Ingyenjeggyel mehetnek be a nézők a vb-re a Papp László Arénába

Folyamatosan érkeznek az előnevezések a június 6–13. közötti budapesti cselgáncs-világbajnokságra, a koronavírus-járvány ellenére már 129 ország több mint hétszáz dzsúdósa adta le a nevezését. Csütörtökön eldőlt, hogy a szurkolókat is beengedik Papp László Arénába – ugyanakkor a versenyzők és a média képviselői „buborékban” lesznek.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Judo Szövetség2021. 05. 20. 16:30
KARAKAS Hedvig
Prága, 2020. november 19. Karakas Hedvig (kék) és a portugál Telma Monteiro küzd a nõk 57 kg-os súlycsoportjának döntõjében a prágai cselgáncs Európa-bajnokságon 2020. november 19-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A budapesti vb a sportág tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatának az utolsó, kiemelt versenye, ezen lehet a legtöbb pontot szerezni. Így a járványhelyzet ellenére minden idők egyik legnagyobb világbajnokságának adunk otthont, ezt jelzi, hogy már 129 ország több mint hétszáz versenyzője nevezett.

– Talán az eddigi legnehezebb világverseny előtt állunk, annak ellenére, hogy meglehetősen komoly rutinunk van, az elmúlt évtizedekben fantasztikus nagy eseményeket tudtunk sikerrel megrendezni – szögezte le Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke. – A pandémiás időszak nehéz feladatok elé állít bennünket, minden nap szembesülünk új kihívásokkal. Az egyik legnagyobb dilemmát a nézők beengedése jelentette. Magyarországon egyre biztatóbb a járványhelyzet, folyamatosan kapcsolatban állunk az operatív törzzsel és az országos tiszti főorvos asszonnyal. A jelenleg érvényes szabályok lehetővé teszik, hogy a vb-re védettségi igazolvánnyal rendelkező nézők előtt kerülhessen sor.

Tóth László elmondta, hogy a belépés ingyenes lesz a nézőknek, a védettségi igazolvánnyal rendelkező személy magával viheti a felügyeletére bízott tizennyolc év alatti személyeket, azonban a sportesemény résztvevőinek biztonsága érdekében a maszkviselés minden néző számára kötelező lesz. A jegyigénylés és a belépési feltételek részleteiről hamarosan tájékoztatják a közvéleményt. A versenyzők, a közreműködők és a média képviselői „buborékban” lesznek – nekik be kell költözniük a vb hivatalos szálláshelyeinek egyikére.

Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára szerint jó okkal esett a Nemzetközi Judo Szövetség választása Budapestre.

– Úgy gondolom, Magyarország ismét jól vizsgázott egy nehéz időszakban, hiszen a tavalyi esztendőben a budapesti Grand Slam sikeres megrendezésével gyakorlatilag a Magyar Judo Szövetség indította be újra a sportág nemzetközi vérkeringését, és a kiválóan sikerült buborékos rendezés jó példát mutatott, hogy mások is merjenek versenyt rendezni. A magyar szervezők magabiztossága, szakértelme bizonyára szerepet játszik abban is, hogy az olimpia előtti legfontosabb viadalt, a világbajnokságot szintén hazánk rendezheti. A nemzetközi sportélet újraindításának szempontjából elengedhetetlenek a biztonságos körülmények között megrendezett világversenyek, legyünk rá büszkék, hogy a magyar sportdiplomácia korábbi pozícióit megtartva, sőt erősítve továbbra is képes hazánkba hozni a legfontosabb viadalokat – mondta el Szabó Tünde.

– Hatalmas sportdiplomáciai siker, hogy Budapest rendezi az olimpiai kvalifikációs világbajnokságot, és bízunk benne, hogy a hazai csarnok kellő lökést, pluszmotivációt ad a magyar versenyzőknek a tokiói olimpia előtt – jegyezte meg Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos. – Budapest ismét bizonyítani fogja, hogy a legmagasabb szinten képes megrendezni a világ legfontosabb sporteseményeit, amelyek szerepe még inkább felértékelődik a jövőben: turistákat, befektetőket vonzanak a fővárosba, segítik a járvány által alaposan megtépázott vendéglátást, szállodaipart, erősítik Budapest, Magyarország brandjét, hírnevét, presztízsét.

Ha ma zárulna a kvalifikációs sorozat, hét cselgáncsozónk léphetne tatamira Tokióban: (90 kg, MTK), (57 kg, BHSE), Pupp Réka (52 kg, Atomerőmű SE), Ungvári Attila (81 kg, Ceglédi VSE), Csernoviczki Éva (48 kg, Ippon Judo Tatabánya) és Özbas Szofi (63 kg, Békés Megyei Kano JSE) áll „direkt kijutást” érő helyen, Cirjenics Miklós (100 kg, Atomerőmű SE) pedig jelenleg kontinentális szabadkártyával lenne olimpiai induló. A további, még Tokióra pályázó magyar dzsúdósok előtt sem záródott be végleg a kapu, hiszen Budapesten rengeteg pontot lehet gyűjteni, egy bravúros szerepléssel olyan versenyző is kiharcolhatja az ötkarikás részvétel jogát, aki jelenleg tetemes hátrányban van riválisaihoz képest. A magyar világbajnoki csapat rangidőse az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklós, aki negyvenesztendősen lép majd tatamira.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.