilárd is bontogatja szárnyait, az OSC-ben pedig főleg Manhercz. Akiről azonban feltétlenül szót kell ejtenem, az Szerdán két megmozdulással eldöntötte a mérkőzést. Ha volt is sansza az OSC-nek, azt egy pillanat alatt lesöpörte. Ő zseni, akinek nemcsak a játéktudása, hanem a személyisége is kicsillog a medencéből. A néző még arra is kíváncsi, hogy milyen ember ez a Varga, hány füle van, hány keze, egyáltalán ember-e vagy csodalény? Annak idején azt mondtam, hogy a tehetség olyasmit csinál, amit a másik nem tud megtenni, a zseni pedig olyasmit, amit a másik el sem tud képzelni.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.